Για πολύ σημαντικά οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση εννιά σχολείων του Χαλανδρίου κάνει λόγο ο Δήμος, που οργάνωσε σχετική εκδήλωση στο Κέντρο Νεότητας, στις 19 Δεκεμβρίου 2023.
Παρουσία του δημάρχου Σίμου Ρούσσου και του τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, παρουσιάστηκαν τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου με στόχο την ενεργειακή αυτονομία όλων των σχολείων και υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ).
Το ολοκληρωμένο έργο ύψους 1.248,732 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά 750.000 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 -2020» και κατά 500.000 από ίδιους πόρους του Δήμου. H υλοποίηση της παρέμβασης άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως οριζόταν στην πράξη ένταξης, και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023.
Τα έργα αφορούσαν τις εξής μονάδες: 5ο Νηπιαγωγείο, 1ο Γυμνάσιο, 5ο Δημοτικό Σχολείο, 10ο Νηπιαγωγείο, 1ο Λύκειο, 4ο Νηπιαγωγείο, 12ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Λύκειο, 4ο Δημοτικό Σχολείο & 15ο Νηπιαγωγείο.
Τις λεπτομέρειες και τα μετρήσιμα οφέλη του έργου παρουσίασαν ο μηχανικός Δημήτρης Γκιώνης, ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης και ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης.
«Καινούργια κουφώματα, περίπου 2.200 τ.μ., εξασφάλισαν κανονικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μείωση των εξωτερικών θορύβων. Νέα φώτα, 1.634 φωτιστικά σώματα, με λάμπες LED συνέβαλαν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα στη βελτίωση του φωτισμού στις αίθουσες. Μόνωση, περίπου 4.733 τ.μ., στις ταράτσες των συγκροτημάτων στεγανοποίησε σε μεγάλο ποσοστό τα κτήρια», ανέφερε ο Δήμος.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε τις 555,671 kWh, ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τους 152,79 τόνους. Ενδεικτικά, στο 1ο Γυμνάσιο, ένα από τα πιο παλιά και ενεργοβόρα σχολεία του Χαλανδρίου, η κατανάλωση ενέργειας από 19.589 kWh, το 2022, έπεσε στις 5.230 kWh, έως τον Οκτώβριο του 2023.
«Ασφαλώς δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι με τις νέες συνθήκες θερμικής άνεσης που δημιουργήθηκαν για μαθητές και δασκάλους, όπως σημείωσαν καθηγητές και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων στο σχετικό βίντεο, που κατέγραψε την εικόνα των σχολείων μετά την ενεργειακή αναβάθμιση», σημείωσε η δημοτική Αρχή.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που ενέκρινε η Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων στους δήμους του Λεκανοπεδίου και για τη σημασία των έργων.
Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση
Τα επόμενα σχέδια
Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, στα μελλοντικά πλάνα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αυτά προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) που έχει ψηφίσει ο Δήμος από το 2019, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, αναφέρθηκε αναλυτικά ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
Επίσης, παρουσιάστηκαν και οι προτάσεις για χρηματοδότηση που έχει καταθέσει ο Δήμος στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και η δράση «Νet metering» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στα σχολεία.
Με βάση την ίδια ενημέρωση, το αίτημα του Δήμου στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αφορά σε 11 σχολεία και σε χρηματοδότηση ύψους 1.979.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, θα γίνουν θερμομονώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν επιπλέον 2.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου.
Το πρόγραμμα «Net metering», για το οποίο υπάρχει ήδη προέγκριση για τα 6 από τα 10 σχολεία, για τα οποία έχει υποβληθεί αίτημα από το Δήμο, αφορά αποκλειστικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η ενέργεια που θα εξασφαλίζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο. Αν η παραγωγή ρεύματος υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων, υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το επιπλέον παραγόμενο ρεύμα για την κάλυψη ευάλωτων νοικοκυριών.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr