Χωρίς… αναστολές για ποτό φαίνεται ότι πιάνουν το τιμόνι του αυτοκινήτου αρκετοί οδηγοί και διερχόμενοι από το Χαλάνδρι, σύμφωνα με αποτελέσματα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», στο πλαίσιο της «14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα», λίγο πριν από την καραντίνα. Τα στοιχεία που εξασφάλισε η Αμαρυσία έδειξαν ότι έξω από μπαρ του κέντρου της πόλης, όπου φιλοξενήθηκε η δράση στις 17 Οκτωβρίου, περίπου ένας στους πέντε (17%) δεν κράτησε την υπόσχεσή του και κατανάλωσε αλκοόλ πριν οδηγήσει, ενώ είχε δεσμευθεί για το αντίθετο προτού μπει στο κατάστημα. Το ποσοστό είναι ελάχιστα μειωμένο από το αντίστοιχο περσινό (19%) αλλά πάνω από τον μέσο όρο 13% της χώρας, ενώ αυξημένος κατά πολύ ήταν ο αριθμός των γυναικών στην περιοχή που ήπιαν παραπάνω από το επιτρεπτό.
Αναλυτικά η εικόνα στο προάστιο, την οποία παρουσίασε στην «Α» η σύμβουλος επικοινωνίας του Ινστιτούτου Χριστίνα Παπαδάκη:
· Συμμετείχαν 76% άνδρες & 24% γυναίκες, όπως και το 2019, με μέσο όρο ηλικίας τα 27.3 έτη.
· Αριθμητικά προσεγγίστηκαν 50 άτομα που πέρασαν και 40 που φόρεσαν βραχιολάκι (έξω από το Darling bar)
· Από αυτούς 17% βρέθηκαν πάνω από το όριο ενώ το 2019 ήταν 19% πάνω από το όριο στο Χαλάνδρι. (Ο πανελλαδικός μέσος όρος ήταν 13% το 2020 και 17% πέρσι)
· Το 57% πάνω από το όριο ήταν άντρες και το 43% γυναίκες. Ο Μ.Ο. ηλικίας όσων ήπιαν παραπάνω ήταν 29.6 έτη. Το 2019 η αναλογία πάνω από το όριο ήταν 92% άντρες και 8% γυναίκες.
· Από τις 37 περιοχές που συμμετείχαν 24 πόλεις είχαν καλύτερη επίδοση από το Χαλάνδρι που βρίσκεται στη 13η θέση από το τέλος.
«Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά»
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» έκανε και ένα συνολικό «ταμείο» της πανελλαδικής πρωτοβουλίας του: «Εκατοντάδες εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα στις 17 Οκτωβρίου, έξω από 41 σημεία νυχτερινής διασκέδασης, σε όλη τη χώρα, για να προωθήσουν το μήνυμα “Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει… Ο οδηγός της παρέας” γιατί “Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!”. Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες λόγω του COVID-19, η συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά όσο θα τα επιθυμούσαμε και, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές, “ο οδηγός της παρέας… μάλλον ήπιε!”.
Η δράση σε νούμερα: 2206 φιλικά αλκοτέστ – Περισσότεροι από 700 εθελοντές – 41 σημεία διασκέδασης – 32 εθελοντικοί & τοπικοί φορείς – 34 πόλεις – 10 χορηγοί – 8 συνεργάτες – 6 συνδιοργανωτές, 2 Υποστηρικτές, πλήθος κοινωνικών ομάδων εθελοντών και φορέων και η συνεργασία του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ. Τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ κατά την διάρκεια της δράσης “14η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς ατυχήματα” ήταν τα εξής: Από τους 2206 που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση, με μέσο όρο ηλικίας 35,6 έτη, επέστρεψε το 72% (1595 άτομα) για τη διενέργεια φιλικού αλκοτέστ.
Στα θετικά είχαμε ποσοστό 86,8% κάτω από το όριο (84,1 % άντρες, 89,5% γυναίκες) ενώ στα αρνητικά είχαμε 13,2% να βρίσκεται πάνω από το όριο (15,89 % άνδρες, 10,45% γυναίκες) με Μ.Ο ηλικίας τα 38,2 έτη. Οι πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά ήταν οι εξής: Άνδρος, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίπολη όπου το 100%, όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κάτω από το όριο, και Άρτα, Καλαμάτα και Βόλος όπου το 97-98% όσων ελέγχθηκαν ήταν κάτω από το όριο. Οι πόλεις με τα χειρότερα ποσοστά ήταν: Κατερίνη και Αθήνα, με ποσοστά 43,5%, 38,5% αντίστοιχα».
Δείτε επίσης: Κλειστά σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία έως τις 7 Ιανουαρίου