Την πρότασή του για «Δημοτικό Αστυνομικό της Γειτονιάς» κατέθεσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου Παναγιώτης Βάσιος. Ο πρώην αντιδήμαρχος αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες τίθεται επιμόνως το ερώτημα, τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για τη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στο Χαλάνδρι; Νιώθουμε ανασφαλείς στην πόλη που ζούμε, γιατί; Υπάρχουν λύσεις; Μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Μαριλένα Κουρπά και Χρήστο Ματσούκα, επισκεφτήκαμε τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίου και συζητήσαμε σε καλό κλίμα τις θέσεις του συνδυασμού μας στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας στο Χαλάνδρι και τη δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλει στον τομέα της πρόληψης. Η άποψη του συνδυασμού μας είναι ότι ο δήμος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της εγκληματικότητας και στην εμπέδωση τους αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Προτάσεις – Δράσεις του υποψήφιου δημάρχου Παναγιώτη Βάσιου και του συνδυασμού «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης»:
1. Δημιουργούμε τον θεσμό του «Δημοτικού Αστυνομικού της Γειτονιάς». Ο στόχος δεν είναι η αστυνόμευση, αλλά η πρόληψη και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων μέσω καθημερινών περιπολιών στις γειτονιές.
2. Αναβαθμίζουμε το Συμβούλιο Πρόληψης Εγκληματικότητας του Δήμου και το ενισχύουμε με επιστημονικό προσωπικό στα πρότυπα αντίστοιχων συμβουλίων στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Βασική επιδίωξη είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η επιστημονική ανάλυση των αιτιών της εγκληματικότητας και ο σχεδιασμός δράσεων.
3. Εφαρμόζουμε τον ψηφιακό χάρτη καταγραφής της παραβατικότητας ανά γειτονιά και οδό (crime map) κατά τα πρότυπα του Λονδίνου. Ο στόχος είναι η καταγραφή των τάσεων της εγκληματικότητας ανά γειτονιά, η ενημέρωση των κατοίκων και η έγκαιρη εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων σε επίπεδο γειτονιάς σε συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
4. Δημιουργούμε δομές υποστήριξης των θυμάτων της παραβατικότητας.
5. Συμμετέχουμε στη σχεδίαση και στην εφαρμογή πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης στην πρόληψη της εγκληματικότητας.
6. Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.
7. Παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, όπως ενίσχυση του φωτισμού των γειτονιών και της καθαριότητας».