Την αντίδραση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χαλανδρίου Κώστα Ευθυμίου προκάλεσε το πλαίσιο χρηματικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων. Θέτοντας το ερώτημα «Επίδομα ή αποζημίωση;», το στέλεχος της δημοτικής Αρχής του προαστίου, που επλήγη από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Πατήματος ανέφερε:
«Με το νόμο 5072 του 2023 που αποτελεί συνέχεια προηγούμενου του 2019 ορίζονται τα επιδόματα για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, μετά από φυσικές καταστροφές όπως η πυρκαγιά. Αν και θεωρητικά προβλέπεται επίδομα μέχρι 6.000 ευρώ, ουσιαστικά αυτό καταργείται από το ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει ο νόμος. Για το ύψος του επιδόματος υπολογίζονται τα μέλη του νοικοκυριού, oι ζημιές που προκλήθηκαν (μικρές – πράσινο- κατοικία κατοικήσιμη , μεσαίες- κίτρινο- κατοικία προσωρινά μη κατοικήσιμη και μεγάλες- κόκκινο- δηλαδή κατεδαφιστέο) καθώς και τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Για παράδειγμα ένα μοναχικό άτομο, με σπίτι 70 τμ που έχει καταστραφεί ολοσχερώς (κόκκινο) δικαιούται επίδομα – και όχι αποζημίωση όπως κατά κόρον αναφέρεται – 2.700 ευρώ. Προφανώς η καταστροφή καυστήρα και σωμάτων θέρμανσης, ηλιακού θερμοσίφωνα, ψυγείου, πλυντηρίου, κουζίνας, αιρ κοντίσιον, επίπλων κλπ υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό της κρατικής επιδότησης. Έτσι ένας πολίτης που λόγω αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού, χωρίς να φταίει, βρέθηκε ξαφνικά στο μηδέν, καλείται, άγνωστο γιατί, να αναπληρώσει με δικά του χρήματα την όποια καταστροφή. Σώζοντας εν τω μεταξύ τη ζωή του αλλά ουσιαστικά χάνοντας όλη του τη ζωή παράλληλα, αφού αναμνήσεις, βιβλία, διακοσμητικά, αρχεία, φωτογραφίες, ρούχα, οτιδήποτε εκτός του βασικού εξοπλισμού, έχει γίνει στάχτη.
Ο παραλογισμός όμως συνεχίζεται. Εάν μία τετραμελής οικογένεια υποστεί, σε σπίτι 120 τμ, μικρές ζημιές πχ πέργκολα και δύο παράθυρα, τότε επιδοτείται με 2.400 ευρώ δηλαδή μόλις 300 ευρώ λιγότερα από τον ταλαίπωρο που βρέθηκε στο κενό φορώντας μόνο τα ρούχα του. Είναι απορίας άξιο γιατί αναφέρεται από τα ΜΜΕ συνεχώς η λέξη αποζημίωση αλλά και πως κανένας δημοσιογράφος ή πολιτικός δεν ανέδειξε στα δεκάδες τηλεπαράθυρα τις αντιφάσεις και την αδικία για να μην πω την ταξικότητα αυτού του νόμου. Και μετά απορούμε γιατί όλο και περισσότεροι αποστρέφονται το πολιτικό σύστημα».
Δείτε επίσης: Το Πάτημα Χαλανδρίου μετρά πληγές – Αυτοψία της «Α»