Η αποζημίωση που καλείται να δώσει ο Δήμος Χαλανδρίου και η Δημοτική επιχείρηση «ΦΛΥΑ Αναπτυξιακή» σε δημότη που διατηρούσε καντίνα παράνομα στο Πάρκο Καλαμά, απασχόλησε το Σώμα σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο εν λόγω δημότης διατηρούσε έως το 2003 παράνομη καντίνα στη συμβολή των οδών Λεωφ. Κηφισιάς κι Εθνικής Αντίστασης. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έπρεπε να την απομακρύνει, όπως κι έπραξε, «κι ας αποτελούσε τον μοναδικό του οικονομικό πόρο», σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, Βαγγέλη Λέκκα, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όταν πέρασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο δημότης μ’ επισκέφτηκε (σ.σ.: τότε ο κ. Λέκκας ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας), ζητώντας να του δώσουμε τη δυνατότητα να μην είναι πλέον παράνομος και να βάλει νόμιμα στο Πάρκο Καλαμά μια καντίνα». Σε αντιστάθμισμα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο δημότης δεσμεύτηκε να κάνει εργασίες ανάπλασης στο πάρκο από την αρχή. Έτσι υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΦΛΥΑ προκειμένου να λειτουργήσει τροχήλατη καντίνα.
Ο δημότης όμως «ξεκίνησε ανάποδα» σύμφωνα με τον κ. Λέκκα. Αντί να φτιάξει την τροχήλατη καντίνα των 30 τ.μ., προχώρησε στην ανάπλαση του πάρκου, με δικά του έξοδα. Μάλιστα, προχώρησε στην σύναψη δανείου ύψους 400.000 ευρώ για την υλοποίηση όλων των εργασιών (ξαναφύτεψε το πάρκο, έκανε λιμνούλες, πέρασε ηλεκτρική εγκατάσταση). Στο τέλος, αντί να βάλει τροχήλατη καντίνα, κατασκεύασε μία από μπετό, χωρίς βέβαια ρόδες.
Ωστόσο, κατόπιν καταγγελίας κατοίκου στην Πολεοδομία του απαγορεύτηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Έτσι, ο δημότης έστειλε εξώδικο στον Δήμο Χαλανδρίου και στη «ΦΛΥΑ Αναπτυξιακή», ζητώντας να του δώσουν το ποσό που δαπάνησε για την ανάπλαση του πάρκου. Ο κ. Λέκκας σημείωσε μάλιστα ότι ο δημότης προσκόμισε όλες τις αποδείξεις που αποδείκνυαν πόσο στοίχισαν οι εργασίες.
Τελικά οι δυο πλευρές κατέληξαν στο ποσό των 270.000 ευρώ. Ποσό που, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι αρκετά μικρότερο από αυτό που ο Δήμος θα κατέβαλε εάν αποφάσιζε να φτιάξει μόνος του αυτό το πάρκο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Κουράσης διευκρίνισε στους συναδέλφους του ότι τα χρήματα «δεν θα δοθούν στα χέρια του δημότη, αλλά θα κατατεθούν στον λογαριασμό του».
«Προσεχτικοί με το χρήμα των δημοτών»
Ωστόσο έντονη υπήρξε η αντίδραση της μειοψηφίας. Η σύμβουλος της παράταξης «Χαλάνδρι Αγωνιστική Πορεία» Ντίνου-Παλιούρα σημείωσε ότι «την ευαισθησία μας πρέπει να τη δείχνουμε ο καθένας από τη δική του τσέπη. Όταν είναι χρήματα των δημοτών, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τυπικοί», προσθέτοντας: «Μόνο στην Ουγκάντα γίνονται αυτά». Σημείωσε δε ότι η υπόθεση πρέπει να πάει στα δικαστήρια. «Εάν έχει δίκιο ο δημότης, ν’ αποζημιωθεί, αν όχι να μην πάρει μία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι έχει δίκιο, να τον βοηθήσουν οι ίδιοι κάνοντας έρανο.
Ο πρόεδρος του Σώματος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, σημείωσε «ότι δεν πρόκειται για χαριστική πράξη» και τους διαβεβαίωσε ότι όλα γίνονται με νομιμότητα. «Η διοίκηση δεν καλύπτει τίποτα, όλα είναι στο φως. Όποιος θέλει μπορεί να πάρει συμπληρωματικά στοιχεία», ανέφερε σχετικά.
Τοποθέτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Ανδρεόπουλου, ο οποίος δήλωσε με νόημα: «Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».
Ανθή Σουρτζή