Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ) συμμετείχε ενεργά στην 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας, με 1 + 2 ανακοινώσεις. Η εκδήλωση, με τίτλο «Γυναίκες χωρίς υπότιτλο», φιλοξενήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το τριήμερο 24 έως 26 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή 16 ομάδων από όλη την Ελλάδα.
Η πρώτη συμμετοχή της ΟΠΙΔΗΧ αφορούσε την παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου (πλατφόρμα) Προφορικών Μαρτυριών (https://ex-istoro.gr/). «Το κρίσιμο και απαραίτητο βήμα για τη διάσωση των μαρτυριών, που έγινε δυνατό χάρη στη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, τον οποίον εκπροσώπησε ο Κ. Γερολυμάτος (εντεταλμένος σύμβουλος για το Cultural H.ID.RA.NT και την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων του Δήμου, σε ζητήματα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης) καθώς και με την πολύτιμη συμβολή της Τ. Βερβενιώτη», ανέφερε η ομάδα.
Οι Β. Σιαφάκα (ΟΠΙΔΗΧ), Ε. Παπαδάκη και Ν. Παπάζης (ReasonableGraph.org) περιέγραψαν τη λειτουργία της Πλατφόρμας ως χώρου «απόθεσης, συγκέντρωσης, διατήρησης αρχειακού υλικού», ανοικτού και προσβάσιμου στους πολίτες, στις κοινότητες, στους ερευνητές. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «ανασύνθεση χώρου και χρόνου αφηγήσεων με την ανάπτυξη του ιστορικο-κοινωνικού πλαισίου και τη διασύνδεσή τους με άλλες πηγές». Είχε προηγηθεί σύντομη αναδρομή των βασικών σταθμών / δράσεων της δεκάχρονης πορείας της ΟΠΙΔΗΧ, καθώς και αναφορά στη σχέση της ομάδας με το Τοπικό Αρχείο του Χαλανδρίου, από τη συντονίστριά της Νάση Σιαφάκα.
Η δεύτερη ανακοίνωση είχε θέμα «Γυναίκες του ’40, του ’50, του ’60: “Κανονικότητες” και “Παρεκκλίσεις”», η οποία, σύμφωνα με την ΟΠΙΔΗΧ, ξεχώρισε για την επεξεργασία των μαρτυριών. Την παρουσίασαν οι Νάση Σιαφάκα, Ελένη Ανυφαντάκη και Βασιλική Σιαφάκα. «Κοιτώντας ξανά τις συνεντεύξεις μας, είδαμε ότι οι ιστορίες των έμφυλων σχέσεων καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα στάσεων, επιλογών και εμπειριών, και σκεφθήκαμε ότι οι γυναίκες διαμόρφωναν τελικά τη δική τους κανονικότητα, ισορροπώντας μέσα από τις δικές τους διαδρομές μεταξύ υποταγής, κυρίαρχης κανονικότητας και παρέκκλισης με διαφορετική ποσόστωση η καθεμιά», παρατήρησαν, κλείνοντας την παρουσίαση.
Τέλος, η ΟΠΙΔΗΧ μετείχε, με τις Ομάδας Αθήνας, Χίου και Καλλιθέας, στη διομαδική ανακοίνωση με θέμα «Μοδίστρες», που συντόνισε η Ν. Σιαφάκα. Οι Ευτυχία Γεωργούλια, Σταυρούλα Χριστουλάκη, Βασιλική Σιαφάκα ανέδειξαν «τις πολλές πτυχές μιας συχνά παραγνωρισμένης δραστηριότητας, που όμως συντήρησε οικογένειες και στήριξε τις τοπικές οικονομίες σε καιρούς δύσκολους».
«Η συμμετοχή μας στη γιορτή ήταν η αρχή μιας χρονιάς που αναμένεται πολύ δημιουργική: εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συλλογή νέων μαρτυριών», τόνισε η ΟΠΙΔΗΧ. Η ομάδα συνεχίζει με συλλογικότητα να εξερευνά τα μονοπάτια της «Ιστορίας από τα κάτω»· και να αναζητά τις «ρωγμές και λάμψεις» που υπάρχουν «στο σώμα που δημιούργησε η επίσημη καταγραφή των γεγονότων», όπως καίρια σημείωνε στον πρόλογό του στο υπό επανέκδοση βιβλίο της ΟΠΙΔΗΧ για τη δεκαετία του ’40 και τους Χαλανδραίους ο αείμνηστος Σ. Γκάκας.
Πληροφορίες για την ΟΠΙΔΗΧ
https://ex-istoro.gr/
https://www.facebook.com/OPIDHX
opidhx2015@gmail.com