Μειωμένη κατά 70%(!) έφθασε στον Δήμο Χαλανδρίου η πρώτη δόση (από τις τρεις) της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών και μάλιστα με καθυστέρηση ενός μήνα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα στη λειτουργία των επιτροπών, καθώς εάν συνεχιστεί η μείωση αυτή, θα καταστεί αδύνατη ακόμα και η κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Το θέμα της αποδοχής του ποσού της χρηματοδότησης από τον Δήμο πυροδότησε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μια γενικότερη συζήτηση γύρω από το θέμα της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βαγγέλης Λέκκας, κατά τη συζήτηση αυτή, «περιμέναμε περικοπές, αλλά όχι τέτοιου ύψους». Μάλιστα ενημέρωσε ότι θα γίνει καταγγελία για το θέμα αυτό από τον Δήμο και μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).
Σε ευρύτερη βάση έθεσε το θέμα η επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Λούλα Καρατζά, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ένα μεγαλύτερο ζήτημα για τα θέματα παιδείας». Όπως σημείωσε, η συζήτηση που γίνεται για τα νέα μέτρα στον χώρο αυτό αφορά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητώντας να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Πρέπει να δούμε πού βαδίζουμε», τόνισε με έμφαση η κ. Καρατζά, υποστηρίζοντας ότι «το Σώμα πρέπει να καταλήξει σε ψήφισμα, ότι δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια». Μάλιστα, δήλωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας η παράταξή της δεν θα εγκρίνει την αποδοχή του ποσού της πρώτης κατανομής.
Την άποψη ότι έπρεπε να υπάρχει εισήγηση της διοίκησης για το «πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μείωση και τι μπορεί να κάνει ο Δήμος γι’ αυτό» εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Γερολυμάτος. «Αν δεν λάβουμε μέτρα και αν δεν μπορέσουμε να αποτυπώσουμε με σαφήνεια ότι αυτή η πολιτική αντανακλά πάνω στις κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμος, δεν κάνουμε τίποτα», υποστήριξε ο κ. Γερολυμάτος συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να παρακολουθούμε συνέχεια να γκρεμίζεται το σύμπαν».
Απαντώντας, ο δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι «η διοίκηση έχει διατυπώσει σε κάθε επίπεδο τη διαφωνία της και τις αγωνίες της», ενημερώνοντας ότι ο ίδιος έχει αποστείλει επιστολές τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της μείωσης των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πάντως, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, σημείωσε ότι, ενώ ακόμα ο Δήμος δεν έχει λάβει την καθιερωμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, για την έναρξη της εργολαβίας των επισκευών και της συντήρησης των σχολικών μονάδων, που γίνεται κάθε καλοκαίρι, η Τεχνική Υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει την εργολαβία.
Αρετή Κοτσολάκου