Σε μία διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, που άρχισε το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου και έληξε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2024. Τις προτάσεις της διοίκησης υπερψήφισαν οι παρατάξεις του δημάρχου Σίμου Ρούσσου («Αντίσταση με τους Πολίτες») και «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» (Μάνος Κρανίδης). Κατά τάχθηκαν «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» (Κρίστη Αγαπητού), Λαϊκή Συσπείρωση (Λούλα Καρατζά), «Χαλάνδρι απόφαση ευθύνης» (Παναγιώτης Βάσιος) και «Χαλάνδρι Ενάντια» (Σωτήρης Λαπιέρης).
Σ. Ρούσσος: «Χρονιά μεγάλων αλλαγών»

Την εισήγηση του Προϋπολογισμού έκανε ο «πρώτος πολίτης» της πόλης και του Τεχνικού Προγράμματος η αρμόδια αντιδήμαρχος Έλενα Χριστούλη. Στην τοποθέτηση του ο Σ. Ρούσσος χαρακτήρισε, το 2024 ως χρονιά μεγάλων αλλαγών για το Χαλάνδρι, ιδίως στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο βιοκλιματικής ανάπλασης, που αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο.
Παράλληλα με τα έργα στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου και στους πεζοδρόμους στην «καρδιά» του προαστίου, προγραμματίζεται και η αναμόρφωση της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στο νέο Δημαρχείο, το έργου του οποίου έχει ολοκληρωθεί κατά 75% και αναμένεται να παραδοθεί εντός του έτους.
Επίσης, στάθηκε στις αναπλάσεις που προχωρούν στο πλαίσιο του Αδριάνειο Υδραγωγείου και στα επόμενα έργα στις οδούς Ολύμπου & Μεταμορφώσεως, Σοφοκλή Βενιζέλου και Σεβαστής Καλλισπέρη. Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η συνέχιση των έργων ομβρίων υδάτων και οι αναπλάσεις πεζοδρομίων. Ο Σ. Ρούσσος συνεχάρη τις Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για το έργο τους, παρά την υποστελέχωση.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός και ΕΔΩ το Τεχνικό Πρόγραμμα
Κρ. Αγαπητού: «Δεν κομίζεται κάτι νέο και ελπιδοφόρο»

Από την πλευρά η επικεφαλής της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 αποτελούν «φωτοτυπίες» της προηγούμενης χρονιάς και δεν κομίζουν κάτι διαφορετικό από το παρελθόν». Η Κρίστη Αγαπητού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση μείωσε 20% τις δαπάνες για τα τεχνικά έργα σε σχέση με το 2023, ενώ αύξησε κατά το ίδιο ποσοστό τη συμμετοχή των ίδιων πόρων.
«Παρά το ότι η 5ετής θητεία της δημοτικής αρχής μόλις ξεκινάει, δεν κομίζεται κάτι νέο και ελπιδοφόρο», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας: «Ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης θα τοποθετούμαστε όπου απαιτείται κριτικά και με επιχειρήματα, ενώ θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε, κατά περίπτωση, έργα & δράσεις που έχουν υπερπαραταξιακό χαρακτήρα και στηρίζουν στην πράξη τους δημότες».
Πατήστε ΕΔΩ και δείτε αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη, μετά τη συνεδρίαση
Οι θέσεις των υπόλοιπων παρατάξεων
Ο Μάνος Κρανίδης στάθηκε στο θετικό πρόσημο που έχουν οι αναπλάσεις του Δήμου, στο πεδίο της προσβασιμότητας. «Εμείς ήμσταν οι μόνοι από την αντιπολίτευση που είχαμε υπερψηφίσει και το σχέδιο του ΣΒΑΚ. Χρειάζονται, όμως, παρεμβάσεις σε ζητήματα όπως ο ηλεκτροφωτισμός, οι χώροι στάθμευσης και η δημοτική συγκοινωνία», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023». «Τα οικονομικά του Δήμου είναι σε καλή κατάσταση και υπάρχει το ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης που έχει η χώρα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων», πρόσθεσε.
Η Λούλα Καρατζά στάθηκε, αρχικά στην υποχρηματοδότηση όλης της Αυτοδιοίκησης από το Κράτος. «Οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) είναι 8,5 εκατ. ευρώ για το Χαλάνδρι και δεν καλύπτουν ούτε καν τη μισθοδοσία του Δήμου», είπε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Επίσης, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «αριστεροδηλώνει και δεξιοφορολογεί», βάζοντας «κεφαλικό φόρο» 0,30 για απαλλοτριώσεις χώρων. «Έχουμε ήδη πληρώσει εισφορά σε χρήμα & γη και δεν γίνεται να δώσουν πάλι οι δημότες. Ο Δήμος εισπράττει συνολικά 70% από τους Χαλανδραίους και 30% από το Κράτος», πρόσθεσε.
Ο Σωτήρης Λαπιέρης εξέφρασε την άποψη ότι «το Χαλάνδρι δεν αποφασίζει για τον εαυτό του». «Έχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει η πόλη. Το μεγαλύτερο κομμάτι έργων και πόρων είναι προγράμματα που δεν έχει εκπονήσει ο Δήμος, αλλά τρίτων. Είναι ένας προγραμματισμός άλλων, που τρέχουμε να ακολουθήσουμε, χωρίς να έχει αποφασίσει η πόλη», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Ενάντια». «Για παράδειγμα, η απόσταση ανάμεσα στα χρήματα που έχουν δοθεί για σχολικές & κοινωνικές υποδομές και στις αναπλάσεις είναι τεράστια, υπέρ των τελευταίων», πρόσθεσε.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr