Την έντονη διαμαρτυρία του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα τα παιδιά του 12ου Δημοτικού (επιί των οδών Ιωαννίνων και Ταϋγέτου) εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου, με ανοιχτή επιστολή.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, το συγκεκριμένο σχολείο εντάχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στον θεσμό των ολοήμερων, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Ως αποτέλεσμα, εξαιτίας της ανάγκης για ύπαρξη αίθουσας πληροφορικής στο πλαίσιο του θεσμού αυτού, ένα από τα τμήματα της τετάρτης τάξης κάνει μάθημα στην αίθουσα εκδηλώσεων (!), ελλείψει άλλων χώρων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Πάνος Πανόπουλος, ήδη η κατάσταση στο σχολείο είναι οριακή, αφού φιλοξενείται μεγάλος αριθμός μαθητών, ενώ οι υπάρχοντες χώροι είναι περιορισμένοι.
Μάλιστα, εντός του σχολικού συγκροτήματος βρίσκονται χώροι (αιθουσες προκατ) που στεγάζουν διάφορους συλλόγους του Χαλανδρίου. Αίτημα λοιπόν των γονέων είναι να δοθεί προς χρήση στο σχολείο ένας από αυτούς τους χώρους, ο οποίος τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη από το Σώμα Ελλήνων Οδηγών.
Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων
Αναλυτικά, την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει η ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων, η οποία έχει ως εξής:
«Έτσι απλά χωρίς πρόγραμμα, όπως εξάλλου συνηθίζεται, εντάχθηκε το σχολείο μας στα 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία. Πιλοτική προσπάθεια, χωρίς ξεκάθαρο προορισμό, σε ασταθές περιβάλλον, σε συγκυρίες (οικονομία, δημοτικές εκλογές) ιδιαίτερα δύσκολες, καλείται το Σχολείο μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παραπάνω θεσμού χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη υποδομή σε χώρους.
Αποτέλεσμα της ανάγκης για λειτουργία αίθουσας πληροφορικής, με βάση το νέο θεσμό, είναι ένα τμήμα να φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων, λόγω έλλειψης χώρου, με ότι αυτό σημαίνει για τη συγκέντρωση των παιδιών, σε μια τεράστια αίθουσα εντελώς ακατάλληλη για μάθημα.
Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί, εάν παραχωρηθούν στο σχολείο αίθουσες οι οποίες χρησιμοποιούνται από διάφορους συλλόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη σχολική διαδικασία.
Σε σχολικό συγκρότημα 300 παιδιών, με έντονο πρόβλημα έλλειψης χώρων διδασκαλίας, είναι προκλητικό αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος να είναι αποθήκες συλλόγων ή χώροι που χρησιμοποιούνται ένα απόγευμα την εβδομάδα για άλλου είδους ανάγκες.
Βρισκόμαστε στη μέση του Οκτωβρίου και παρ’ όλες τις δημαρχιακές, αντιδημαρχιακές και λοιπές υποσχέσεις, τα παιδιά εξακολουθούν να “κάνουν μάθημα” στην αίθουσα του θεάτρου, ενταγμένα και αυτά, όπως όλοι μας στο θέατρο του παραλόγου που ονομάζεται ελληνική διοίκηση».
Β. Λέκκας: «Θέμα ημερών η λύση»
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε για το θέμα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Βαγγέλη Λέκκα, ο οποίος δήλωσε γνώστης του προβλήματος.
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η πολιτεία ονομάζει αυθαίρετα ως ολοήμερα τα σχολεία, χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και οι δήμοι «τρέχουν να καλύψουν τα κενά».
Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι ήδη έχει βρεθεί άλλος αποθηκευτικός χώρος τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει το Σώμα Ελλήνων Οδηγών, και είναι θέμα ημερών, όπως είπε, η μεταφορά του εκεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αίθουσα που θα αδειάσει θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τη διδασκαλία των παιδιών.
Αρετή Κοτσολάκου