Κινητοποίηση κατοίκων, συλλόγων και αιρετών, προκειμένου να μην προχωρήσει η απόφαση του ιδρύματος Χατζηκώνστα.
Με μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση του ιδρύματος Χατζηκώνστα να κάνει έξωση από το χώρο του την πολιτιστική συλλογή αρχιτεκτονικών στοιχείων του νεοκλασσικισμού, αλλά και άλλων παλαιότερων, της οικογένειας Ζήβα.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Ζήβας «το Ίδρυμα αρνείται να συζητήσει καν τις συμβιβαστικές προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους που έχει προκύψει εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλοί πολίτες της περιοχής, φίλοι της οικογένειας, εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου, περιφερειακοί σύμβουλοι και δημοτικοί σύμβουλοι από το Μαρούσι (από τον συνδυασμό ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) και το Χαλάνδρι, οι οποίο καταδίκασαν τις ενέργειες του Ιδρύματος και απαίτησαν να διευθετηθεί η υπόθεση ώστε η έκθεση να παραμείνει στο χώρο της. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου Σέργιος Γκάκας δήλωσε ότι ο Δήμος εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας συλλογής έκθεσης από κοινού με την οικογένεια Ζήβα, με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξη των στοιχείων της συλλογής.
Η έκθεση βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας και Γ. Σταυρουλάκη-Παντανάσσης και αποτελείται από ένα μοναδικό στην Ελλάδα, σύνολο σπαραγμάτων νεότερης αρχιτεκτονικής και αντικειμένων προβιομηχανικής τεχνολογίας και λαϊκής τέχνης που καλύπτουν χρονική περίοδο ενός αιώνα (από το 1830 έως το 1930) και μαρτυρούν την εξέλιξη της αστικής αισθητικής και της αγροτικής τεχνολογίας στη χώρα μας. Πρόκειται δε για αποκτήματα που συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα, με μεράκι και υπομονή από τον Κώστα Ζήβα κατά την περίοδο της περίφημης «αντιπαροχής».
Ψήφισμα από τον σύλλογο Παραδείσου
Την ίδια στιγμή, ο σύλλογος Παραδείσου Αμαρουσίου (περιοχή που γειτνιάζει με το Χαλάνδρι και με το ίδρυμα Χατζηκώνστα), εξέδωσε ψήφισμα με τουλάχιστον 200 υπογραφές κατοίκων της περιοχής (αλλά και του Παραδείσου), με το οποίο ζητούν από τον Δήμο Χαλανδρίου να κηρύξει το ίδρυμα Χατζηκώνστα ως διατηρητέο, με συνακόλουθη ίδρυση μουσείου που θα αποτελέσει την κατάλληλη διέξοδο προκειμένου να διατηρηθεί η συλλογή Ζήβα.
Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Οι υπογράφοντες δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης του Ιδρύματος και της απευθύνουμε έκκληση για την ανάκληση των ένδικων μέσων και δη της έξωσης καθώς και την έναρξη καλόπιστου διαλόγου για τη διατήρηση αυτής της κοιτίδας πολιτισμού.
Απευθυνόμαστε προς την δημοτική αρχή Χαλανδρίου και ζητάμε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία – καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια – για την προώθηση της ιδέας του Μουσείου που απεμπλέκει το υφιστάμενο αδιέξοδο και δημιουργεί βιώσιμη προοπτική και οφέλη τόσο για το Ίδρυμα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα επαναφέρουμε στην νυν διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου το πάγιο αίτημα των κατοίκων και των Συλλόγων της περιοχής να κινήσει τη διαδικασία για την κήρυξη ως διατηρητέου του συνόλου των κτιρίων του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και του περιβάλλοντος χώρου. Το συγκρότημα αυτό έργο του αρχιτέκτονα Παναή Μανουηλίδη το 1959-60, αποτελεί ένα από τα λίγα διασωθέντα δείγματα νεωτεριστικής μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής, θαυμαστής λειτουργικότητας και κατασκευαστικής αρτιότητας, είναι δε χαρακτηριστικό τοπόσημο της περιοχής καθώς και πνεύμονα πρασίνου».