«Πράσινο φως» έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στις μελέτες του Δήμου για δύο έργα αστικής ανάπλασης στην Τούφα, επί των οδών Μεταμορφώσεως – Ολύμπου και το Κάτω Χαλάνδρι, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου. Οι εισηγήσεις της διοίκησης βρήκαν σχεδόν καθολική συναίνεση στην έκτακτη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου, σε ένα κλίμα και επίπεδο συζήτησης υποδειγματικό, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σώματος Γεράσιμος Λυμπεράτος.
Για τις παρεμβάσεις στην Τούφα «λευκό» ψήφισε μόνο η παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια» και στην περίπτωση του Κάτω Χαλανδρίου ο συνδυασμός «Ορίζοντας 2023». Σύμφωνα με το στέλεχος της δημοτικής Αρχής, τα σχέδια αυτά «ήταν προϊόν διαβούλευσης (για τη Βενιζέλου, που είναι και η δυσκολότερη περίπτωση, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020)».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή των νέων υποδομών θα πάρουν «ανάσα» δύο σημεία της πόλης που σήμερα υποφέρουν σημαντικά από υπερτοπική διέλευση οχημάτων, ενώ θα δρομολογηθούν βελτιώσεις σε πράσινο, φωτισμό και απορρίμματα. Το κόστος του έργου στην Τούφα ανέρχεται σε 9,978 εκατομμύρια ευρώ και στο Κάτω Χαλάνδρι 4,712 εκατ. €, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης»,

Οι «άξονες» των αλλαγών
Με βάση την εισήγηση που κατατέθηκε στη συνεδρίαση, οι νέες παρεμβάσεις κινούνται στην κατεύθυνση υλοποίησης του ήδη εγκεκριμένου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το όραμα του οποίου προσβλέπει σε μια πόλη κοινωνική, προσβάσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, προάγοντας τη βαδισιμότητα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία. Στα σχετικά πλάνα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση της πεζής μετακίνησης και ο ανασχεδιασμός των διασταυρώσεων με κατάλληλη σήμανση και υπερύψωση τμημάτων πεζοδρομίων.
Επιπλέον, προβλέπεται η τοποθέτηση νέων υλικών και έξυπνων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της βιοκλιματικότητας των παρεμβάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2. Εφαρμογή ψυχρών υλικών στις δαπεδοστρώσεις, τοποθέτηση «έξυπνου» φωτισμού και βυθιζόμενων κάδων για τη συλλογή απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα, διεύρυνση χώρων φύτευσης και πρασίνου είναι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα κύρια μέσα που υιοθετούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τη μελέτη για το Κάτω Χαλάνδρι
Δείτε τη μελέτη για την Τούφα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
«Χαλάνδρι σε Δράση»: «Η θετική ψήφος μας δεν σημαίνει «λευκή επιταγή»»
Τη θέση της για το ζήτημα διατύπωσε, σε ανακοίνωσή της την 1η Απριλίου, η παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» του πρώην δημάρχου Γιώργου Κουράση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Την Παρασκευή 26.3.3021, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκαν οι εγκρίσεις μελετών για την αστική ανάπλαση δύο περιοχών του Δήμου, την περιοχή της Τούφας, στις οδούς Ολύμπου και Μεταμορφώσεως και την περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου. Οι μελέτες αυτές υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τη χρηματοδότησής τους από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για δύο παρεμβάσεις, που παρά τα προβλήματα που πιθανόν δημιουργούν, ειδικά στο Κάτω Χαλάνδρι, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη διάρκεια της θητείας μας ως Διοίκηση, αλλά και ως Αντιπολίτευση βλέπαμε σταθερά με θετικό πρόσημο τις αναπλάσεις αστικού χαρακτήρα. Αναπλάσεις εστιασμένες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της πόλης μας. Στο προεκλογικό μας φυλλάδιο, παραμονές των τελευταίων Δημοτικών Εκλογών είχαμε ψηλά στην ατζέντα μας και γράφαμε στις προτεραιότητές μας:
– Κυκλοφοριακή μελέτη στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
– Έργα διαπλάτυνσης – ανάπλασης πεζοδρομίων
– Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπλασης των γειτονιών,
ενώ σημειώναμε πως «έχουμε τις μελέτες, τα εργαλεία αλλά και την ισχυρή βούληση να ανασάνει η επιβαρυμένη πόλη μας», όπως και πως «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης».
Με αυτά τα δεδομένα, όλο το τελευταίο διάστημα συναντηθήκαμε με κατοίκους, καταστηματάρχες, επιτηδευματίες των περιοχών, προτάσσοντας το Κάτω Χαλάνδρι, καθώς εκεί εστιάζονται οι πολλές παρεμβάσεις. Ακούσαμε τις προτάσεις τους τις ενστάσεις τους, τους φόβους τους, δεχθήκαμε τις υποδείξεις τους, τις αντιρρήσεις τους. Συλλέξαμε τις παρατηρήσεις τους και τις μεταφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιληφθήκαμε από την πλευρά της Διοίκησης μια διάθεση συναίνεσης, την αποδοχή αρκετών σημείων των παρατηρήσεων που καταθέσαμε και ταυτόχρονα μια ευρύτερη αποδοχή έγκρισης του έργου.
Σε αντίθεση με απαξιωτικές συμπεριφορές και επαναστατικές μικροπολιτικές προηγούμενων ετών σε κάθε πρόταση παλαιότερων Διοικήσεων, εμείς υπερψηφίσαμε τις μελέτες που υπέβαλε η Διοίκηση του Δήμου μας. Το γεγονός αυτό όμως, μας καθιστά υπεύθυνους στην παρακολούθηση του έργου. Η θετική ψήφος μας δεν σημαίνει «λευκή επιταγή». Θα είμαστε εκεί σε κάθε βήμα των παρεμβάσεων να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ολοκλήρωσή του, αλλά και να επισημάνουμε παρεκκλίσεις ή αστοχίες. Θεωρούμε ότι ανάλογες παρεμβάσεις σε ήδη διαμορφωμένες πόλεις, παρά τις δυσκολίες που εμπεριέχουν στο τέλος αφήνουν ένα ζωηρό αποτύπωμα. Ένα αποτύπωμα στο οποίο δηλώνουμε παρόντες».
Δείτε όλη τη σχετική συζήτηση του Δ.Σ.
Διαβάστε επίσης: Κάτοικοι Αβέρωφ: «Περιμένουμε πάνω από 3 μήνες τη φροντίδα του πάρκου»