Ενυπόγραφη επιστολή κοινοποίησαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ 40 πολίτες του Χαλανδρίου, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σκιαδά, διαμαρτυρόμενοι για τις ώρες και συνθήκες λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου «Νίκος Πέρκιζας».
Αναλυτικά:
«Το γήπεδο Χαλανδρίου αποτελεί έναν σημαντικό πόλο αθλούμενων των Βορείων προαστίων με σημαντική παρουσία ερασιτεχνών τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Μέχρι πρότινος, το γήπεδο ήταν πάντα προσβάσιμο τις πρωινές ώρες, από τις 6:00 και μετά εξυπηρετώντας έτσι τη λαϊκή άθληση. Δυστυχώς, η Δημοτική αρχή Χαλανδρίου έχει έναν ιδιαίτερο ορισμό για τον «λαϊκό αθλητισμό» και έχει κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της ώστε να στείλει τον κόσμο για γυμναστική στους δρόμους και στα γυμναστήρια!
Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική αρχή έχει μειώσει τις ώρες πρόσβασης στον στίβο καθιστώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πρωινή γυμναστική απαγορευτική για όσους εργάζονται αφού το γήπεδο ανοίγει τις 7:30! Αυτό καθιστά τη γυμναστική απαγορευτική για όσους πρέπει να είναι στον χώρο εργασίας τους στις 9:00 το πρωί, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Παρά τις πολλαπλές προσπάθειές μου (πάνω από 10 φορές μίλησα με το γραφείο του) να επικοινωνήσω με τον Δήμαρχο εκπροσωπώντας σημαντική μερίδα αθλούμενων, ουδεμία φορά δεν δέχτηκε να μιλήσει μαζί μου. Σημειώνω ότι είμαι κάτοικος και ψηφοφόρος Χαλανδρίου από το 2004 και έχω πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ.
Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο επικοινωνώ με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο οποίος αδυνατεί να αλλάξει το ωράριο έστω και 30′ λεπτά (επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού) ώστε να μην αναγκαζόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο στους δρόμους του Χαλανδρίου (αφού δεν υπάρχουν πεζοδρόμια) ή να οδηγούμαστε στα επί πληρωμή γυμναστήρια. Εκτός βέβαια αν αυτό είναι το ζητούμενο. Εν κατακλείδι, αναρωτιόμαστε πως είναι τόσο δύσκολο για έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας να λειτουργήσει ένα γήπεδο στις 6:30 το πρωί το οποίο δεν χρειάζεται επίβλεψη όπως πχ. μία πισίνα, και όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων του λεκανοπεδίου, ώστε να εξυπηρετήσει τους Δημότες του ειδικά όταν ο Δήμαρχος επικαλείται ότι υποστηρίζει τον «λαϊκό αθλητισμό».
Με το επικρατούν ωράριο λειτουργίας του στίβου, η Δημοτική Αρχή διώχνει κυριολεκτικά τους αθλούμενους από το δημοτικό γήπεδο και είτε τους επιβαρύνει οικονομικά με τα ιδιωτικά γυμναστήρια είτε τους εκθέτει σε κίνδυνο με αθλητισμό στους δρόμους! Παράλληλα, ο προαύλιος χώρος του γηπέδου έχει μεταμορφωθεί σε μία τεράστια αποθήκη κάδων απορριμμάτων αφού ο Δήμος αντιλαμβάνεται το γήπεδο ως έναν βολικό χώρο για όλα εκτός από τον αρχικό του σκοπό.
Το εύλογο ερώτημα που μας δημιουργείται είναι πως είναι δυνατόν αυτή η μείωση των ωρών λειτουργίας να έχει συνοδευτεί με την εγκατάσταση ενός συστήματος τουρνικέ (με προσωπικές κάρτες που δίνουν πρόσβαση στο σύστημα) το οποίο αντί να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία και να διευρύνει το ωράριο, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο! Επομένως ποιος ο σκοπός του συστήματος; Εκτός από τη δαπάνη του Δήμου σε μία εργολαβία, δεν διαφαίνεται κάποιο άλλο όφελος.
Γράφω αυτό το γράμμα εκπροσωπώντας και άλλους 39 αθλούμενους διότι παρά τις προσπάθειές μας έχουμε αποτύχει να δώσουμε στη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου να καταλάβει τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή μας, στην πνευματική μας υγεία αλλά και στην ασφάλειά μας. Φαίνεται ότι ο Δήμος έχει άλλες προτεραιότητες και τουλάχιστον ευελπιστούμε να μην προσβάλει τη νοημοσύνη μας μιλώντας για “λαϊκό αθλητισμό”».
Τα ονόματα όσων υπογράφουν την επιστολή (και απέστειλαν τις παραπάνω φωτογραφίες) βρίσκονται στη διάθεση της «Α».
Το σχόλιο του Χάρη Μαυρουδή
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ ζήτησε και έλαβε τη σχετική απάντηση του αντιδημάρχου Αθλητισμού:
«Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η ισοπεδωτική κριτική είναι σημείο των καιρών. Είναι άδικα και συκοφαντικά τα υπονοούμενα περί “εσκεμμένων εργολαβιών” προκειμένου –προφανώς- κάποιοι να καταχραστούν χρήματα εις βάρος της πόλης και των αθλούμενων. Είναι εντυπωσιακή η επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής για δήθεν …αδιαφορία προς τον μαζικό αθλητισμό όταν όλες και όλοι γνωρίζουν και βλέπουν τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί από τη διοίκηση Ρούσσου, από το 2014.

Ξεχνάνε προφανώς οι υπογράφοντες, ότι μέχρι το 2014 τα αθλητικά κέντρα της πόλης ήταν μη αδειοδοτημένα και ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι αυτή που τα ανακαίνισε, ώστε να λάβουν αδειοδότηση και να είναι ασφαλή. Ξεχνούν ότι το κολυμβητήριο «Π. Παπαγιαννόπουλος» ήταν κλειστό και ότι χρειάστηκαν χρόνος και πόροι για να αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που είχε. Ξεχνάνε προφανώς ότι τα παιδιά αθλούνταν σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους.
Θυμίζουμε στους υπογράφοντες, ότι η σημερινή διοίκηση αξιοποίησε για πρώτη φορά, από το 2016 και μετά, τη δυνατότητα ενίσχυσης των μαζικών αθλητικών προγραμμάτων μας με τα Π.ΑγΟ. Αξιοποίησε το αντίτιμο για την πρόσληψη καθηγητών φυσικής αγωγής, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού στην πόλη, ώστε εκατοντάδες παιδιά να έχουν τη δυνατότητα άθλησης σε μια σειρά από …άγνωστα» μέχρι τότε για την πόλη αθλήματα.
Φέτος μάλιστα έχουμε προκηρύξει 17 καινούριες θέσεις, οι οποίες θα αυξηθούν με τα Π.ΑγΟ, τα οποία χρηματοδοτούμε πλήρως από τα έσοδα του αθλητισμού, ενώ έχουμε αιτηθεί άλλες 22 θέσεις μέσω του αντιτίμου.
Μήπως δεν γνωρίζουν για τη δημιουργία του skate park και του γηπέδου 5×5 στο αθλητικό κέντρο «Μ. Παπαδάκης» που έχουν αλλάξει την περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου και έχουν γίνει τοπόσημο της πόλης;
Αδιαφορούν για το μεγάλο έργο που ολοκληρώθηκε τη φετινή χρονιά, ύψους 836.000€, της γεωθερμίας στο «Ν. Πέρκιζας», χάρη στο οποίο μειώσαμε τα έξοδα φυσικού αερίου στην κλειστή πισίνα, την οποία επίσης αδειοδοτήσαμε αφού προηγουμένως ανακαινίσαμε;
Αποσιωπούν ότι συγκρουστήκαμε με συμφέροντα της πόλης που νέμονταν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Χαλανδρίου, αδιαφορώντας για την νομοθεσία και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Καμία αναφορά στην επιστολή τους στην πρόσφατη αγορά 6 σταθερών εξωτερικών τραπεζιών επιτραπέζιας αντισφαίρισης, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης (χωρίς χρέωση) να αθλούνται.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι για τον ίδιο λόγο εγκαταστήσαμε όργανα γυμναστικής σε μια σειρά από σημεία στο Χαλάνδρι, καθώς επίσης και στα τρία αθλητικά μας κέντρα; Δεν έχουν ενημερωθεί άραγε για την κατασκευή του τέταρτου αθλητικού χώρου στο Πάτημα Χαλανδρίου, με τα τέσσερα γήπεδα τένις, το γήπεδο βόλεϊ , το 5×5 και το κουλουάρ στίβου, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αποδοθούν στο κοινό τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους; Γνωρίζουν ότι στο Χαλάνδρι, από το 2015 και μετά, εγκαταστήσαμε ειδικούς γερανούς στις δύο πισίνες μας για τα ανάπηρα άτομα και ότι αγοράστηκαν ηλεκτρικά αμαξίδια για την ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση των αναπήρων;
Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τον μαζικό αθλητισμό για τον οποίο «δήθεν» αδιαφορούμε; Τα προγράμματα της ημερήσιας αθλητικής καλοκαιρινής κατασκήνωσης που επαναλειτουργεί μετά από 2 χρόνια πανδημίας, δεν είναι ακόμα μια απόδειξη της φροντίδας του Δήμου και της προσπάθειας ενίσχυσης του Μαζικού Αθλητισμού; Ποια σχέση έχει άραγε η σημερινή πραγματικότητα του αθλητισμού στην πόλη με το παρελθόν και την ανομία που υπήρχε;
Βεβαίως, όταν ένας χώρος λειτουργεί υπό καθεστώς παρανομίας, δεν χρειάζεται να λειτουργεί με κανόνες, οπότε σε αυτή την περίπτωση και στις 6 το πρωί μπορεί να μπαίνει κάποιος να αθλείται και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, χωρίς φυσικά τις υποχρεώσεις και την ουσιαστική ασφάλεια που απορρέουν από τον αθλητικό νόμο. Διότι, όπως μπορεί κανείς πολύ εύκολα να διαπιστώσει διαβάζοντας τη νομοθεσία όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ που ορίζει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των αθλητικών κέντρων, ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν οι αθλητικοί χώροι, το διάστημα 07:00 – 22:00.
Οφείλουν όμως οι υπογράφοντες να κατανοήσουν πως οργανωμένο αθλητικό κέντρο χωρίς εργαζόμενους πιστοποιημένους στις πρώτες βοήθειες δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί, γιατί δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη τους κανόνες ασφαλείας και την υγεία των αθλούμενων. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, είτε ψηφίζουν είτε όχι, -γιατί ο μαζικός αθλητισμός δεν αφορά μόνο τους κατοίκους με αυτή την ιδιότητα, μιας και αυτό το επιχείρημα που υποδόρια εμπεριέχεται στην επιστολή/καταγγελία, υποκρύπτει ψηφοθηρικές λογικές που κάποια στιγμή καλό θα είναι να εκλείψουν από τον δημόσιο διάλογο- , ότι οι δυνατότητές μας σε προσλήψεις είναι συγκεκριμένες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού για την επιτήρηση του χώρου και την παροχή πρώτων βοηθειών.
Το ωράριο λειτουργίας άλλωστε είναι ψηφισμένο ομοφώνως από το Δ.Σ και η τροποποίησή του απαιτεί καινούργια απόφαση, γεγονός που έχει επισημανθεί στις μεταξύ μας επικοινωνίες, μαζί με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε με την έναρξη της επόμενης αθλητικής περιόδου, να διευρύνουμε το ωράριό μας κατά μισή ώρα, ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των υπογραφόντων, εφόσον και για όσο διάστημα μας το επιτρέπουν οι δυνατότητές μας.
Ως προς το τουρνικέ που γίνεται λόγος στην επιστολή, αναφέρω ότι η ελεγχόμενη είσοδος, εκτός της δυνατότητας τήρησης των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της Covid 19 από την υποστελεχωμένη υπηρεσία μας, αφού δεν έχουμε το δικαίωμα από το κράτος προσλήψεων, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που θα μας επιτρέψει παράλληλα να αντιληφθούμε ακόμα περισσότερο τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των αθλούμενων, να διευκολύνει την ασφαλή είσοδο των επισκεπτών, και την οργάνωση της υπηρεσίας μας.
Ως προς τους άδειους κάδους που γίνεται αναφορά, η Διοίκηση εδώ και χρόνια έχει προκρίνει λύσεις με την αγορά του ΧΕΥ9 για την μεταφορά της υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία όμως, για λόγους ανεξάρτητους από τη βούλησή μας, έχει καθυστερήσει τη μόνη βιώσιμη για την πόλη λύση στο θέμα της καθαριότητας. Τρόπος φύλαξης των κάδων που καθημερινά απλώνονται και μεταμορφώνουν την πόλη συμβάλλοντας στην καθαριότητά της δεν υπάρχει. Όταν η υπηρεσία Καθαριότητας μεταφερθεί και ο χώρος αποδοθεί στον αθλητισμό της πόλης, τότε και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο αλλά και το αισθητικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα λυθεί.
Προφανώς υπάρχουν παθογένειες, προφανώς και υπάρχουν τομείς που μπορούμε να βελτιώσουμε, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε κριτική, όμως οφείλουμε να υπενθυμίζουμε τα πεπραγμένα μας και να απαντάμε σε ισοπεδωτικές κριτικές».
Δείτε επίσης: Σύλλογος «Ρίζες»: Δύο διαγωνισμοί για μαθητές με «χρώμα» Μικράς Ασίας