Δρομολογήθηκε η λύση του προβλήματος
Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης εξήγησε ότι η παρέμβαση του Δήμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν «προληπτική» -καθώς δεν είχε προκύψει παρόμοιο πρόβλημα για τον Δήμο Χαλανδρίου- και αφορούσε, όπως είπε, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη λειτουργία του κοιμητηρίου.
«Επισκεφθήκαμε την αρμόδια Επίτροπο, η οποία οφείλω να πω ότι ήταν απόλυτα συνεργάσιμη και είδε με κατανόηση το θέμα», είπε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας ότι «απ’ ότι άφησε η ίδια να εννοηθεί, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συναντήσουμε κανένα πρόβλημα».
Ο δήμαρχος απάντησε και στο θέμα των συνθηκών που επικρατούν στις εγκαταστάσεις της Υπηερεσίας Καθαριότητας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «που απασχολεί το 90% των δήμων». Όπως είπε, «ήδη έχουμε προβλέψει στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου τη θεσμοθέτηση κάποιων χώρων για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, ούτως ώστε να λυθεί κάποια στιγμή το ζήτημα οριστικά».
Τέλος, αναφορικά με την καθυστέρηση της επίδοσης των ειδών ατομικής προστασίας στους, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση η καθυστέρηση δεν έγινε καθ’ υπόδειξη της διοίκησης», εξηγώντας ότι οφείλεται «στις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει με όλα τα νέα θέματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του “Καλλικράτη” οι Υπηρεσίες».
Σύλλογος Εργαζομένων
«Κερκόπορτα στις ιδιωτικοποιήσεις»
Η ανοιχτή επιστολή προς τους δημότες Χαλανδρίου που δημοσιεύει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου, με αφορμή τα παραπάνω έχει ως εξής:
«Αγαπητοί δημότες,
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου είναι ο πιο νευραλγικός τομέας για την λειτουργία και την εικόνα της πόλης. Αποτελεί την πιο άμεση, καθημερινή επαφή όλων με τον Δήμο. Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος κάνουν την πιο σκληρή, ανθυγιεινή και επικίνδυνη δουλειά.
Τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων και των συνεχών περικοπών:
● Oι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχουν μειωθεί σημαντικά,
● Οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας είναι άσχημές, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό,
● Τα είδη ατομικής προστασίας που είναι άκρως αναγκαία για την προσωπική υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων έχουν δύο χρόνια να δοθούν,
● Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατακόρυφα.
Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν ευσυνείδητα στο καθήκον τους, που είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών, να μένει καθαρή η πόλη μας.
Στις πρόσφατες πλημμύρες που έγιναν στο Χαλάνδρι, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δούλεψαν σκληρά και με αυταπάρνηση μέσα στις λάσπες επί μέρες πέραν των ωραρίων τους, χωρίς να διαθέτουν ούτε καν τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό.
Τώρα με νέα μέτρα προσπαθούν να καταργήσουν ακόμα και την αμοιβή που δίνεται για την κυριακάτικη εργασία στους εργάτες καθαριότητας.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε στάση εργασιών ενάντια στα νέα μέτρα και περικοπές που θέλουν να μας επιβάλουν. Είπαμε φτάνει! Δεν πάει άλλο!
Δουλεύουμε όλο και λιγότεροι, αμειβόμαστε όλο και λιγότερο, σε κακές συνθήκες, δεν έχουμε ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό και επιπλέον θέλουν να κόψουν ακόμα και τα λίγα χρήματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα όταν δουλεύουν Κυριακές.
Αγωνιζόμαστε παρά τις αντιξοότητες να διατηρήσουμε το Χαλάνδρι καθαρό! Θέλουμε το Χαλάνδρι καθαρό! Αγωνιζόμαστε όμως και για τη δουλειά μας. Για τη ζωή μας. Θέλουμε να προσφέρουμε. Θέλουμε να γνωρίζετε τα προβλήματα και τις συνθήκες εργασίας μας.
Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων. Χρειαζόμαστε όλοι μια Υπηρεσία Καθαριότητας που να παρέχει τα μέσα και τις συνθήκες στους εργαζόμενους για να διατηρούν το Χαλάνδρι καθαρό.
Κάθε περικοπή ή υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και ειδικότερα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, κανένα καλό δεν έχει να προσφέρει σε κανέναν.
Ανοίγει την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις και αυτές θα τις πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά και κυρίως οι δημότες.
Αγωνιζόμαστε για να ακουστεί η φωνή μας. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να προσφέρουμε με όρους αξιοπρεπείς.
Όχι στις μειώσεις και τις περικοπές. Όχι στις απολύσεις!
● Να μην κοπεί η αμοιβή για την κυριακάτικη εργασία στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
● Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.
Η εξασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι ζήτημα μόνο των εργαζομένων, αφορά όλη την κοινωνία, όλους τους πολίτες».