Επεισοδιακά εξελίχθηκε από νωρίς χθες το πρωί η επιχείρηση για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι, πίσω από τον σταθμό του Μετρό «Νομισματοκοπείο».
Οι Ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα. Από τα ξημερώματα επικράτησε ένταση στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου συγκεντρώθηκαν κάτοικοι του καταυλισμού, οι οποίοι έκαψαν λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, κλείνοντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας απίστευτο μποτιλιάρισμα.
Την Τετάρτη το πρωί συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ξεκίνησαν να κατεδαφίζουν τα 12 από τα 67 κτίσματα των Ρομά στο Χαλάνδρι, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν έπειτα από πολύωρη σύσκεψη χθες, με αφορμή τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα των Ρομά Χαλανδρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και αντιδήμαρχοι, καθώς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, Στέλιος Καλαμιώτης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα τη μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες του Δήμου, ώστε να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι Ρομά. Στο επόμενο στάδιο, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή τους, θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα.
Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές. «Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου», επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Μεγάλος αριθμός είναι δημότες Χαλανδρίου. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου.
Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Mega ότι το μέρος στο οποίο θα μετεγκατασταθούν οι Ρομά «είναι ανθρώπινο» και ο οικισμός εκεί είναι «πολύ εντάξει». Κάλεσε το δήμαρχο να μην εμπλέκεται στην υπόθεση και «να κοιτάξει τους δημότες του που είναι στα κάγκελα», ενώ σημείωσε ότι κάθε βράδυ «λόγω του καταυλισμού γίνεται θόρυβος στην περιοχή». Η ίδια επισήμανε ότι η ανομία που επικρατεί στην περιοχή πρέπει να τερματιστεί, σημειώνοντας ότι οι Ρομά κάνουν κατάληψη σε ξένα οικόπεδα και ιδιοκτήτες τους έχουν δίκιο να αντιδρούν. Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει τους Ρομά στα αιτήματά τους, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ψάχνει εστία ανομίας για να εγκατασταθεί».