Τον σχεδιασμό του για την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων προς την κατεύθυνση παραγωγής ενέργειας για τις ανάγκες του Χαλανδρίου παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Σίμος Ρούσσος. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι και την εκπομπή «Στιγμιότυπα» του Βασίλη Κουφόπουλου, στις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Waste4Thinκ και την ένταξη του Δήμου σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το FoodRUs, που αφορά στην πρόληψη παραγωγής υπολειμμάτων τροφών.
«Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 30 εταίροι από 10 χώρες, μεταξύ αυτών και το Χαλάνδρι -μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα- και φιλοδοξούμε ότι θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσει να διευρύνουμε τα θετικά αποτελέσματα του Waste4Think». Αναφορικά με την πορεία του τελευταίου και το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε: «Στην περιοχή μας έγινε ένα τεράστιο επιστημονικό πείραμα. Συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, 250 οικογένειες, ενώ έχουμε ήδη επεκτείνει τη συλλογική των βιοαποβλήτων σχεδόν στο 10% του πληθυσμού της πόλης. Στη γειτονιά που έχει εφαρμοστεί έχουμε καταφέρει να πιάσουμε τον εθνικό στόχο, κατά 50% εκτροπή των βιοαποβλήτων από τη διαδικασία συλλογής».
Ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής του προαστίου διευκρίνισε ότι είναι «θέμα πολιτικής βούλησης να υπάρξουν εκείνες οι θεσμικές διαδικασίες και η χρηματοδότηση και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες αυτές που μπορούν να ανοίξουν δρόμους σε μια διαφορετική λογική στη διαχείριση των σκουπιδιών». «Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι από τους μεγαλύτερους της Αττικής και εδώ έχει φανεί ένας συγκεκριμένος δρόμος (σημ.: στη διαχείριση των βιοαποβλήτων). Απομένει να γίνουν οι θεσμικές διαδικασίες και οι νομοθετικές διευκολύνσεις ώστε να διευρύνουμε αυτό που έχει γίνει και να το κάνουμε πραγματικότητα για τους κατοίκους της περιοχής. Φανταστείτε μια πόλη που θα μπορεί να παράγει βιοαέριο για τους πολίτες της δωρεάν από τα σκουπίδια της», κατέληξε ο «πρώτος πολίτης» της πόλης.