Την ανάγκη να μεταδώσει ένα θετικό μήνυμα ελπίδας και αγάπης σε κάθε άνθρωπο για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, λόγω του κορωνοϊού, αισθάνθηκε μέσα από το τραγούδι «Pandemy of Love» η δραστήρια δημιουργός Στέφη Θεοδότου. Με αφορμή το κομμάτι που έγραψε και συνέθεσε, η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του Δήμου Χαλανδρίου και διευθύντρια του εργαστηρίου δημιουργικής έκφρασης «ΔΡώΜΕΝΑ», μίλησε στην «Αμαρυσία». Και επειδή όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ιστορία συνεχίζει να γράφεται, η ίδια αναφέρθηκε στα επόμενα σχέδια της, μουσικά, στιχουργικά, θεατρικά και όχι μόνο…
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
– Πώς προέκυψε η ανάγκη για το τραγούδι;
Ο covid-19 πέρα απ’ το ότι αποτελεί φυσικό κίνδυνο κι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, έχει δημιουργήσει μία συνθήκη κατά την οποία έχουν ταραχτεί οι ισορροπίες μας κι έχουν επηρεαστεί όλοι οι τομείς της ζωής μας. Το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, είναι να προκύπτουν καθημερινά διάφορες εντάσεις και να υπάρχει σύγχυση και καχυποψία. Δεν αντέχουμε πολλά, επιτιθέμεθα σε αυτούς που δε μας φταίνε και τελικά δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του συνανθρώπου μας στο να σκέφτεται και να πράττει διαφορετικά από εμάς. Είναι λογικό να επικρατεί μια τέτοια κατάσταση σε μία περίοδο κρίσης, όπου κάθε δεδομένο έχει καταστραφεί κι έχει προκύψει το θέμα προσωπικής ασφάλειας και επιβίωσης. Σε όλο αυτό, ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα τραγούδι-ξυπνητήρι που θα μας θυμίσει τη φύση μας, την καλή πλευρά του εαυτού μας, αυτή που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Στόχος του τραγουδιού, λοιπόν, είναι να λειτουργήσει σαν μια προσευχή και να μας βοηθήσει να έχουμε έναν θετικό προσανατολισμό στην καθημερινότητά μας.
– Τι νόημα θέλει να περάσει το κομμάτι;
Το τραγούδι εστιάζει στην αγάπη. Αγάπη χρειαζόμαστε. Αυτή μας λείπει. Σε αυτήν πρέπει να δώσουμε όλη μας την προσοχή και την ενέργεια. Όταν παίρνουμε αγάπη, νιώθουμε ασφαλείς. Όταν δίνουμε αγάπη, νιώθουμε γεμάτοι. Είμαστε μαζί σε αυτήν την κοινή δοκιμασία του covid-19. Καλό είναι να το αντιληφθούμε και να μείνουμε μαζί με όλη την έννοια της λέξης και με θετικό πρόσημο, βοηθώντας εμάς και τους γύρω μας. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες άλλα προβλήματα της ζωής δεν σταματούν, επειδή ήρθε ο covid-19. Πολλοί συνάνθρωποί μας χρειάζoνταν ένα χέρι βοηθείας και τώρα ακόμα περισσότερο. Η ιστορία γράφεται… τελικά ποιοι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε μέσα σ’ αυτή; Το τραγούδι μας παρακινεί στο να δούμε μια από τις επιλογές…
– Ποιοι ήταν οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας;

Στην φωνή ακούμε τη Μαρία Ρουκά. Ο Βαγγέλης Σπανακάκης έχει κάνει την ενορχήστρωση και την ηχοληψία – μίξη -mastering στο studio του, Home Music Productions, ενώ επίσης έχει παίξει κιθάρα. Στο πιάνο είναι ο Χάρης Μπότσης, στο σαξόφωνο ο Χρήστος Κυριαζής και στο μπάσο η Efi B. Το πιάνο ηχογραφήθηκε στο Artracks Recording Studios, με ηχολήπτη τον Γιώργο Πρινιωτάκη. Τα ΔΡώΜΕΝΑ αγκάλιασαν και στήριξαν το τραγούδι μας, αναλαμβάνοντας την παραγωγή. Το κομμάτι ίναι διαθέσιμο στο κανάλι των «ΔΡώΜΕΝΑ» στο youtube, όπου εκτός από στίχους και μουσική, έχω αναλάβει επιπλέον το editing.
– Αυτή τη δύσκολη περίοδο ιδίως για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, τα διαστήματα καραντίνας ήταν και ευκαιρία για περισσότερο χρόνο ενδοσκόπησης ή και δημιουργικότητας;
Στο κομμάτι της ατομικής δημιουργικότητας, η απομόνωση είναι συνήθως παραγωγική για τον καλλιτέχνη και κάθε άνθρωπο. Έχουμε την ευκαιρία να μείνουμε με τον εαυτό μας, να τον αντιμετωπίσουμε και συνήθως σε μία τέτοια συνάντηση προκύπτει ένα δημιουργικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δύσκολες περίοδοι εμπεριείχαν και θα εμπεριέχουν πάντα γεγονότα και συναισθήματα, τα οποία ο άνθρωπος θα νιώθει την ανάγκη να διαχειριστεί και να μετουσιώσει μέσω της Τέχνης. Ωστόσο, όσον αφορά τις μορφές Τέχνης που προαπαιτούν μια συνύπαρξη, σίγουρα δεν ευνοούνται λόγω της κατάστασης.Φυσικά, μια δημιουργία για να φτάσει στο κοινό, χρειάζεται συνεργασία, μιας και ως επί το πλείστον είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας. Στο σημείο αυτό, είναι ελπιδοφόρο που βλέπουμε ότι στην ανάγκη του ο άνθρωπος να συνδημιουργήσει, να εκφραστεί και να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του, υπερπηδάει τα εμπόδια και ψάχνει τρόπους να το καταφέρει πάντα με συνείδηση. Η τεχνολογία μας βοηθάει εξαιρετικά σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμοστικότητα δείχνει ευφυΐα κι εξέλιξη και το να βλέπουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει, εξισορροπεί μέσα μας όλη αυτή τη δυσκολία και δίνει μία ανάσα ελπίδας για το μέλλον.
– Υπάρχουν σχέδια για ανάλογες ή άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον;

Στο κομμάτι της σύνθεσης και της στιχουργικής, η αλήθεια είναι ότι έχει μαζευτεί αρκετό υλικό εδώ και χρόνια – ίσως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου- και θα ήθελα σιγά σιγά να μπω στη διαδικασία να το εκθέσω, κάτι που δεν είχα τολμήσει μέχρι τώρα. Όσον αφορά το θέατρο για το κοινό, μένουμε για λίγο σε αναστολή, περιμένοντας υπομονετικά να τελειώσουν οι δυσκολίες, ώστε να μπορούμε να μπούμε και πάλι στους ρυθμούς μας. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης όμως, οι καλλιτεχνικές ομάδες και τα μαθήματα στα ΔΡώΜΕΝΑ συνεχίζουν διαδικτυακά και με μεγάλη επιτυχία, όπως και η θεατρική ομάδα του Δήμου μας, με την οποία ετοιμαζόμαστε, όπως κάθε χρόνο, για το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021. Φέτος, μέσα από Εργαστήρι Devised Theatre συνθέτουμε το έργο που θα ανεβάσουμε και λόγω των συνθηκών όλο το κόνσεπτ έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια όλων μας.
Η πορεία της Στέφης Θεοδότου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός και μετά από διετή εργασία στον τομέα της, επιμορφώθηκε στο ΑΚΜΑ με εκπαιδευτικά σεμινάρια της Συστημικής Ψυχοθεραπευτικής Προσέγγισης. Φοίτησε επί τέσσερα χρόνια στο Θέατρο Ημέρας δίπλα στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λάκη Κουρετζή και απέκτησε πτυχίο Εμψυχωτή Θεατρικού Παιχνιδιού.

Παρακολούθησε πλείστα σεμινάρια Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας και Σωματικού Θεάτρου και συμμετείχε σε συνέδρια ως εισηγήτρια. Φοίτησε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Πράξη 7, παρακολουθώντας με επιτυχία μαθήματα Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Αγωγής Προφορικού Λόγου, Κίνησης & Χορού, Δραματολογίας, Σκηνογραφίας & Ενδυματολογίας και Ιστορίας Θεάτρου και απέκτησε πτυχίο ηθοποιού.
Για περισσότερο από μία δεκαετία συντονίζει και διευθύνει το Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης «ΔΡώΜΕΝΑ» με Εκπαιδευτικά Προγράμματα Διαδραστικής Μάθησης, Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Θεατρικές Ομάδες Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων σε συνδυασμό με Συμβουλευτική Γονέων. Το Εργαστήρι «ΔΡώΜΕΝΑ» συνεργάζεται με πολλά ιδιωτικά Πρότυπα Εκπαιδευτήρια και Κολλέγια, ΙΕΚ, Σχολεία, Δήμους καθώς και με άλλους φορείς. Συγγράφει θεατρικά κείμενα και σκηνοθετεί παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε χρόνο από τις ομάδες τις οποίες εμψυχώνει. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει 39 παραστάσεις. Από τον Απρίλιο του 2016, συντονίζει τα Θεατρικά Εργαστήρια Ενηλίκων του Δήμου Χαλανδρίου. Γράφει, επίσης, ποίηση, στίχους και μουσική.
Ακολουθεί το κομμάτι
Τραγούδι μεταφρασμένο:
Πανδημία της Αγάπης
Στίχοι/μουσική: Στέφη Θεοδότου
Μείνε.
Μείνε σπίτι
-όπου κι αν νιώθεις ότι είναι το «σπίτι» για σένα-
μείνε.
Παίξε
τον αγαπημένο σου ρόλο
στην ατελή σκηνή του κόσμου,
σήμερα.
Εξάπλωσε την πανδημία της Αγάπης!
Ελευθέρωσε την ψυχή σου σαν ένα περιστέρι
και χαμογέλα.
Ξεκουράσου λίγο –
η ζωή σου είναι ότι έχεις.
Θυμήσου να κρατάς επαφή…
Δημιούργησε,
δημιούργησε τέχνη από την καρδιά σου.
Υπάρχει ένας τρόπος – ανακάλυψέ τον.
Πίστεψε στη δύναμη μέσα σου.
Το όνειρο είναι ακόμα ζωντανό,
απλά άδειασε τις σκέψεις σου.
Δείτε επίσης: Νότες χαράς & αλληλεγγύης από το ανοικτό λεωφορείο του Δήμου (Βίντεο)