Όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος, «στόχος μας είναι να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, με δράσεις που σποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προωθούν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο». Έτσι, στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργασιών με φορείς που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, ο Δήμος Χαλανδρίου προσυπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης. Το πρώτο, ήταν με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), και το δεύτερο με τη ΔΕΗ Α.Ε.- ΚΔΕΠ.
Επιπλέον, στις 19-12-2008 υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ με αντικείμενα:
● Εκπόνηση μελετών στους δρόμους όπου προκύπτει δυναμική εξοικονόμησης ενέργειας.
● Εκπόνηση της μελέτης οδοφωτισμού – προσδιορισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ομοιογένειας του φωτισμού του εκάστοτε δρόμου.
● Υλοποίηση Παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. \Βάσιο, οι στόχοι της συνεργασίας με το ΚΔΕΠ της ΔΕΗ είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ποιότητας του νυχτερινού τοπίου, η μείωση της φωτορύπανσης, η εξομάλυνση της ανομοιογένειας του δημοτικού φωτισμού και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του σε όλους τους δημοτικούς χώρους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή χρήση των οδών για οχήματα και πεζούς.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η ΔΕΗ παρέδωσε στον Δήμο 29 μελέτες που αφορούν εφαρμογές για εξοικονόμηση ενέργειας σε αντίστοιχους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τις μελέτες, μετά την εφαρμογή, υπολογίζεται να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 36%, με παράλληλο οικονομικό όφελος για τα δημοτικά ταμεία.
Επιπρόσθετα, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Χαλανδρίου ανέπτυξε το Δίκτυο Φυσικού Αερίου στην πόλη. Ειδικότερα, η ΕΠΑ Αττικής λειτουργεί σήμερα στον Δήμο 55 χλμ. δικτύου και 1.050 συνδέσεις φυσικού αερίου. Μέχρι το τέλος του 2009 υπολογίζεται το δίκτυο να επεκταθεί κατά άλλα 5 χλμ. Από τον Ιούνιο του 2008, ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης του σχετικού δικτύου στον Δήμο Χαλανδρίου, με στόχο τη σταδιακή κάλυψη του συνόλου της πόλης. Η ανάπτυξη του νέου δικτύου ξεκίνησε από την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της οδού Παλαιολόγου και του Νομισματοκοπείου, καθώς και με τα έργα του βασικού δικτύου στο Πάτημα Χαλανδρίου. Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη του δικτύου έχει φθάσει στις περιοχές Κεντρικό Χαλάνδρι και Άνω Χαλάνδρι. Επίσης, ολοκληρώθηκε η σύνδεση με φυσικό αέριο σε 13 σχολεία (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) και στα δύο κολυμβητήρια (Μάρκος Παπαδάκης & Νίκος Πέρκιζας).
Μελλοντικές γεωτρήσεις
Στα άμεσα σχέδια του της δημοτικής αρχής (εντός του 2009), σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Π. Βάσιο, είναι και η πραγματοποίηση γεωτρήσεων για την αξιοποίηση υδάτινων πόρων. «Το Χαλάνδρι έχει πολλά αποθέματα νερού», υποστηρίζει ο κ. Βάσιος, τονίζοντας ότι σχεδιάζονται γεωτρήσεις προκειμένου να εξοικονομηθεί κυρίως νερό άρδευσης, αλλά και πόσιμο.
Μάλιστα ο αντιδήμαρχος πρόκειται σύντομα να έχει συνάντηση με γεωλόγο προκειμένου να γίνει ανάθεση μελέτης Περιβαλλοντικών Ειπτώσεων και Σύνταξη Έκθεσης για την ανόρυξη 4 υδρογεωτρήσεων. Μερικά από τα σημεία στα οποία ο Δήμος αναμένεται να προβεί σε γεωτρήσεις είναι στο αμαξοστάσιο, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στο νεκροταφείο, στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, στη Ρεματιά και αλλού.
Προγράμματα ανακύκλωσης
Η συνεχής αύξηση του όγκου των απορριμμάτων, η πρακτική δυσκολία διαχείρισής τους, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, οδήγησε τον Δήμο Χαλανδρίου στη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης από το 2003. Μάλιστα το Χαλάνδρι είναι ο δεύτερος στην ανακύκλωση Δήμος στην Αττική που συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης, μετά τον Δήμο Αμαρουσίου. Αναλυτικά ο Δήμος έχει συμμετάσχει στα παρακάτω προγράμματα ανακύκλωσης:
● Χαρτί-αλουμίνιο-γυαλί-πλαστικό: Το πρώτο έτος (2003) υπήρχαν 160 κάδοι και συλλέχθηκαν 96 τόνοι. Το 2008 οι κάδοι έφτασαν τους 1.272 και η συλλεγόμενη ποσότητα άγγιξε τους 5.385 τόνους.
● Συλλογή γυαλιού: Η περισυλλογή γυαλιού γίνεται με ειδικούς κάδους που είναι τοποθετημένοι σε 7 σημεία της πόλης.
● Ανακύκλωση μπαταριών: Η περισυλλογή μπαταριών γίνεται με ειδικούς πλαστικούς συλλέκτες που είναι εγκατεστημένοι σε σχολεία και δημόσια κτήρια.
● Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Γίνεται σε 32 κάδους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στα σχολεία.
● Ανακύκλωση λαμπτήρων και ηλεκτρικών συσκευών: Στον χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων (Λεωνιδίου 1 & παράδρομος Αττικής Οδού) έχουν τοποθετηθεί δυο μεταλλικοί κάδοι συλλογής λαμπτήρων και ένας μεταλλικός κάδος ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης, ένας μεταλλικός κάδος είναι τοποθετημένος στο δημοτικό χώρο όπου στεγάζεται η δημοτική αστυνομία.
● Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων: O Δήμος προωθεί τη συλλογή χρησιμοποιούμενων ελαίων για ανακύκλωση, μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών.
● Εγκαταλελειμμένα οχήματα: Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, αλλά και για την αποσυμφόρηση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης, αποτελεί η απομάκρυνση των παλαιών οχημάτων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, βρίσκεται σε εξέλιξη σύμβαση του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία για την απόσυρση εγκαταλελειμμένων αυτοκίνητων, με στόχο να αποσυρθούν το έτος 2009 τριακόσια οχήματα.