Την πιλοτική λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο της πόλης, με στόχο τη μερική «ανακούφιση» της περιοχής από τον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον ο Δήμος Χαλανδρίου. Μάλιστα, η διοίκηση του Δήμου προχώρησε στη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο παλαιό δημαρχείο, με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων αλλά και δημοτών.
Τι προβλέπει η μελέτη
Κατόπιν μιας σύντομης εισαγωγής στο θέμα, που πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης, την ολοκληρωμένη παρουσίαση του προτεινόμενου συστήματος έκανε ο συγκοινωνιολόγος Ευάγγελος Καρεκλάς, ο οποίος εκπόνησε και τη σχετική μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, προβλέπεται η χωροθέτηση τριών διαφορετικών ζωνών στάθμευσης που θα εκτείνονται περιμετρικά γύρω από το κέντρο του Χαλανδρίου: της ζώνης των επισκεπτών, της μεικτής ζώνης (κάτοικοι και επισκέπτες) και της ζώνης των κατοίκων, καθώς και μία ειδική κατηγορία θέσεων στάθμευσης οχημάτων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και επαγγελματικές ανάγκες.
Το σύστημα θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 21:00 και το Σάββατο 9:00 – 16:00, με μέγιστο χρόνο στάθμευσης τις 3 ώρες. Όσο για τον καθορισμό των τελών, ο μελετητής πρότεινε το κόστος να ανέρχεται στα 0,5 ευρώ ανά μισή ώρα για τις δύο πρώτες ώρες και στα 2 ευρώ για κάθε μισάωρο της τρίτης ώρας (σ.σ.: δηλαδή σύνολο 6 ευρώ για τις 3 ώρες).
Τέλος, οι κάτοικοι θα μπορούν να προμηθεύονται κάρτα με ετήσιο κόστος 10 ευρώ για μια θέση στάθμευσης, η οποία θα ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό ανά θέση ελεγχόμενης στάθμευσης, εντός της προσδιορισμένης περιοχής (ζώνης) κατοικίας τους και η οποία αφορά ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Για δεύτερη θέση στάθμευσης, δηλαδή για δεύτερο αυτοκίνητο του ίδιου κατοίκου, το ποσό αυτό θα ανεβαίνει στα 50 ευρώ ετησίως, ενώ για τρίτη θέση στάθμευσης στα 100 ευρώ. Μάλιστα, η τήρηση του συστήματος θα ελέγχεται αποκλειστικά από τη δημοτική αστυνομία.
Σε ποιους δρόμους θα εφαρμοστεί
Αναλυτικά, οι τρεις ζώνες οριοθετούνται ως εξής: Η ζώνη Ι, όπου θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά επισκέπτες επί πληρωμή, περιλαμβάνει τις οδούς Βασ. Γεωργίου Β’, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Γεωργίου, Κολοκοτρώνη, 25ης Μαρτίου, Α. Παπανδρέου, καθώς και τις οδούς Αριστοφάνους και Αριστοτέλους στο τμήμα τους μεταξύ Αγ. Παρασκευής και Αγ. Γεωργίου.
Η ζώνη ΙΙ (μεικτή ζώνη), θα εξυπηρετεί τόσο τους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους, και περιλαμβάνει τις οδούς Ηρώδου Αττικού (από την οδό Νυμφών έως την οδό Κολοκοτρώνη), Κανατσούλη, Γκίνη, Ζαλοκώστα (έως την οδό Φώσκολου), Φώσκολου (από Ζαλοκώστα έως Παλαιολόγου-Παπανικολή), Σολωμού από Παλαιολόγου, Καλογρέζης, Πεισίστρατου, Ομήρου, Ολυμπιονικών, Αριστοφάνους, Καραολή-Δημητρίου, Αριστοτέλους, Σωκράτους, Αριστείδου, Αγ. Παρασκευής, Αισχύλου και Διογένους (δεν συμπεριλαμβάνεται), Καλλισπέρη Σεβ., Λίτσα Φ., Απόλλωνος, Αριστοτέλους και Νυμφών (γενικότερα εξαιρούνται οι οδοί της Ζώνης Ι).
Τέλος, η ζώνη ΙΙΙ θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κατοίκους και περιέχει τις οδούς Παλαιολόγου, Κηφισίας, Καρελλά Ν. (χωρίς να περιλαμβάνονται στο σύστημα), Επιδαύρου, Π. Μελά, Γρίβα, Γυφτοπούλου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, Αθ. Διάκου (συμπεριλαμβανομένων), Βάρναλη (χωρίς να περιλαμβάνεται στην περιοχή), Δάσους, Ηρώδου Αττικού, Πανός, Διονύσου και Ευριπίδου (δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα οι 2 τελευταίες οδοί, καθώς και οι οδοί της Ζώνης ΙΙ).
Παράλληλα, εκτός από τη διάκριση σε τρεις ζώνες, η περιοχή μελέτης θα χωριστεί και σε δύο τομείς (Α’ και Β’), που θα οριοθετούνται από τον άξονα Α. Παπανδρέου – Ηρώδου Αττικού – Δάσος. Ο διαχωρισμός στους δύο τομείς περιορίζει τη στάθμευση των οχημάτων των κατοίκων στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία τους. Δηλαδή, ο κάτοικος του τομέα Α δεν θα μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων του τομέα Β, ενώ η στάθμευση στις άλλες ζώνες θα γίνεται με πληρωμή και με το χρονικό περιορισμό που ισχύει για τους επισκέπτες, για τις ώρες λειτουργίας του συστήματος.