Σε τεταμένο κλίμα έγινε η προκαθορισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, την Τετάρτη 15 Μαΐου, με το ζήτημα των Ρομά να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ένα θέμα που, όπως φαίνεται, θα πάρει κι άλλο χρόνο για να επιλυθεί οριστικά…
Ρεπορτάζ: Μαρία Εργατούδη
Οι δημότες που γνώριζαν ότι πρόκειται να τεθεί σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά, έδωσαν έντονο παρών για να εκφράσουν τη διαφωνία τους, αλλά και την ανησυχία τους για την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δ. Καλογερόπουλου.
Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με κατηγορίες τόσο από την πλευρά των πολιτών, όσο και από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους για ολιγωρία του Δημοτικού Συμβουλίου και κακή διαχείριση του θέματος. Ο δημάρχος Χαλανδρίου Γ. Κουράσης τόνισε ότι «πάγια θέση του Δήμου είναι ότι η περιοχή του Απόλλωνα αποτελεί χώρο πρασίνου και άθλησης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό εκτός από αυτόν». Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά έχει ανασταλεί προσωρινά.
Εδώ να αναφέρουμε ότι ύστερα από επιστολή που έστειλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ελλήνων Τσιγγάνων Καταγόμενων εκ Χαλκίδος και Περιχώρων «Η Ελπίδα» και του προέδρου του συλλόγου Στυλιανού Καλαμιώτη στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τελευταία δέχθηκε το αίτημά τους για ασφαλιστικά μέτρα προστασίας των προσφευγόντων και ζήτησε από την Ελλάδα να διασφαλίσει πως οι αιτούντες δεν θα καταστούν άστεγοι κατά το χρονικό διάστημα που η προσφυγή τους εξετάζεται από την Επιτροπή.
Η απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ και τα σοβαρά νομικά κενά που σύμφωνα με τον κ. Κουράση υπάρχουν στην απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οδήγησαν στην αναστολή της κατεδάφισης του καταυλισμού. Στα προαναφερόμενα νομικά κενά θα στηριχθεί ο Δήμος Χαλανδρίου και σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση, θα προσπαθήσει να αποτρέψει τη μετεγκατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για να εκτελεστεί η απόφαση του γενικού γραμματέα, πρέπει να τηρηθούν οι 6 προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 3 της κοινής υπουργικής απόφασης, το οποίο αναφέρει τι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της μετεγκατάστασης:
1. Καταγραφή πληθυσμού και συγκεκριμένα ο αριθμός διαμενόντων ως οικογενειών ανά οίκημα.
2. Αναζήτηση χωροταξικών και υγειονομικών προϋποθέσεων σχεδιασμού καταυλισμών, και αναζήτηση χώρου που να πληροί όλα τα υγειονομικά κριτήρια για τη διαβίωση οικογενειών.
3. Τοπογραφική αποτύπωση του προτεινόμενου χώρου έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί η μορφή της οργανωμένης εγκατάστασης.
4 Εκπόνηση του προαναφερόμενου γενικού σχεδίου, το οποίο μπορεί να διενεργηθεί διά μέσου των αρμοδίων υπηρεσιών και κοστολόγησή του.
5 Αναζήτηση χρηματοδότησης είτε από το Υπουργείο Υγείας, είτε από το υπουργείο Εσωτερικών, είτε από τον Δήμο Χαλανδρίου, είτε από την Περιφέρεια Αττικής.
6. Χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού των συγκεκριμένων έργων.
«Ασαφής απάντηση»
Η δημοτική σύμβουλος Κ. Καρατζά, παίρνοντας τον λόγο, τόνισε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να μην έφταναν σ’ αυτό το σημείο και να μην χρειαζόταν η παρέμβαση δικηγόρων, εάν ο Δήμος έδινε μια σαφή απάντηση, όταν του ζητήθηκε να υποδείξει ο ίδιος ένα χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν οι Ρομά. Η απάντηση ότι ο δημόσιος χώρος που υπάρχει, είναι της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και η αδιαφορία που έδειξε στη συνέχεια ο Δήμος, οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου. Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε η κ. Καρατζά, «δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα καθοδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση τους νομικούς συμβούλους που ανέλαβαν την προσφυγή ενάντια στην απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής». Στον ίδιο τόνο μίλησε και η εκπρόσωπος των κατοίκων των όμορων πολυκατοικιών του Απόλλωνα, η οποία ανακοίνωσε ότι οι καθυστερήσεις από τον Δήμο και η κατεπείγουσα ανάγκη για λύση του προβλήματος οδήγησαν μια ομάδα κατοίκων να αναθέσει την υπόθεση σε ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Πανταζής, αφού τόνισε με τη σειρά του τις παραλείψεις που έγιναν σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, έκανε τρεις προτάσεις: να συνεργαστεί ο Δήμος με τους κατοίκους και τον Απόλλωνα για προσφυγή ενάντια στην απόφαση. Να αναθεωρηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, γιατί ο χώρος θωρακίζεται μόνο εάν από οικόπεδο του Νομισματοκοπείου ξαναχαρακτηριστεί αθλητικός χώρος, όπως ήταν με το Γενικό Πολεοδομικό του 1989. Τέλος, επειδή η αναστολή της ημερομηνίας κατεδάφισης του καταυλισμού είναι προσωρινή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρθεί, θα μπορούσε να αντιπροταθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ένας άλλος χώρος που θα προξενήσει τη λιγότερο δυνατή ζημιά στον Δήμο.
Η συνεδρίαση έληξε χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση και με όλους τους εμπλεκόμενους να αγωνιούν για την έκβαση της υπόθεσης, αφού κανείς εξ αυτών δεν έχει λάβει κάποια απάντηση. Ούτε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία βρίσκεται ο καταυλισμός δεν γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους, ούτε οι κάτοικοι των όμορων πολυκατοικιών που είναι δυσαρεστημένοι από τη συνύπαρξή τους με τους Ρομά και που προσμένουν χρόνια μια μετεγκατάστασή τους, ούτε οι κάτοικοι του Απόλλωνα που βλέπουν τη γειτονιά τους να υποβαθμίζεται σε περίπτωση εγκατάστασης τους εκεί, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι Ρομά.