Στις 24 Δεκεμβρίου 2013, οι Ρομά μέσω του εκπροσώπου τους ΕΠΣΕ, έκαναν αίτηση θεραπείας ζητώντας την ανάκληση των αποφάσεων μετεγκατάστασής τους στην Κορυφή του Όρους Πατέρα και ανάκλησης της μετεγκατάστασής τους στην παρακείμενη έκταση στο Χαλάνδρι. Τεκμηρίωσαν γιατί οι δύο αυτές αποφάσεις είναι άκυρες αφού εκδόθηκαν χωρίς προηγούμενη ακρόαση κατά παράβαση του άρθρου 20.2 του Συντάγματος και του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση που εκδόθηκε μετά από προηγούμενη ακρόασή τους η οποία αναφερόταν ρητά σε εκείνη. Η απόφαση μεταστέγασής τους στην Κορυφή του Όρους Πατέρα είναι επίσης άκυρη γιατί βασίζεται στη με αριθμό ΥΑ Γ.Π/23641/2003 ΦΕΚ B 973/15.7.2003 για «Τροποποίηση της Α5/696/25.4.83 Υγειονομικής Διάταξης, για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων» η οποία αφορά «οργανωμένη μόνιμη κατασκήνωση για την προσωρινή εγκατάσταση των πλανόδιων» (άρθρο 2), ενώ ο πληθυσμός των Ρομά που κατοικεί στην περιοχή Πεύκου Πολίτη/Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου δεν είναι νομαδικός αλλά εδραιωμένος εδώ και δεκαετίες και η πλειοψηφία του είναι δημότες Χαλανδρίου, όλοι δε μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου.
Επικαλέστηκαν δικαστική απόφαση για τη μη εφαρμογή της ΥΑ του 2003 σε μόνιμους κατοίκους, απόφαση της ίδιας Επιτροπής του άρθρου 2 που είχε έκρινε εαυτή αναρμόδια για να αποφανθεί για μη μετακινούμενο πληθυσμό Ρομά και αναλυτική ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 27 Νοεμβρίου 2009 για την εφαρμογή της ΥΑ μόνο σε διερχόμενους Ρομά. Πρόσθεσαν πως οι Ρομά Χαλανδρίου υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (2006) που προβλέπουν πως: «75. Οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων αφορούν, κυρίως, τους τομείς:… ε) Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως:… 5. Ο σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας… 185. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου … επιτρέπεται να παραχωρούνται δωρεάν, κατά πλήρη κυριότητα, δημοτικά ή κοινοτικά ακίνητα σε αθίγγανους και ομογενείς που εγκαθίστανται στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε κρατικά προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης ή σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, από το κράτος. Η ανωτέρω παραχώρηση συντελείται υπό τη διαλυτική αίρεση, ότι επί μία εικοσαετία, το παραχωρούμενο ακίνητο δεν θα πωληθεί ή δεν θα εκμισθωθεί, με εξαίρεση τη γονική παροχή.» Ανέφεραν πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής αυτών των διατάξεων από το Δήμο Κεφαλλονιάς με μεταστέγαση των Ρομά σε μισθωμένες οικίες. Τέλος, επισήμαναν πως ουσιαστικός λόγος ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης ήταν «η προεπιλογή του Δημόσιου Κτήματος ΑΒΚ 1168 -το οποίο είχε οριστεί ως χώρος μετεγκατάστασης των Ρομά- προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Το ελληνικό κράτος δηλαδή αντί να υλοποιήσει την απόφασή του να μετεγκαταστήσει σε αυτή τη δημόσια έκταση την κοινότητα των Ρομά Χαλανδρίου προχώρησε σε εκποίηση της έκτασης αυτής, πιθανώς για να αντιμετωπίσει τις δημόσια εκδηλωθείσες ρατσιστικές αντιδράσεις περιοίκων σε βάρος των Ρομά. Στη συνέχεια, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δικαίου, προχώρησε εν κρυπτώ και χωρίς την αναζήτηση της γνώμης των Ρομά αν όχι και της συναίνεσής τους σε απόφαση μετεγκατάστασής μας στην κορυφή όρους στην άλλη άκρη της Αττικής, απόφαση αντάξια του νοτιοαφρικανικού «απαρτχάιντ» και όχι της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι Ρομά Χαλανδρίου κατέληγαν πως επιμένουν στη μετεγκατάστασή τους στην αρχική δημόσια έκταση στο Χαλάνδρι και για αυτό ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης Φ.73521/25892/18-10-2013. Εναλλακτικά πρόσθεταν είναι πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια έκταση του Δήμου Χαλανδρίου τους υποδειχθεί με την οποία θα συμφωνήσουν με νόμιμες διαδικασίες. Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2014, ο ΓΓΑΔΑ δεν είχε απαντήσει στην αίτηση θεραπείας.
Στις 15 Ιανουαρίου 2014 πρώτα η ΕΛ.ΑΣ. και μετά η πολεοδομία κατέγραψαν στον καταυλισμό Ρομά Χαλανδρίου τα υπάρχοντα σήμερα 74 αυθαίρετα οικήματα για τα οποία η πολεοδομία θα εκδώσει νέες και πλήρως επικαιροποιημένες εκθέσεις αυτοψίες που θα αναφέρουν το ότι τα οικήματα θα είναι κατεδαφιστέα: μόνο με βάση αυτές μπορεί να γίνει κατεδάφιση, γι’ αυτό και οι δύο αποφάσεις κατεδάφισης του 2013 είναι παράνομες και καταχρηστικές. Οι εκθέσεις αυτές θα επιδοθούν στους Ρομά που μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις μέσα σε 30 ημέρες. Οι ενστάσεις θα αναστείλουν την εκτέλεση των αποφάσεων κατεδάφισης μέχρι να εκδοθούν αποφάσεις επί των ενστάσεων. Αυτή είναι η μόνη νόμιμη διαδικασία κατεδάφισης. Όπως μόνη νόμιμη διαδικασία μεταστέγασης των Ρομά (που είναι άνθρωποι και όχι σκουπίδια) είναι εκείνη που θα γίνει με τη δική τους συμμετοχή (βλπ. στη συνέχεια ανοικτή επιστολή στους Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 5 Ιανουαρίου 2014).
Π. Δημητράς
«Ρομά σημαίνει άνθρωποι, όχι ανθρώπινα σκουπίδια»
Ο Π. Δημητράς, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου «Η Ελπίδα», με ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΕΣ Γ. Μιχελάκη και τον αν. ΥΠΕΣ Λ. Γρηγοράκο απαντά στις δηλώσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Καλογερόπουλου στην «Εφ.Συν.» για την αποφασισμένη μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στην… κορυφή του όρους Πατέρα στα Μέγαρα
Ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Ρομά σημαίνει άνθρωποι, όχι ανθρώπινα σκουπίδια – Δεκαπέντε χρόνια ελληνικού απαρτχάιντ» απευθύνει στον ΥΠΕΣ Γ. Μιχελάκη και τον αν. ΥΠΕΣ Λ. Γρηγοράκο ο Π. Δημητράς, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου «Η Ελπίδα» και εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Η επιστολή απαντά στις δηλώσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Καλογερόπουλου στην «Εφ.Συν.» (30/12/2013) σχετικά με δύο αποφάσεις του: να εγκατασταθούν προσωρινά οι Ρομά Χαλανδρίου στην παλιά αμερικανική βάση ραντάρ στα σύνορα Μάνδρας και Μεγάρων και να κατεδαφιστεί ο οικισμός στο Χαλάνδρι στις 25 Φεβρουαρίου.