Στη δημοσίευση κειμένου «προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου» προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου.
«Να επανακτήσουμε την ελπίδα»
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητοί συμπολίτες,
Όλοι βιώνουμε τα αδιέξοδα της σημερινής κατάστασης, αποτέλεσμα των επιχειρούμενων πολιτικών οι οποίες οξύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που υποτίθεται ότι καλούνται για να αντιμετωπίσουν.
Είναι πασίδηλο πλέον ότι οι σχεδιασμοί που προωθούνται μέσα από τα μνημόνια βαθαίνουν την ύφεση, εκτινάσσουν την ανεργία, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη χωρίς να βελτιώνουν τα δημόσια οικονομικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι από τη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή εξαιρείται το πολιτικό προσωπικό και τα στηρίγματά του (π.χ. τα τεράστια χρέη των ιδιωτικών ΜΜΕ, οι μισθοί των βουλευτών, των συμβούλων, των ανώτατων στελεχών του κρατικού μηχανισμού, η κρατικοδίαιτη ψευδής “επιχειρηματικότητα” κλπ).
Αναφέρονται σε μια “ανάπτυξη” χωρίς περιεχόμενο και χαρακτήρα. Τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και δεν μπορούν να ψελλίσουν τίποτα ουσιαστικό για την παραγωγική ανάκαμψη της χώρας.
Είναι σαφές ότι απ’ αυτή την επώδυνη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαιρεθεί όλα όσα αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα και την πολύχρονη διαφθορά που έχει επικαθήσει πάνω στα κεφάλια μας. Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό πώς αν δεν υπάρξουν σοβαρές και θεμελιακές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα -συμμετοχική δημοκρατία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, κατάργηση πάσης φύσης προνομίων, κτύπημα του πολιτικού και οικονομικού παρασιτισμού κ.α.- όλοι οι κόποι μας θα εξανεμιστούν.
Για τη συσκότιση όλης αυτής της κατάστασης αποπροσανατολίζουν καθημερινά τον κόσμο με την πολύτιμη συνδρομή των καναλιών. Είναι άξιο παρατήρησης ότι όποιος τολμήσει στην τηλεόραση να κάνει έστω και υπαινιγμό για το πολιτικό σύστημα, την έλλειψη δημοκρατίας, την πολιτική διαφθορά και άλλα σχετικά, κόβεται στεγνά.
Στο ίδιο πλαίσιο εργάζονται και για τον δημόσιο τομέα. Ενώ ανακαλύπτουν καθημερινά στοιχεία διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες “ξεχνούν” να αναφερθούν στην διαπλοκή και διασύνδεση όλων αυτών των περιπτώσεων με τους πολιτικούς και τους κομματικούς μηχανισμούς.
Πουθενά δεν θα ενημερωθείτε για τη σχεδιασμένη επί δεκαετίες πολιτική απαξίωσης του δημόσιου τομέα, τη συνεχή πολιτική πίεση των υπηρεσιών για εξυπηρέτηση αλλότριων επιδιώξεων από τους κάθε είδους πολιτικούς προϊστάμενους.
Τώρα απεργάζονται την παράδοση σε μεγαλοεργολάβους και διάφορους παρασιτικούς “επιχειρηματίες” υπηρεσιών των Δήμων που αφορούν κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η καθαριότητα και οι παιδικοί σταθμοί.
Εύκολα ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι Δήμοι στους ιδιώτες σημαίνει νέους φόρους στους δημότες. Σημαίνει παραπέρα την κατάργηση της ίδιας της Τοπικής Αυτό-Διοίκησης
Προπαγανδίζουν ότι αν ρίξουμε πλάι στο 1.500.000 ανέργων και 50.000 δημόσιους υπαλλήλους αποτελεί “αναπτυξιακό” (!) μέτρο, αποκρύβοντας τη δομική τους ανικανότητα να θέσουν τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του δημοσίου.
Προπαγανδίζουν ότι αν ρίξουμε το βασικό μισθό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στα 300 ευρώ θα συμβάλλουμε στην “ανάπτυξη” των επιχειρήσεων, όταν όλοι οι σοβαροί επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι με εξαθλιωμένους εργαζόμενους δεν προχωρά καμία επιχείρηση, για να αποκρύψουν το βαθύτερο αδιέξοδο ενός κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που θέλει την ίδια στιγμή, τους ίδιους ανθρώπους, ως φθηνούς εργαζόμενους και ως… ακριβούς καταναλωτές (!).
Προκαλούν την μαζική φυγή και περιθωριοποίηση των νέων όταν γι’ αυτούς θεσπίζουν ακόμα χαμηλότερους μισθούς.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Σας καλούμε σε ένα ευρύ και διαρκή δημόσιο κοινωνικό διάλογο ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να επανακτήσουμε την ελπίδα και την αυτοπεποίθησή μας και να θέσουμε τις βάσεις ενός νέου προσανατολισμού και οράματος για την ελληνική κοινωνία. Να αναζητήσουμε μαζί νέες απαντήσεις στα πολύχρονα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Ήρθε η εποχή που ιστορία πρέπει να κάνουν οι παρέες, έξω από διαφόρων τύπων κηδεμονίες και στερεότυπα.
Όχι στα ψέματα των ΜΜΕ, στην ανεργία και στους μισθούς εξαθλίωσης, στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και στις απολύσεις. Παλεύουμε για το σύνολο της κοινωνίας, για τους μαθητές και τους νέους».