«Λιτό» το Τεχνικό Πρόγραμμα
Την εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Βάσιος, επαναλαμβάνοντας τη «μείωση των κονδυλίων του Δήμου σε όλα τα επίπεδα» και επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα είναι «προσαρμοσμένο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία».
Τα βασικά στοιχεία για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 έχουν ως εξής: το σύνολο του προϋπολογισμού του Προγράμματος ανέρχεται σε 7.843.615,99 99 ευρώ. Από αυτά, τα 7.220.119,41 αφορούν σε συνεχιζόμενα έργα και οι 623.469 ευρώ σε νέα έργα. Τέλος, ο στόχος για διεκδίκηση έργων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανέρχεται σε 21.330.772,35 ευρώ, ενώ οι διεκδικούμενες προμήθειες ανέρχονται σε 4.631.000 ευρώ.
Μεταξύ των στόχων του Τεχνικού Προγράμματος για το τρέχον έτος, όπως τους έθεσε ο κ. Βάσιος, είναι η περιστολή των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων για τη εξόφληση οφειλών προς τρίτους παρελθόντων ετών, η υλοποίηση των συνεχιζόμενων έργων και ο περιορισμός των νέων έργων στα απολύτως απαραίτητα, καθώς και η ενίσχυση του τμήματος μελετών, ώστε να υπάρχει πλήθος ώριμων μελετών.
Τέλος, έμφαση δίνεται στα διεκδικούμενα έργα από συγχρηματοδότηση, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η αυτεπιστασία, ώστε να περιοριστούν οι δαπανηρές εργολαβίες.
«Αναδιάταξη προτεραιοτήτων στην καθαριότητα»
Τέλος, τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης, ο μίλησε για «ριζική αναδιάταξη των προτεραιοτήτων» στον τομέα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος, από τη νέα διοίκηση.
Ο κ. Ανδριανάκης, έκανε λόγο για την ύπαρξη πολλών και μακροχρόνιων προβλημάτων στον τομέα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής, με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες είναι η απόκτηση των απαιτούμενων μέσων για τη βελτίωση της λειτουργίας της (έχει δρομολογηθεί η αγορά νέων μηχανημάτων μέσα στο 2011), η προμήθεια νέων κάδων και η θεσμοθέτηση χώρων για αυτούς, η ψήφιση νέου καθαρισμού καθαριότητας και η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού: «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας», ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, όπου, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος αποκάλυψη την αναδρομική προσαρμογή του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών της περιοχής, για τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς αυτή δεν έχει γίνει από το 1996! Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας.
Σ. Ανδρεόπουλος: «Δεν προτείνετε εναλλακτική λύση»
«Ήσασταν η κατεξοχήν “αντιμνημονιακή” υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές, και σήμερα έρχεστε απλά να μας πείτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα», ξεκίνησε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος, εκτιμώντας ότι από τον προϋπολογισμό «δεν βλέπουμε την εναλλακτική λύση».
Ο κ. Ανδρεόπουλος σημείωσε ότι πέραν από την οικονομική κρίση και τον «Καλλικράτη», υπάρχουν και οι διαχειριστικές ευθύνες «στον τομέα αρμοδιοτήτων του καθενός», ενώ απηύθυνε αιτιάσεις στη νέα δημοτική αρχή ότι δεν «άπλωσε χέρι συνεργασίας» στη μειοψηφία ώστε να εξεταστούν και ζητήματα «κατασπατάλησης πόρων» του παρελθόντος.
Ιδιαίτερα εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Ανδρεόπουλος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου από τη δημοτική επιχείρηση «Φλύα Αναπτυξιακή».
Συγκεκριμένα, στηλίτευσε την απουσία από τον προϋπολογισμό του μερίσματος που προβλέπεται να αποδίδει στον Δήμο η δημοτική επιχείρηση, ύψους 40.000 ευρώ. Ωστόσο, η διοίκηση απάντησε ότι αυτό οφείλεται σε λάθος της υπηρεσίας που έχει εγγράψει το συγκεκριμένο ποσό ως «έσοδα από Νομικό Πρόσωπο» και όχι ως μέρισμα και δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθεί άμεσα.
Ωστόσο, συνεχίζοντας ο κ. Ανδρεόπουλος, σημείωσε ότι στην παρούσα συγκυρία, όπου τα έσοδα του Δήμου είναι πενιχρά, η «Φλύα» θα έπρεπε να αποδίδει στον Δήμο τα κέρδη που αναφέρονται στον ισολογισμό της, ύψους 368.230 ευρώ. «Τη στιγμή που έχουμε πρόβλημα οικονομικής στενότητας, και αφού είμαστε ο μοναδικός μέτοχος της “Φλύα”, γιατί δεν κάνουμε διανομή μερίσματος των συνολικών κερδών προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες;», διερωτήθηκε ο κ. Ανδρεόπουλος, υποστηρίζοντας ότι εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, υπάρχει ενδεχόμενο τα κέρδη της Φλύα να είναι πλασματικά. «Αποτύχατε παταγωδώς στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εστίασε στη δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα επιδεινωθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές υποχρεώσεις. Τέλος, ο κ. Ανδρεόπουλος εστίασε στο εξαιρετικά μικρό ποσό που προβλέπεται για νέα έργα το τρέχον έτος, αντιπαραθέτοντάς το με το ποσό ύψους 856.000 ευρώ που στοίχισε το πολυσυζητημένο έργο αποκομιδής μπαζών και απορριμμάτων στα μέρη διαβίωσης Ρομά.
«Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία ώστε να δούμε όλες τις δυνατότητες για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο», κατέληξε ο κ. Ανδρεόπουλος.
Π. Αναστασιάδης: «Συμμέτοχοι στην αντιλαϊκή πολιτική»
Από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «αντιαναπτυξιακό και φορμαλιστικό».
Υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση θα έπρεπε να εστιάσει στην κατάσταση που θα βιώσουν τα λαϊκά στρώματα της πόλης την χρονιά που έρχεται, εκτίμησε ότι ο κατατεθείς προϋπολογισμός «είναι απεικόνιση μιας λογιστικής κατάστασης».
Παράλληλα, απηύθυνε αιτιάσεις στη δημοτική αρχή ότι εφαρμόζει «κατά γράμμα την εφαρμογή του “Καλλικράτη”»: «Εμείς δεν είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση αλλά τοπική διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι η εγκύκλιος οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάρτιση του προϋπολογισμό είναι «το καλούπι της κεντρικής εξουσίας για μας κάνει συμμέτοχους στην αντιλαϊκή πολιτική».
Ακολούθως ο σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ απηύθυνε αιτιάσεις στη δημοτική αρχή ότι αποδέχεται τη μείωση των πόρων από την κεντρική διοίκηση και δεν διεκδικεί επιπλέον χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού που προέρχονται από τους δημότες να αγγίξει το 2011 το 80% του συνόλου, έναντι του 70% που ήταν το 2010.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου εκτιμώντας ότι σε λίγο καιρό το Χαλάνδρι θα αδυνατεί να συνάψει δάνεια, όπως και στους παρακρατηθέντες πόρους από την κεντρική διοίκηση, χρέος το οποίο, όπως είπε «έσβησαν τα συνδικαλιστικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Τέλος, για το Τεχνικό Πρόγραμμα εστίασε στο μικρό ποσό που προβλέπεται για νέα έργα, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων αφορά σε συγκεκριμένα έργα και όχι απαραίτητα στα έργα που έχει ανάγκη η πόλη.
«Ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζεται από τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων μέχρι την φορομπηχτική πολιτική σας απέναντι στον λαό», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι «τα χειρότερα έρχονται».