«Μην αναστατώνετε τα σχολεία»
Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου προς τον προϊστάμενο Β’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, Δημήτρη Σιψή.
«Με έκπληξη, λύπη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν σκέψεις για την κατάργηση του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου -τρία χρόνια από τα εγκαίνιά του!- και διάχυσης του μαθητικού δυναμικού σε “όμορα” σχολεία.
Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτό σχεδιάζεται, χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση και διαβούλευση με τον Δήμο Χαλανδρίου, χωρίς καμία συζήτηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ούτε με κανένα άλλο εμπλεκόμενο φορέα.
Αλήθεια τέτοια και τόσο σοβαρά ζητήματα μπορεί να λύνονται, χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καμία παράμετρος, καμία τοπική ιδιαιτερότητα ή ισχύει το ότι “οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν”.
Λάβατε υπόψη σας ότι το σχολείο τον Ιούνιο του 2011 θα έχει 5 τμήματα και κατά 99% 110 – 120 μαθητές; ( ήδη η Α τάξη έχει φέτος 45 μαθητές και αναμένεται ίδια ροή και την προσεχή σχολική χρονιά).
Λάβατε υπόψη σας ότι στα όρια του σχολείου κατοικούν πολλοί κάτοικοι (δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας συν ένα μεγάλο κομμάτι του δημοτικού διαμερίσματος Κάτω Χαλανδρίου, που είναι και το πολυπληθέστερο του Δήμου μας) και όλα αυτά, ενώ το σχολείο μας τροφοδοτείται μέχρι σήμερα από ένα Δημοτικό Σχολείο (το 6ο Δημοτικό), ενώ το 5ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου από τέσσερα (4) Δημοτικά;
Ελήφθη υπόψη ότι, εάν διαλυθεί το σχολείο μας, ορισμένα παιδιά θα διανύουν καθημερινά αποστάσεις άνω των 2 χλμ. για το “όμορο” σχολείο» -χωρίς επαρκή συγκοινωνιακή υποδομή- και ότι το 5ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου θα ξεπεράσει τους 400 μαθητές, ενώ με ισόρροπη κατανομή των μαθητών (κάτι που σταδιακά γίνεται ήδη) και τα δύο Γυμνάσια θα λειτουργούσαν ανθρώπινα και επ’ ωφελεία όλων;
Ελήφθη υπόψη ότι έγινε μία τεράστια συλλογική προσπάθεια για την ίδρυση και την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, από τον δήμο Χαλανδρίου, την ΕΛΜΕ και από τους γονείς και καθηγητές και πάνω που το σχολείο ανακάμπτει, οδηγείται στη διάλυση; (για την ιστορία σας αναφέρουμε ότι προ 15ετίας το σχολείο αριθμούσε 200 μαθητές, αλλά ο σεισμός του 1999 το οδήγησε σε συστέγαση με το 6ο Δημοτικό και συνακόλουθα σε απορρύθμιση της λειτουργίας του, με αποτέλεσμα το 2004 να φτάσει τους 72 μαθητές).
Ελήφθη υπόψη ότι οι κτιριακές υποδομές του σχολείου μας είναι εξαιρετικές (κτήριο 3,5 ετών), διατηρημένο άριστα, με τις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου. Καθηγητών, της διεύθυνσης, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και με την στήριξη του Δήμου μας;
Στο σημείο αυτό πρέπει να σας υπενθυμίσουμε την ύπαρξη:
• Άριστα οργανωμένου εργαστηρίου Φυσικής και Χημείας.
• Πλήρως εξοπλισμένου χώρου εκμάθησης Η/Υ με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.
• Θαυμάσιας βιβλιοθήκης με ειδική διαμορφωμένη αίθουσα με καινούργιο σύστημα προβολών μόνιμα εγκατεστημένο (με αναγνώσεις λογοτεχνικών βιβλίων εδώ και δύο χρόνια τώρα κάθε Πέμπτη).
• Αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων, όπου λειτουργεί μόνιμα μαθητική ορχήστρα με πλήθος μουσικών οργάνων τόσο ιδιοκτησία του σχολείου όσο και των μαθητών.
Όλα αυτά κύριε προϊστάμενε μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το σχολείο μας όχι μόνο δεν πρέπει να διαλυθεί αλλά να αναβαθμιστεί σε ΠΡΟΤΥΠΟ, διότι συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Εάν το πρόβλημα είναι τα τέσσερα ΕΠΑΛ του Χαλανδρίου και το υψηλότατο ενοίκιο ορισμένων από αυτά (αλήθεια εμείς φταίμε για τα 50.000 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα του 2ου ΕΠΑΛ στο LAVERNE;) τότε προτείνουμε άλλες λύσεις, όπως η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων ή το κτίσιμο ειδικών κτηρίων για το ΕΠΑΛ όπως: α) έτοιμο οικόπεδο του ΟΣΚ απέναντι από τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στα σύνορα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Ν.ΨΥΧΙΚΟΥ και β) στο υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο της Αεροπορίας επί της οδού Τζαβέλλα στο ύψος της Μεσογείων, 100 μ από τον σταθμό του μετρό.
Κε προϊστάμενε,
Παρακαλούμε θερμά να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλα τα παραπάνω, να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος, διότι διαφορετικά δεν μας μένει άλλη λύση παρά η δίκαιη διαμαρτυρία μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Μην αναστατώνετε την λειτουργία του σχολείου μας στην πιο παραγωγική του περίοδο και μην μας αναγκάσετε να βρεθούμε κάτω από τα γραφεία σας, διαμαρτυρόμενοι για το αυτονόητο: ότι το ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ & ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
Σύσσωμη η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό μας και είναι λυπηρό να την αγνοούμε, τη στιγμή που μιλάμε για ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ με αυξημένες αρμοδιότητες. Εκτός αν ο Καλλικράτης ψάχνει ακόμα να βρει τον Ικτίνο… για να φτιάξουν καινούργιους Παρθενώνες».




































































































