«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη» είναι η κυκλοφοριακή κατάσταση στην οδό Μεταμορφώσεως στο Χαλάνδρι, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, όπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η «Α».
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Όπως υποστηρίζουν, η δημιουργία λεωφορειοδρόμου από τη μια πλευρά του δρόμου και ποδηλατοδρόμου από την άλλη, αφενός επιβαρύνει την οδική κυκλοφορία, αφετέρου δημιουργεί πρόβλημα έλλειψης θέσεων στάθμευσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία αρκετών καταστημάτων επί της συγκεκριμένης οδού και της συνεπαγόμενης αυξημένης κίνησης στην περιοχή, δημιουργεί μια «προβληματική», όπως τη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, κατάσταση.
Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, πραγματοποιήθηκαν καταγγελίες από παρόδιο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα της οδού Μεταμορφώσεως, μεταξύ των οδών Κιθαιρώνος και Παρνασσού καθιστά την περιοχή κατάλληλη μόνο για εμπορική χρήση και όχι για κατοικίες».
Ειδικότερα, ο Γιώργος Στρατέλης, υποστήριξε ότι «ο λεωφορειόδρομος παραβιάζεται συνεχώς από τα διερχόμενα οχήματα. Παράλληλα, σε αυτό το τμήμα του δρόμου λειτουργεί ένα σούπερ μάρκετ, χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης». Σύμφωνα με τον εν λόγω δημότη «όταν κατασκευάστηκε το σούπερ μάρκετ, είχαν προβλεφθεί θέσεις στάθμευσης σε παρακείμενο άκτιστο οικόπεδο, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας. Τώρα το οικόπεδο αυτό κτίστηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα αφ’ ενός με το πλήθος των αυτοκινήτων που παρκάρουν στον γύρο χώρο, αφ’ ετέρου με τα φορτηγά που φορτώνουν και ξεφορτώνουν μπροστά από την είσοδο του καταστήματος.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παράνομη διέλευση των οχημάτων από τον λεωφορειόδρομο που περνά μπροστά από το σούπερ μάρκετ και την ταυτόχρονη διέλευση των λεωφορείων, δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα». Διερωτώμενος σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Στρατέλης υποστήριξε ότι «έχουμε απευθυνθεί δύο φορές στην Πολεοδομία, αλλά δεν έχουμε βρει άκρη».
Απαντώντας στο ερώτημα του παρόδιου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κουράσης σημείωσε ότι «η χρήση γης, στην οποία εμπεριέχεται το πάρκινγκ, είναι κάτι που αφορά στην Πολεοδομία. Δηλαδή η χρήση προβλέπει την ύπαρξη ή όχι χώρων στάθμευσης. Αφού οριστεί από την Πολεοδομία η συγκεκριμένη χρήση, ο Δήμος δίνει, με τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει, την άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η άδεια αυτή δίνεται εσαεί, επομένως, οι αρμόδιες υπηρεσίες την επανεξετάζουν μόνο σε περίπτωση παραβάσεων ή αυθαιρεσιών».
«Οι κάτοικοι μεμονωμένα δεν μπορούν να κάνουν αυτή την καταγγελία στην Πολεοδομία. Εφόσον ένας συνδημότης μας φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος πρέπει να βρει τα απαιτούμενα στοιχεία για να κάνει την καταγγελία ο ίδιος», υπογράμμισε από τη μεριά της η δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Βασιλική Ντίνου-Παλιούρα.
Ωστόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκος Πανταζής, έκανε λόγο για «ένα πολύ μεγάλο θέμα», τονίζοντας ότι «στη συγκεκριμένη οδό, από τη μια πλευρά του δρόμου υπάρχει λεωφορειόδρομος και από την άλλη ποδηλατόδρομος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη θέσεων στάθμευσης». Παράλληλα, ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στην κατά συρροή παράβαση του λεωφορειοδρόμου από τους διερχόμενους οδηγούς, καθώς και στη μονοδρόμηση της οδού Μεταμορφώσεως προς τη Λεωφόρο Δουκίσης, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο χρόνο, προκαλώντας τότε σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων. «Εφόσον η ρύθμιση που έγινε δεν λειτουργεί, οι παραβάσεις είναι αναμενόμενες», υποστήριξε, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «κακώς έγιναν τόσο η μονοδρόμηση όσο και ο λεωφορειόδρομος, ενώ και ο ποδηλατόδρομος κακώς γίνεται».