Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) τεκμηριώνει εκτενέστατα στη συνέχεια τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της στέγασης των Ρομά Χαλανδρίου, τους οποίους εκπροσωπεί, καθώς και την παραπλάνηση της Βουλής και της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αποκορύφωμα είναι η περιφρόνηση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων του ΟΗΕ με την έκδοση νέας απόφασης κατεδάφισης για τις 25 Φεβρουαρίου 2014.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2013 εκδόθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Φ.244/5551/12/26-2-2013) για την κατεδάφιση στις 14 Μαΐου 2013 των κατοικιών 43 Ρομά που είχαν καταγραφεί από την πολεοδομία το 1996. Παράλληλα, στις 23 Απριλίου 2013 δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η από 16 Απριλίου 2013 απόφαση (Φ.73521/9339/16-4-2013) του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τη «μετεγκατάσταση του συνόλου του καταυλισμού [Ρομά] της περιοχής Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου που σήμερα στεγάζεται στην ιδιωτική έκταση επί της οδού Σαρανταπόρου και Ίριδας στην ελεύθερη αδόμητη δημόσια έκταση με εμβαδόν εγγύς του σημερινού καταυλισμού στη περιοχή Νομισματοκοπείου/Πεύκου Πολίτη στη Διεύθυνση Λευκωσίας και Σαρανταπόρου στα Διοικητικά όρια του Δήμου».
Η απόφαση μεταστέγασης δεν πρόβλεπε όμως αναστολή των κατεδαφίσεων μέχρι τη μεταστέγαση. Έτσι, το ΕΠΣΕ ως εκπρόσωπος των θιγόμενων Ρομά προσέφυγε στις 6 Μαΐου 2013 στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η οποία στις 10 Μαΐου 2013 δέχθηκε το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα προστασίας των προσφευγόντων και ζήτησε από την Ελλάδα να διασφαλίσει πως αυτοί δεν θα καταστούν άστεγοι κατά το χρονικό διάστημα που η προσφυγή τους εξετάζεται από την Επιτροπή. Μόνο μετά την απόφαση αυτή ματαιώθηκε η –παράνομη όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια αλλά συνηθισμένη στην Ελλάδα- κατεδάφιση του καταυλισμού.
Ακολούθησαν μεταξύ άλλων τρεις ερωτήσεις στη Βουλή με απαντήσεις Υπουργών και διπλή υποβολή παρατηρήσεων από την Ελλάδα (από το Υπουργείο Εξωτερικών) στην Επιτροπή του ΟΗΕ. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει η συστηματική παραπλάνηση Βουλής και ΟΗΕ από την κυβέρνηση.
Στις 25 Ιουλίου 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών. Στις 6 Αυγούστου 2013, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε επιβεβαιώνοντας την ισχύ των ασφαλιστικών μέτρων και πρόσθεσε πως μετά την υποβολή παρατηρήσεων στις 8 Ιουλίου 2013 ζητήθηκε η επανεξέταση των μέτρων αυτών. Στις 19 Αυγούστου 2013, ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απάντησε πως την αρμοδιότητα έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ) η οποία δεν έχει απαντήσει σε τρία σχετικά έγγραφα του Υπουργείου της 15 Απριλίου 2013, της 30 Ιουλίου 2013 και της 9 Αυγούστου 2013 προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως όταν θα υπάρξει απάντηση, θα ενημερώσει τη Βουλή. Έξι μήνες αργότερα ο Υπουργός δεν ενημέρωσε τη Βουλή για ύπαρξη απάντησης, ούτε έλεγξε το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρη Καλογερόπουλο (ΓΓΑΔΑ) για την παράλειψη αυτή. Αντίθετα τον προήγαγε στις 13 Αυγούστου 2013 σε Ειδικό Συντονιστή για τη διαχείριση των αποβλήτων, και στις 17 Ιανουαρίου 2014 σε Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Υγρών και Στερεών Αποβλήτων. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2013 ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στον οποίο είχε κοινοποιηθεί η ερώτηση, υπέβαλε γενικές πληροφορίες για τα προγράμματα για τους Ρομά.
Στις 8 Ιουλίου 2013, η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ, με βάση (παρα)πληροφόρηση του ΓΓΑΔΑ που απέκρυψε όσα αναφέρονται τη συνέχεια, πως υλοποιεί τη μετεγκατάσταση «σε σύντομο χρονικό διάστημα» με βάση την απόφαση της 16 Απριλίου 2013 και την «πρόσφατη καταγραφή των υπό κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων από την πολεοδομία» αν και έχει να λάβει υπόψη της ένα νέο στοιχείο, την ύπαρξη ενός χώρου άθλησης στο χώρο μετεγκατάστασης «που δεν γνώριζε πριν τη λήψη της απόφασης»! Ανέφερε δε πως θα προχωρούσε σε αναζήτηση χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Ταμείο Αττικής που είχε ήδη ανταποκριθεί θετικά σε προηγούμενο αίτημα.
Με τις παραπάνω απαντήσεις σε Βουλή και ΟΗΕ, η κυβέρνηση απέκρυπτε τα ακόλουθα:
• Η πολεοδομία δεν είχε κάνει πλήρη καταγραφή των κατοικιών. Στις 18 Ιουνίου 2013, είχε καταγράψει μόνο 27 και είχε ενημερώσει πως θα συνέχιζε την καταγραφή στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Κυρίως δε είχε ενημερώσει πως για όλα τα κτίσματα που δεν είχαν καταγραφεί το 1996 ή είχαν επεκταθεί ή μετατραπεί μεταξύ 1996-2013 (δηλαδή σχεδόν όλα) θα συντάσσονταν νέες εκθέσεις αυτοψίας. Αυτό σήμαινε στην πράξη πως δεν μπορούσε να γίνει καμιά κατεδάφιση με βάση τις εκθέσεις του 1996. Ας σημειωθεί πως η πολεοδομία δεν ολοκλήρωσε την καταγραφή στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, αλλά στις 15 Ιανουαρίου 2014, διαπιστώνοντας την παρουσία 74 κατοικιών!
• Το ΤΑΙΠΕΔ στις 18 Ιουνίου 2013 γνωστοποίησε στο ΓΓΑΔΑ πως ο χώρος μετεγκατάστασης είχε περιληφθεί στα προς αποκρατικοποίηση ακίνητα του Δημοσίου.
• Το Συμβούλιο Επικρατείας στις 28 Ιουνίου 2013 εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης μετεγκατάστασης της 16 Απριλίου 2013.
• Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Αττικής στις 8 και 15 Ιουλίου 2013 απέρριψαν το αίτημα χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης.
• Στις 31 Ιουλίου 2013, η ΑΔΑ με το Δήμο Μεγαρέων επισκέπτονται χώρο πρώην Αμερικανικής βάσης στη θέση «Κανδήλι» στην Κορυφή του Όρους Πατέρα που έχει επιλεγεί από την ΑΔΑ για να προταθεί για τη μεταστέγαση των Ρομά (χωρίς οι ίδιοι να ερωτηθούν).
• Στις 2 Αυγούστου 2013, ο ΓΓΑΔΑ ζητά από το Δήμαρχο Μεγαρέων τη σύμφωνη γνώμη του για την επιλογή του χώρου.
• Στις 7 Αυγούστου 2013, ο Δήμαρχος Μεγαρέων απαντά πως συμφωνεί να μεταστεγαστούν εκεί Ρομά του Δήμου Μεγαρέων (και όχι Χαλανδρίου).
• Στις 23 Αυγούστου 2013, συνεδριάζει η Επιτροπή του άρθρου 2 της ΥΑΓ.Π/23641/2003 ΦΕΚ B 973/15.7.2003 για την «Τροποποίηση της Α5/696/25.4.83 Υγειονομικής Διάταξης, για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων» η οποία αφορά «οργανωμένη μόνιμη κατασκήνωση για την προσωρινή εγκατάσταση των πλανόδιων», με παράνομη σύνθεση (δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Μεγαρέων) και αποφασίζει να εισηγηθεί τη μεταστέγαση των Ρομά Χαλανδρίου στην Κορυφή του Όρους Πατέρα. Στην Επιτροπή δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι των Ρομά Χαλανδρίου, σε αντίθεση προς τη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής της 14 Δεκεμβρίου 2012 όπου είχε επιλεγεί δημόσια έκταση μέσα στο Δήμο Χαλανδρίου, στην οποία είχε μετάσχει και συμφωνήσει με την απόφαση εκπρόσωπος των Ρομά Χαλανδρίου. Την εισήγηση αποδέχεται ο ΓΓΑΔΑ στις 26 Αυγούστου 2013.
• Στις 9 Σεπτεμβρίου 2013, η Χρυσή Αυγή κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Υποδομών. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας απαντά (ψευδόμενος για να εντυπωσιάσει τη ΧΑ) πως διενεργούνται εξορμήσεις ανά δεκαήμερο με συμμετοχή μεγάλης αστυνομικής δύναμης συναρμόδιων υπηρεσιών, ενώ επί πλέον από το Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου πραγματοποιούνται συχνά αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και πως το ΑΤ Χαλανδρίου σε μη κατονομαζόμενη ημερομηνία είχε σχηματίσει δικογραφία που είχε υποβάλει στην εισαγγελία για αυθαίρετες κατασκευές. Το εντυπωσιακό είναι πως, αν και δεν ερωτήθηκε από τη ΧΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκης όχι μόνο απάντησε αλλά φρόντισε αυτή τη φορά να υπάρχει και ενημέρωση από το ΓΓΑΔΑ που είχε απαξιώσει να απαντήσει στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Υπουργός, στις 29 Οκτωβρίου 2013, ενημερώνει πως εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια από 16 Ρομά του Χαλανδίου. Ο ΓΓΑΔΑ αναφέρει πως η καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών 642/2011 για καταβολή ηθικής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων από τους Ρομά Χαλανδρίου δεν είναι τελεσίδικη αφού έχει υποβληθεί έφεση από το Υπουργείο Οικονομικών. Προσθέτει πως η κατεδάφιση των κατοικιών των Ρομά Χαλανδρίου προϋποθέτει τη μετεγκατάστασή τους με ανθρώπινους όρους διαβίωσης η οποία ψευδόμενος ισχυρίζεται πως έχει αποφασισθεί να γίνει στην παρακείμενη περιοχή του Χαλανδρίου, που εκκρεμεί λόγω της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ και της εκκρεμούσας απόφασης του ΣτΕ για την αίτηση αναστολής εκτέλεσης.