Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή κατέγραψε το εργαστήριο «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» που υλοποιείται από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.
Τελευταία πρωτοβουλία υπήρξε το πρόγραμμα «Καρυάτιδες», με αφορμή το βιβλίο της αείμνηστης συγγραφέα «Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων».
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, τα παιδιά που συμμετέχουν στο σεμινάριο, πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στην Πλάκα και συζήτησαν εκτενώς το θέμα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παράλληλα, η νηπιαγωγός Σπυριδούλα Χρόνη τους παρουσίασε ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ταυτόχρονα στο Βρετανικό Μουσείο και σε αυτό της Ακρόπολης, με θέμα τις Καρυάτιδες.
Η κάθε ομάδα περιηγήθηκε στους δύο προαναφερθέντες χώρους αντίστοιχα, συμμετέχοντας σε διαδραστικές δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για τα προγράμματα «Μια διαφορετική βόλτα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης» και «Στα ίχνη της χαμένης Καρυάτιδας».
Οι δύο ομάδες παιδιών «συναντήθηκαν» μέσω τηλεδιάσκεψης, όταν η μια ομάδα βρισκόταν στο βρετανικό μουσείο και η άλλη στης Ακρόπολης.
Σύμφωνα με τον Δήμο Χαλανδρίου, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για παιδιά και γονείς, καθώς είχαν την ευκαιρία αρχικά να συνειδητοποιήσουν ότι μέρος ενός αρχαίου ελληνικού μνημείου εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώσεις παρατηρώντας τις Καρυάτιδες και ανακαλύπτοντας ότι κάθε μια από αυτές είναι ξεχωριστή και διαφορετική από τις υπόλοιπες.
Τα παιδιά της παροικίας συνομίλησαν με εκείνα στην Αθήνα στα ελληνικά και έκαναν ερωτήσεις προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τις Καρυάτιδες.
Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο, με αφορμή αυτή τη συζήτηση και τις δράσεις, δημιούργησαν δικές τους ιστορίες και τις εικονογράφησαν. Η δουλειά αυτή συμπεριλήφθηκε σε ένα μικρό βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.
«Οι ιστορίες και οι προσεγγίσεις διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Σοβαρές ή αστείες, ενίοτε σουρεαλιστικές, ποιητικές ή με δράση και μυστήριο, οι ιστορίες αυτές αντανακλούν τις διαφορετικές οπτικές των παιδιών, όταν δημιουργούν μέσα σε κλίμα δημιουργικότητας και ελευθερίας», τόνισε ο Δήμος Χαλανδρίου.
Σημειώνεται ότι στο εργαστήρι του Αετοπούλειου διδάσκουν η εικαστικός Πολυτίμη Μαχαίρα και ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook