Τελεσίγραφο προς τον Δήμο Βριλησσίων που είναι ο ιδιοκτήτης και χρήστης του χώρου της πρώην Ναυτικής Βάσης επέδωσε η Πολεοδομία, καθώς σε αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής την Παρασκευή 21 Ιουνίου διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων στο εν λόγω ακίνητο.
Το κλιμάκιο της Πολεοδομίας διαπίστωσε πως στον χώρο λειτουργεί το αμαξοστάσιο του Δήμου (απορριμματοφόφων, οχημάτων, μηχανημάτων) αλλά και χώρος εναπόθεσης υλικών όπως σωλήνες, χαλίκι, άμμος, πλάκες πεζοδρομίου, κάδοι απορριμμάτων, κοπριά-λιπασμάτα, και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός οχημάτων. Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν επίσης, πως στον χώρο γίνεται εναπόθεση μπαζών, οργανικών υλικών, απορριμμάτων και μεγάλων αντικειμένων. Ο Δήμος υποχρεούται σε διάστημα 30 ημερών να διακόψει κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα στον χώρο και εφόσον δεν το πράξει, ο χώρος θα σφραγιστεί για ένα χρόνο, όπως αναφέρει το έγγραφο της Πολεοδομίας το οποίο κοινοποιήθηκε και στο Αστυνομικό Τμήμα Βριλησσίων από το οποίο ζητείται η παροχή συνδρομής στη σφράγιση του χώρου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι παραπάνω χρήσεις του χώρου έρχονται σε αντίθεση με το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη χρήση του χώρου και σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για «χώρο Αθλητικών Εγκαταστάσεων-Κοινοχρήστου Πρασίνου». Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την σφράγιση του χώρου έχει ήδη ξεκινήσει, οι επίμονες προσπάθειες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ να επικοινωνήσει με την Δημοτική Αρχή έπεσαν στο κενό. Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμος Βριλησσίων θα προσφύγει στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της Πολεοδομίας.
Η αυτοψία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στο πάρκο «Μαρία Κάλλας»
Μπορεί τυπικά το πάρκο «Μαρία Κάλλας» να οφείλει να είναι κλειστό εν όψει των βελτιωτικών εργασιών που πραγματοποιούνται σ’ αυτό, όμως την Κυριακή 30 Ιουνίου σε επίσκεψη της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στον χώρο διαπιστώσαμε ότι τόσο η κεντρική είσοδος προς το πάρκο όσο και αυτή που οδηγεί στον χώρο φύλαξης των οχημάτων του Δήμου ήταν ορθάνοικτες. Δυο οχήματα security υπήρχαν έξω από το αμαξοστάσιο του Δήμου, όμως απουσίαζαν οι εργαζόμενοι ενώ και στον χώρο υποδοχής δεν υπήρχε κανείς.
Δεκάδες μικρά και μεγάλα παιδιά έπαιζαν στην λίμνη και το skate park δίπλα σε σωρεία ξύλων ενώ η παρακείμενη γέφυρα χαρακτηρίζεται επιεικώς επικίνδυνη καθώς το πλαστικό της έδαφος και τα χαλαρωμένα σκοινιά που μάταια προσπαθούν να την συγκρατήσουν δεν μπορούν με τίποτα να θεωρηθούν ασφαλή για παιδιά και γονείς που θα θελήσουν να την διασχίσουν. Ένα απλό «απαγορεύεται η είσοδος» ή το σφράγισμά της με κάποιον τρόπο θα έλυνε το πρόβλημα.
Στο παρακείμενο οικόπεδο που χρησιμοποιείται ως αμαξοστάσιο του Δήμου (εκεί παρκάρουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου και τα οχήματα της Δημοτικής Συγκοινωνίας) το ύψος των ξερών κλαδιών που έχει μαζευτεί φτάνει τα δυο μέτρα, ενώ δίπλα τους ορθώνονται στρώματα και ογκώδη αντικείμενα που έχουν μετατρέψει τον χώρο σε αποθήκη μπάζων και σε έναν ευμεγέθη σκουπιδότοπο.
H ιστορία της Ναυτικής Βάσης των Βριλησσίων
Η Ναυτική Βάση των Βριλησσίων βρίσκεται στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους, περικλείεται από την Λεωφόρο Πεντέλης , την Λεωφόρο Αναπαύσεως ,την οδό Καλλιανίου και την οδό Φιλικής Εταιρείας και έχει συνολική έκταση 52 στρέμματα. Το 1958 απαλλοτριώθηκε με βασιλικό διάταγμα για την αξιοποίησή της ως «Αποθήκη Εθνικών Κειμηλίων» του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος (ΥΠΕΘΑ). Η έκταση χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση βάσης επικοινωνιών που συνδεόταν με παρακείμενη αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης. Μετά το κλείσιμο της τελευταίας, μεταφέρθηκε μέρος του εξοπλισμού εκτός Βριλησσίων.
Το 1983 με το προεδρικό διάταγμα 456/83 η έκταση χαρακτηρίζεται ως «Ναυτικό Οχυρό» και η γύρω περιοχή των Άνω Βριλησσίων «επιτηρούμενη ζώνη». Το 1987 εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, κηρύσσοντας το συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ. 415) «χώρο πρασίνου και ήπιων αθλοπαιδιών» 30 στρεμμάτων αλλά ο χώρος παραμένει στην ιδιοκτησία του Ναυτικού. Η έκταση παραμένει ως αποθηκευτικός χώρος με φύλαξη έως το 2001, οπότε και γνωστοποιείται πως η ΔΕΗ προτίθεται να εγκαταστήσει στο συγκεκριμένο χώρο κέντρο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό να συνδέσει τα κέντρα υπερυψηλής τάσεως Αγίου Στεφάνου στα βόρεια προάστια με την Κάντζα στην Ανατολική Αττική εν όψει των αυξημένων ενεργειακών αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ο αγώνας του Αργύρη Ντινόπουλου για να περιέλθει το πάρκο στον Δήμο
Στις 21 και 23 Απριλίου του 2003 ο Αργύρης Ντινόπουλος στην προσπάθειά του να περιέλθει το σύνολο της έκτασης στον Δήμο Βριλησσίων δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η προσπάθειά του να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο μέσω των σχετικών εικόνων που προβλήθηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Με κεντρικό σύνθημα «έξω η ΔΕΗ από τα Βριλήσσια» δεκάδες δημότες μαζί με τον τότε Δήμαρχο Βριλησσίων Αργύρη Ντινόπουλο συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας αντιστεκόμενοι στην δημιουργία υποσταθμού της ΔΕΗ στον χώρο της πρώην Ναυτικής Βάσης. Στις 7 Μαΐου 2003 ο χώρος άνοιξε για τους δημότες των Βριλησσίων, ενώ τον Οκτώβριο του 2006 (δυο μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Αργύρη Ντινόπουλου στον δημαρχιακό θώκο) ολόκληρη η έκταση του πάρκου ( 52 στρέμματα) περιήλθε στον Δήμο.
Γιάννης Πισιμίσης: «Οι παράνομες χρήσεις στο πάρκο της πρώην Ναυτικής Βάσης πρέπει να σταματήσουν»
Την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τις παραβάσεις που κατέγραψε η Πολεοδομία στο πάρκο της πρώην Ναυτικής Βάσης ζήτησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πνοή» Γιάννης Πισιμίσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM.
Λίγο μετά εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση σφράγισης του πάρκου της πρώην Ναυτικής Βάσης που επέβαλε η Πολεοδομία δεν είναι απλώς επιβεβλημένη αλλά και αυτονόητη. Οι παράνομες χρήσεις του σταθμού των απορριμματοφόρων και της εναπόθεσης μπαζών πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταφοράς των απορριμματοφόρων και να αποδώσει τα 52 στρέμματα του πάρκου στους δημότες όπως μας αξίζει. Εμείς ως «Νέα Πνοή» δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τη νομιμότητα στον χώρο του πάρκου και την μετατροπή του σε έναν πραγματικό και λειτουργικό χώρο πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού σύμφωνα και με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης του χώρου που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά. Σε πείσμα πολλών τα Βριλήσσια θα αλλάξουν».
To προεκλογικό σχέδιο της «Νέας Πνοής» για το πάρκο «Μαρία Κάλλας»
Τον Φεβρουάριο του 2019 και ενώ βρισκόταν εν εξελίξει η προεκλογική μάχη εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου , ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» και υποψήφιος Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης κατέθεσε την δική του πρόταση για την αναβάθμιση του συνόλου της έκτασης της πρώην Ναυτικής Βάσης- πάρκο «Μαρία Κάλλας».
Η πρόταση της «Νέας Πνοής» περιελάμβανε επτά νέες επεμβάσεις και πέντε επεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές, οι οποίες ήταν: Νέο κλειστό γήπεδο – προπονητήριο (τύπου μπαλόνι), νέο ανοιχτό κολυμβητήριο, νέο θερινό κινηματογράφο – Αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, νέο πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμους, νέα υπαίθρια αγορά για τη διάθεση οπωρολαχανικών και νέο παιδότοπο-παιδική χαρά. Βάσει της πρότασης ο χώρος της λίμνης, ο αστικός λαχανόκηπος, το υπαίθριο γυμναστήριο και τα υπάρχοντα κτίρια ( αποθήκη, παρατηρητήριο, Λέσχη Προσκόπων, φυλάκιο) όχι μόνο θα διατηρούνταν αλλά θα αναβαθμίζονταν με τις απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις όπου αυτές κρίνονταν αναγκαίες.
Έγγραφη καταγγελία κατοίκων της περιοχής: «Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η πρώην Ναυτική Βάση»
Υπενθυμίζεται ότι πολίτες των Βριλησσίων που κατοικούν πέριξ της πρώην Ναυτικής Βάσης παρέστησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019 για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω έκταση . Οι κάτοικοι σε σχετική επιστολή την οποία συνέταξαν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους αναφέρουν ότι η περιοχή έχει μεταβληθεί σε «χωματερή», καθιστώντας «εφιαλτική» την διαβίωσή τους.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε μια «χωματερή», πάρκινγκ απορριμματοφόρων, χώρο αποθήκευσης και εκτέλεσης διαφόρων εργασιών, των οποίων η ύπαρξη δεν συνάδει να υπάρχει σε οικιστική ζώνη. Σαν παράδειγμα, σας αναφέρουμε ότι κάδοι απορριμμάτων και κομποστοποίησης, οι οποίοι προφανώς έχουν αγοραστεί με τα χρήματα των Δημοτών, είναι πεταμένοι και σαπίζουν μέσα στο πάρκο έναν ολόκληρο χρόνο.
Γενικά όλος ο χώρος πίσω από το πάρκο «Μαρία Κάλλας» και στην έκταση της πρώην Ναυτικής Βάσης, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Επανειλημμένα έχουμε απευθυνθεί στις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, είτε τηλεφωνικά, είτε με φυσική παρουσία, αλλά ουδείς εκ των υπευθύνων γνώριζε ποιες είναι οι εργασίες, που εκτελούνται, και μάλιστα πυρετωδώς και σε καθημερινή βάση στην έκταση της πρώην Ναυτική Βάσης.Πέραν της απόλυτης καταστροφής που έχει επέλθει εξαιτίας αυτών των εργασιών στη χλωρίδα και στην πανίδα αυτού του φυσικού και τόσο αναγκαίου για την πόλη μας πνεύμονα πρασίνου, η διαβίωση των κατοίκων στον πέριξ αυτού χώρο έχει καταστεί εφιαλτική».
Στο έγγραφό τους, οι κάτοικοι αιτούντο « την μετάθεση των εν λόγω δραστηριοτήτων σε άλλη τοποθεσία, την παύση των εργασιών και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν επέλθει στον χώρο από την αυθαίρετη καταστροφή που έχει προκαλέσει ο Δήμος κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών» προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που το αίτημα τους δεν ικανοποιηθεί επιφυλάσσονται να ακολουθήσουν την νομική οδό «προκειμένου η γειτονιά μας να απαλλαγεί από την ηχορύπανση και την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί και ενέχει επιπτώσεις για την υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής , ιδίως αυτών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες».