Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης
Καθηγητής Φαρµακολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης
Πώς είναι η φορο-καταιγίδα αυτών των εβδοµάδων; Έτσι είναι και η εµβολιο-καταιγίδα! Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση παίζουµε τη ζωή µας κορώνα-γράµµατα αν καθυστερήσουµε έστω και έναν µήνα!
Σε ενηµέρωση για τον αντιγριπικό εµβολιασµό που πραγµατοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος µε προσκεκληµένο οµιλητή τον καθηγητή Φαρµακολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, το µήνυµα ήταν σαφές: Ο ιός της γρίπης αλληλεπιδρά σε πολλά επίπεδα µε τον SARS-CoV-2 και αν οι δυο τους συνυπάρξουν στον ανθρώπινο οργανισµό την ίδια χρονική περίοδο, το αποτέλεσµα θα είναι για πολλούς, η εξαιρετικά βαριά νόσηση και ο αυξηµένος κίνδυνος θανάτου.
Ως εκ τούτου, αυτόν το µήνα ή το αργότερο µέσα στο πρώτο µισό του ∆εκεµβρίου, πρέπει να έχουµε κάνει όλοι οι ενήλικες την αναµνηστική δόση του εµβολίου για τον κορωνοϊό, το αντιγριπικό εµβόλιο και όσοι θέλουν -και δεν έχουν κάνει στο παρελθόν το άπαξ χορηγούµενο- του πνευµονιόκοκκου.
Να τα κάνουµε µε απόσταση κάποιων ηµερών ή εβδοµάδων; Ρωτήσαµε τον καθηγητή και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Μπορούν να γίνουν ακόµα και την ίδια µέρα, σύµφωνα µε όλες τις επιστηµονικές µελέτες και ανακοινώσεις».
Στα συνεχή ερωτήµατα των δηµοσιογράφων γιατί κάποιοι γιατροί και φαρµακοποιοί παρακινούν τους πολίτες να µην τα κάνουν µαζί αλλά µε απόσταση 20 ηµερών το ένα από το άλλο, ο κ. Γραβάνης ήταν σαφής: «∆εν σας λέω τη γνώµη µου. Σας µεταφέρω τις διεθνείς επιστηµονικές συστάσεις. Προτρέπω δε τους συναδέλφους, να ενηµερωθούν».
Λαµβάνοντας, λοιπόν, υπόψη το γεγονός ότι η περίοδος έξαρσης της γρίπης κάθε χειµώνα στη χώρα µας ξεκινά στα τέλη ∆εκεµβρίου, και το γεγονός ότι, από την στιγµή του εµβολιασµού µέχρι να δηµιουργήσουµε αντισώµατα χρειάζονται περί τις 15 ηµέρες, το αργότερο που θα κάνει κάποιος τον αντιγριπικό εµβολιασµό, πρέπει να είναι η δεύτερη εβδοµάδα του ∆εκεµβρίου.
Ο καθηγητής Φαρµακολογίας αλλά και η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, δεν εξαιρούν από την παραπάνω σύσταση ούτε τα µικρά παιδιά, ούτε φυσικά, τις έγκυες και θηλάζουσες.
Και να µην ξεχνάµε ότι τα άτοµα άνω των 60 ετών που έχουν περάσει ως παιδιά την ανεµοβλογιά, πρέπει να κάνουν άπαξ στη ζωή τους και το εµβόλιο κατά του έρπητα. Ερωτώµενος ο καθηγητής αν κι αυτό µπορεί να γίνεται χωρίς χρονική απόσταση από τα άλλα εµβόλια, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κι ότι οι πολίτες θα πρέπει να συµβουλευτούν τον γιατρό τους πριν το κάνουν.