Τελικά, στις 8 Δεκεμβρίου 2009, η Δημαρχιακή Επιτροπή παίρνει απόφαση σφράγισης του καταστήματος, όμως ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος εμμένει στην πάγια θέση του υπέρ της λειτουργίας του καταστήματος, κάνοντας λόγο για αποφάσεις της Περιφέρειας που «κινούνται στα όρια της νομιμότητας». Μάλιστα, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρεται συγκεκριμένα στην αναστολή της λειτουργίας της Επιτροπής του άρθρου 152 με υπουργική απόφαση, καθώς και στην κρίση ως «αντισυνταγματικού» του τρόπου λειτουργίας της από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και έπεται συνέχεια…
Σύστημα προστασίας & αντιδράσεις
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος παρουσιάζει τον Νοέμβριο, σε συνέντευξη Τύπου, το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επόπτευσης και προστασίας της Ρεματιάς, προϊόν της εταιρείας K-spark, μέλους του Ομίλου Επιχειρήσεων Κοπελούζου. Το σύστημα βασίζεται στην εγκατάσταση υπερσύγχρονων καμερών-αισθητήρων, που εντοπίζουν και αξιολογούν κάθε εστία καπνού ή φωτιάς, καθώς και την κίνηση και τις μεταβολές της στάθμης των υδάτων.
Ωστόσο, η χρήση καμερών αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του Δήμου και του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος και της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου. Αν και ο Δήμος ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει την απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς η εικόνα στην οθόνη του χειριστή καλύπτεται από ένα πράσινο αδιαφανές φίλτρο, η άρση του οποίου μπορεί να γίνει μόνο με παρέμβαση εισαγγελέα, ο Σύλλογος έχει αντίθετη γνώμη. Στην ανακοίνωσή τους, με τίτλο «Μάτια στη Ρεματιά ή ματιά στην ιδιωτική μας ζωή;», τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν ότι αντί για την τοποθέτηση καμερών, που αποτελεί μέτρο παρακολούθησης των επισκεπτών της Ρεματιάς και όχι προστασίας της, ο Δήμος θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην αποπεράτωση μιας σειράς άλλων, πιο σημαντικών -κατ’ αυτούς- έργων.
Ολική ανάπλαση της πλατείας
Ξεκινούν οι εργασίες για την ολική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Δήμου Χαλανδρίου, μια παρέμβαση που αναμένεται να αναδιαμορφώσει ριζικά την όψη του κέντρου της πόλης. Τα βασικά σημεία της παρέμβασης αφορούν στη δημιουργία ενός χώρου λειτουργικού, με περισσότερο πράσινο, φιλικού προς τους πεζούς και ο οποίος θα αναδεικνύει τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Βάζοντας τέλος σε «όσα λέγονται και γράφονται», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης δεσμεύεται τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι μετά τη λήξη των εργασιών δεν θα επιτραπεί η εγκατάσταση μόνιμης κατασκευής στον χώρο της πλατείας.
ΚΤΗΜΑ ΔΟΥΖΕΝΗ: Περνά οριστικά στον Δήμο
Ύστερα από μια μακρόχρονη ιστορία διεκδικήσεων, αγώνων και δικαστικών διαμαχών το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εγκρίνει, τον Αύγουστο του 2009, ομόφωνα, την αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτήματος Δουζένη. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την οριστική απόκτηση του κτήματος, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Δήμο Χαλανδρίου.
Στις 18 Νοεμβρίου εκδίδεται το σχετικό ΦΕΚ και πλέον δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της οριστικής μεταγραφής του στον Δήμο και τη δημιουργία στον χώρο Πολιτιστικού Κέντρου, σύμφωνα με τα σχέδια της δημοτικής αρχής.
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ: «Φως στο τούνελ» για τη μεταφορά
Η έναρξη της λειτουργίας του νέου σταθμού του Μετρό στο Νομισματοκοπείο, τον Σεπτέμβριο του 2009, καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει στον Δήμο Χαλανδρίου.
Η μεταφορά των οικογενειών των Αθιγγάνων που διαμένουν στον καταυλισμό που υπάρχει στην περιοχή του Νομισματοκοπείου -πίσω ακριβώς από τον νέο σταθμό- αποτελεί πάγιο θέμα διαβούλευσης μεταξύ του Δήμου και των μελών του καταυλισμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πόλης Παντελή Συρμάνογλου, διαφαίνεται, για πρώτη φορά, «φως στο τούνελ» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες δείχνουν διατεθειμένες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής διευθέτησης του θέματος.
Αρετή Κοτσολάκου