«Η καθαριότητα, η ενεργειακή πολιτική, η ανακύκλωση και οι γεωτρήσεις υδάτινων πόρων αποτελούν τους άξονες στους οποίους θα κινηθώ στο άμεσο μέλλον» δηλώνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παναγιώτης Βάσιος, ο οποίος μας μίλησε για τα όσα προτίθεται να πράξει στον τομέα δράσης του κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Συνέντευξη στην Ανθή Σουρτζή
Καθαριότητα
Ως κορωνίδα της πολιτικής του και, παράλληλα, ως πρώτο στόχο της δημοτικής αρχής αποτελεί η διατήρηση καθαρών γειτονιών στην πόλη, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Οι καθαρές γειτονιές είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, μιας και συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα, ενώ συμβάλλει και στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου» αναφέρει. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου και τους δημότες, τονίζοντας ότι «μαζί με τους πολίτες μπορούμε να ξεπεράσουμε χρόνιες παθογένειες και να πετύχουμε το στόχο μας για ένα καθαρό και ανθρώπινο Χαλάνδρι» .
Προκειμένου να αποδώσει καρπούς ένα τέτοιο εγχείρημα, πέρα από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Χαλανδραίων, επιτακτική ανάγκη είναι και η δημιουργία μιας οργανωμένης, αποτελεσματικής και πλήρως εξοπλισμένης Υπηρεσίας Καθαριότητας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, από το 2003 που ανέλαβε ο συνδυασμός, «Χαλάνδρι Εποχή Δημιουργίας», έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Βασικός άξονας της πολιτικής τους, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε η ανανέωση του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Στόχος που επιτεύχθηκε σε ποσοστό 90%, καθώς σήμερα, μεταξύ άλλων, η εν λόγω υπηρεσία διαθέτει 13 απορριμματοφόρα, 4 σάρωθρα και 5 ανοικτά ανατρεπόμενα.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, η δημοτική αρχή προωθεί πολιτικές Πράσινης Ενέργειας στην Υπηρεσία Καθαριότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων με κινητήρα φυσικού αερίου, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της εκπομπής ρυπογόνων αερίων.
Επιπλέον, προχωρά στην ηλεκτρονική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και καταχώριση όλων των στοιχείων που απαιτούνται (κάδοι, θέσεις κάδων, οικοδομικά τετράγωνα, κ.λπ.), στο ολοκληρωμένο γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα που διαθέτει ο Δήμος.
Ως προς τις όποιες ελλείψεις σε ανθρώπινο προσωπικό, όπως τονίζει, «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη κενών θέσεων, μέσω ΑΣΕΠ», ενώ για την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο της καθαριότητας η υπηρεσία έχει προβεί στην αγορά νέων στολών και μασκών.
Υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που έχει για τη δημοτική αρχή ο τομέας Περιβάλλοντος, ο αντιδήμαρχος τονίζει: «Είναι ένας τομέας που προϋποθέτει συνεχή μάχη με τα προβλήματα, καθημερινή επαγρύπνηση». Η έκβαση επιτυχών αποτελεσμάτων κατά τον ίδιο βασίζεται στο τετράπτυχο: 1. Σύγχρονο και αποτελεσματικό Μάνατζμεντ. 2. Αξιοποίηση, σωστός καταμερισμός και περαιτέρω ανάπτυξη του αξιόλογου Ανθρωπίνου Δυναμικού. 3. Σύγχρονος εξοπλισμός και 4. Αμφίδρομη σχέση με το πολίτη.
Αποκομιδή απορριμμάτων
Στο πλαίσιο της μάχης κατά της ρύπανσης ο Δήμος εξέδωσε έντυπο με τον Νέο Κανονισμό Καθαριότητας, ο οποίος φιλοδοξεί «να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, να υπηρετήσει αρχές και στόχους που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην εν γένει βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων». Βασικό μέλημα του νέου Κανονισμού είναι και η ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου οι πολίτες, δημότες κι επιχειρηματίες, να συμβάλουν ενεργά στην εφαρμογή του. Από εκεί και πέρα, βέβαια, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες θα επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες σύμφωνα με τον κανονισμό περί καθαριότητας.
Στο Χαλάνδρι συλλέγονται καθημερινά 120 τόνοι οικιακά απόβλητα. Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες ο Δήμος συγκεντρώνει τις δράσεις του είναι:
1. Οργανικά απόβλητα.
2. Χαρτί – Αλουμίνιο -Πλαστικό – Γυαλί και άλλα ανακυκλούμενα υλικά.
3. Συσκευασίες.
4. Ογκώδη κλαδιά και άλλα απόβλητα.
Η αποκομιδή των οικιακών αποβλήτων γίνεται μέρα παρά μέρα, με 18 βάρδιες ημερησίως, από τα 13 απορριμματοφόρα. Επιπλέον, στην αποκομιδή συμμετέχει μια πρέσα, κάθε μεσημέρι και κάθε Κυριακή στο κέντρο της πόλης, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των μικρών -ταχείας επέμβασης- απορριμματοφόρων αυτοκινήτων που διαθέτει η υπηρεσία.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τον κ. Βάσιο στην αποκομιδή κλαδιών και κηπευτικών απορριμμάτων: «Όπως γνωρίζετε, το Χαλάνδρι διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά του προαστίου, με αστικό, δημόσιο και ιδιωτικό πράσινο, που αποτελείται κυρίως από δέντρα. Επιπλέον, αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το κλάδεμα των κήπων, με αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να συσσωρεύονται μεγάλοι όγκοι κλαδιών στα πεζοδρόμια της πόλης».
Για την αποκομιδή αυτής της κατηγορίας απορριμμάτων, αλλά και γενικότερα των ογκωδών απορριμμάτων, όπως στρώματα, κιβώτια και παλιά σκεύη, κινητοποιούνται καθημερινά 5 ανοικτά οχήματα, συνεπικουρούμενα από απορριμματοφόρα τύπου πρέσας. Σημειώνεται, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν συλλέγουν μπάζα που προέρχονται από οικοδομές και ανακαινίσεις, τα οποία οι δημότες οφείλουν να απομακρύνουν με δικά τους μέσα. Μάλιστα, για την αρτιότερη ενημέρωση των πολιτών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος εξέδωσε φυλλάδιο με σχετικές οδηγίες, το οποίο μοίρασε στους διαχειριστές πολυκατοικιών.
Ενεργειακή πολιτική
Μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ» ο Δήμος Χαλανδρίου επιχειρεί να συμβάλει στην ενεργειακή αποδοτικότητα σε τοπικό επίπεδο, η οποία, κατά τους ειδικούς, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής.