Στους γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας απευθύνεται η Σχολή Γονέων που ξεκινά ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Βριλησσίων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (ΕΕΟΑΨ). Ζητήσαμε από την ψυχολόγο του Οργανισμού κυρία Πηνελόπη Στάμου να μας εξηγήσει τη λειτουργία της Σχολής καθώς και τα οφέλη που θα προκύψουν για τους συμμετέχοντες γονείς.
«Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε δεκαπέντε μέρες από μια ομάδα ψυχολόγων της Εταιρίας Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας όπου ουσιαστικά θα συζητούνται οι δυσκολίες των γονέων όσον αφορά στη συναισθηματική αγωγή προς τα παιδιά, τον σχολικό εκφοβισμό, τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους γονείς, την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Θα υπάρχουν θεματικές ενότητες ανάλογα με τις ανάγκες των γονέων και θα χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, το ψυχόδραμα, το θεατρικό παιχνίδι, η συζήτηση μέσα από το βιωματικό τρόπο. Αυτή είναι η γενική εικόνα λειτουργία της Σχολής καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, οι ακριβείς ώρες και μέρες των συναντήσεων.
Προχωράμε στην ίδρυση της Σχολής γιατί τα αιτήματα των γονέων για τα ζητήματα διαχείρισης συμπεριφοράς των παιδιών, είναι πολλά. Υπάρχουν πολλές ανάγκες όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό το είδαμε τόσο σε ατομικό επίπεδο γιατί κάποια παιδιά παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγο, αλλά και σε ομιλίες και συναναστροφές μέσα από συλλόγους όπου πολλοί γονείς ήθελαν να γίνει κάτι ομαδικό για να έχουν την ευκαιρία με αυτό τον τρόπο να εκφράζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά όταν ακούν και άλλους να εκφράζονται.
Προσωπικά έχω δει στην πράξη πώς δουλεύει η Σχολή Γονέων και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις με τα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλές φορές οι γονείς μπαίνουν στο ρόλο των παιδιών μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Βλέπουν και κατανοούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις συμπεριφορές των παιδιών τους είτε πρόκειται για εσωστρέφεια είτε για επιθετικότητα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι με τις συναντήσεις της Σχολής Γονέων αναδύονται και δικά τους συναισθήματα μέσα από την προβολή των συναισθημάτων των παιδιών. Βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια και δικά τους συναισθήματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή τα πρόβαλλαν σαν συναισθήματα των παιδιών τους. Για παράδειγμα μπορώ να σας πω για γονείς που θεωρούν ότι φταίει το παιδί τους όταν δείχνει επιθετικότητα στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά στην πραγματικότητα η συμπεριφορά αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μίμηση προτύπου του πατέρα ή της μητέρας και του τρόπου που εκείνοι διαχειρίζονται τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Μέσα από τη διαδικασία της Σχολής Γονέων κατανοούν οι γονείς τελικά ότι η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού προέρχεται από την ανάλογη συμπεριφορά που δείχνουν οι ίδιοι στις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι κάτι που το βλέπουμε πολύ συχνά.
Είναι μεγάλη η ανάγκη πλέον των γονιών για τέτοιες πρωτοβουλίες. Το ζητάνε έντονα οι ίδιοι. Σκεφτείτε ότι σε μια πρόσφατη εκδήλωση του Οργανισμού είχαμε βάλει μέσα στο πρόγραμμα και τα βιωματικά εργαστήρια για τον σχολικό εκφοβισμό και δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε γιατί η ανάγκη των γονιών να μιλήσουν για τα προσωπικά τους θέματα και τις εμπειρίες τους για τον σχολικό εκφοβισμό ήταν τόσο μεγάλη που η εκδήλωση τελείωσε αργά το βράδυ.
Οσον αφορά στις συμμετοχές, θεωρώ ότι ήδη πάμε αρκετά καλά. Είχαμε 15-20 αιτήσεις συμμετοχής χωρίς καν να έχει δημοσιοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση δημιουργίας της Σχολής. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα αρκετών ατόμων ή ακόμα και δύο ομάδες.
Η Σχολή θα ξεκινήσει τις συναντήσεις μέσα στον Απρίλιο και σύντομα θα έχουμε οριστικοποιήσει την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίας. Απλά τώρα περιμένουμε από τον υπεύθυνο της ομάδας να μας μεταφέρει τα θέματα που οι γονείς θέλουν να θέσουν προς συζήτηση».
Πληροφορίες: 210 8045564.