Τις αντιδράσεις κατοίκων του Χαλανδρίου έχει προκαλέσει η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου, εξαιτίας της κατάργησης, σε ορισμένα τμήματά του, των πεζοδρομίων και της πλήρους μετατροπής τους σε διάδρομο για τη διέλευση των ποδηλάτων.
Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος, υποστηρίζοντας, απευθυνόμενος προς τη διοίκηση του Δήμου, ότι «όταν είχατε αναφερθεί στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου, όλοι θεωρήσαμε ότι αυτός θα γινόταν σε τμήμα του οδοστρώματος. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι η πλήρης κατάργηση, σε πολλά οικοδομικά τετράγωνα, των πεζοδρομίων. Μάλιστα, εδώ προκύπτει και θέμα μεικτής χρήσης, που δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύννομη».
Ακολούθως, ο κ. Ανδρεόπουλος έθεσε δύο ζητήματα αναφορικά με την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου. Αρχικά αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η πλήρης αντικατάσταση των πεζοδρομίων από ποδηλατόδρομους, καθώς, όπως σημείωσε, «πολλοί κάτοικοι είπαν ότι βγαίνοντας από την πόρτα της κατοικίας τους απευθείας στον ποδηλατόδρομο, υπάρχει κίνδυνος να τους χτυπήσουν τυχόν διερχόμενοι ποδηλάτες».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έθεσε στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρωνα Ανδριανάκη ερώτημα σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του ποδηλατοδρόμου. «Απ’ ότι είδα ο ποδηλατόδρομος αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σιδερένιο πλέγμα, σκέτο σκυρόδεμα και μια κόκκινη σκόνη από πάνω. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελαστικό τάπητα των Βριλησσίων. Στο μόνο τμήμα ίσως που έχει γίνει σωστή δουλειά είναι επί της οδού Αργυροκάστρου, όπου έχουν τοποθετηθεί κυβόλιθοι», σημείωσε ο κ. Ανδρεόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με τον ποδηλατόδρομο, αλλά με τον τρόπο που αυτός τελικά υλοποιείται».
Από τη μεριά του ο κ. Ανδριανάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη προβλημάτων με τους παρόδιους. Ωστόσο, αναφερόμενος στη χωροθέτηση του ποδηλατοδρόμου σημείωσε ότι «έχουμε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες», ενώ διαβεβαίωσε ότι η μεικτή χρήση προβλέπεται από τον νόμο: «Έχει να κάνει με το φάρδος του ποδηλατοδρόμου. Όταν αυτό ξεπερνά τα 1,8 μέτρα και εφόσον ο ποδηλατόδρομος βρίσκεται υψομετρικά στο ίδιο επίπεδο με το πεζοδρόμιο και έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές κρασπεδορυθμίσεις, μπορεί να υπάρχει μεικτή χρήση. Στα σημεία που αναφέρεστε, το φάρδος του ποδηλατοδρόμου ξεπερνά τα δύο μέτρα και ισχύουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις».
Καταλήγοντας, ο κ. Ανδριανάκης υπογράμμισε ότι «είμαστε εντός των ρυμοτομικών γραμμών. Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και τον έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα».
Αρετή Κοτσολάκου