Πέρα από το θέμα των έργων του Αδριάνειου Υδραγωγείου, στην πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου -που κάλυψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ– τέθηκε, στις 29 Φεβρουαρίου, επί τάπητος η ενεργειακή πολιτική του Δήμου.
Η τοποθέτηση του Χάρη Ρώμα
Πρώτος χρονικά πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως».
Ο Χάρης Ρώμας ανέφερε: «Η αντιδήμαρχος Έλενα Χριστούλη μου είχε πει πρόσφατα, ότι έχουμε ενταχθεί στη δράση “Ηλέκτρα” για φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες δημοτικών κτηρίων και άλλα προγράμματα δεν υπάρχουν. Επίσης, θα ισχυριζόταν κάποιος ότι χρησιμοποιήσαμε και τα χρήματα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής για μονώσεις και κουφώματα. Ωστόσο, τη χρονική περίοδο 2014-2021 υπήρχαν και άλλες πηγές κονδυλίων, εκτός της Περιφέρειας: το ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) μέσω του οποίου ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έλαβε 1,4 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα μόχλευσης ευρωπαϊκών ιδιωτικών κεφαλαίων Ηorizon. Όταν… έβρεχαν αυτά τα προγράμματα, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Ο Δήμος Χαλανδρίου, αναμένοντας τη σειρά του, έχει κυριολεκτικά κρεμαστεί από το “Ηλέκτρα”, στη πρώτη φάση του οποίου βρίσκονται πάρα πολλοί δήμοι. Με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να δημοσιευτεί οριστική απόφαση ένταξης και μετά να αρχίσουν οι διαδικασίες διαγωνισμού για κάθε πόλη. Σε σχέση με άλλους Δήμους που λειτούργησαν πιο έξυπνα, χρησιμοποιώντας και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο Χαλάνδρι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι και θα παραμένει χρόνια πίσω.
Eπίσης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «θα ήταν πιο σωστό και προσοδοφόρο, αντί η διοίκηση του Δήμου να προορίζει τον ΧΕΥ 9 (Χώρος Εγκαταστάσεων Υποστήριξης) για στάθμευση απορριμματοφόρων, να δημιουργήσει πάρκιγνκ για τον διπλανό σταθμό μέτρο, τοποθετώντας στην οροφή του φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς είναι ευνοϊκός ο νότιος προσανατολισμός του ακινήτου».
Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε την ανακοίνωση του αρχηγού της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», που ακολούθησε
Η παρέμβαση του Μάνου Κρανίδη
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» τόνισε ότι «στέκεται σε πρακτικά ζητήματα: Η αντικατάσταση του κοινόχρηστου φωτισμού είναι κρίσιμο να προχωρήσει άμεσα, γιατί θα έχουμε πολύ μεγάλη εξοικονόμηση. Έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μελέτη».
Ο Μ. Κρανίδης πρόσθεσε: «Είναι, επίσης, πολύ σημαντική η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα “Ηλέκτρα” και βεβαίως η εξοικονόμηση και το Net Metering (σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού). Ήδη το πρόγραμμα της Περιφέρειας, που ολοκληρώθηκε, είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητη καμία δυνατότητα που υπάρχει. Έχουμε προχωρήσει σε πολύ καλό βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πρέπει να πάμε παραπέρα πιο γρήγορα».
H θέση της δημοτικής Αρχής
Στη συνέχεια μίλησε η αντιδήμαρχος Έλενα Χριστούλη, προχωρώντας σε αναλυτική παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής του Δήμου.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το Χαλάνδρι έχει λάβει ήδη έγκριση για την ένταξη 11 σχολείων στο πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, το οποίο περιλαμβάνει: φωτοβολταϊκά πάνελ, θερμομονώσεις, κουφώματα, αντλίες θερμότητας. Στόχος της διοίκησης είναι να ενταχθούν συνολικά 12 σχολεία.
Παράλληλα, εγκρίθηκε και η ένταξη 10 σχολείων του Χαλανδρίου, στο πρόγραμμα «Net metering», το οποίο αφορά αποκλειστικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Η ενέργεια που εξασφαλίζεται, θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η παραγωγή ρεύματος υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων, το επιπλέον παραγόμενο ρεύμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα οφέλη που αναμένονται από την ενεργειακή αυτονομία των σχολείων είναι μετρήσιμα και ιδιαίτερα σημαντικά. Συνολικά, αναμένεται η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να φτάσει τους 1.022 τόνους, η παραγωγή ενέργειας τις 1.500.000 Kwh και η εξοικονόμηση τις 400.000 ευρώ.
Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία την ενεργειακή αναβάθμιση 9 σχολείων της πόλης. Η δράση που έχει ήδη ολοκληρωθεί και όλα όσα μέλλει να γίνουν, μέσω των προγραμμάτων ΄΄Ηλέκτρα΄΄ και ΄΄Net metering΄΄, εντάσσεται στο ευρύτερο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2019.
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των 9 σχολείων ύψους 1.248,732 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά 750.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΄΄Αττική 2014 -2020΄΄ και κατά 500.000 από ίδιους πόρους του Δήμου. H υλοποίηση του ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως οριζόταν στην πράξη ένταξης, και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023.
Καινούργια κουφώματα, περίπου 2.200 τ.μ., εξασφάλισαν κανονικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μείωση των εξωτερικών θορύβων. Νέα φώτα, 1.634 φωτιστικά σώματα, με λάμπες LED συνέβαλαν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα στη βελτίωση του φωτισμού στις αίθουσες. Μόνωση, περίπου 4.733 τ.μ., στις ταράτσες των συγκροτημάτων στεγανοποίησε σε μεγάλο ποσοστό τα κτήρια.
Τα στοιχεία για τα οφέλη που προέκυψαν είναι αποκαλυπτικά: Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε τις 555,671 kWh και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τους 152,79 τόνους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο 1ο Γυμνάσιο, ένα από τα πιο παλιά και ενεργοβόρα σχολεία του Χαλανδρίου, η κατανάλωση ενέργειας από 19.589 kWh, το 2022, έπεσε στις 5.230 kWh, έως τον Οκτώβριο του 2023».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος τόνισε καταληκτικά: «Με συστηματική προσπάθεια και σταθερά βήματα, υλοποιούμε ένα ολιστικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των αερίων ρύπων και του ενεργειακού κόστους, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Απηύθυνε δε θερμές ευχαριστίες στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, που «με επάρκεια και αποτελεσματικότατα εργάζονται για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων».
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr