Είναι μέγιστη υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας να παρέχει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες τo αίσθημα ασφάλειας και της αξιοπρεπούς πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Η υγεία αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και επομένως είναι υποχρέωση του κράτους η παροχή αξιόπιστων, δωρεάν υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. Σε μια κοινωνία που θεωρείται δημοκρατική, σε μια κοινωνία που διαπνέεται από το αγαθό της κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι απαράδεκτος κάθε αποκλεισμός από κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, αποκλεισμός που τροφοδοτείται μάλιστα από παράμερους όπως η οικονομική αδυναμία.
Στις μέρες μας οι δομές υγείας και πρόνοιας καταρρέουν από την έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα οι δαπάνες για την ιδιωτική υγεία έχουν εκτοξευτεί στο 60% από το 45% που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Οι φαρμακευτικές δαπάνες ήταν το 2003 5 δισ. και σήμερα πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ. Υπάρχει αδιαφανής διαχείριση και ενώ έγιναν δηλώσεις για την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα χρέη έχουν εκτοξευτεί στα 4,5 δισ.
Στον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται διαρκώς η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι προσλήψεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών δεν καλύπτουν ούτε καν τον αριθμό εκείνων που αποχωρούν, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία κρίσιμων τμημάτων των νοσοκομείων, όπως χειρουργεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι προμήθειες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ακόμη και σε αναλώσιμα υλικά σχεδόν έχουν ανασταλεί, εξ αιτίας των υπέρογκων χρεών τους προς τους προμηθευτές. Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία παροχής έστω και στοιχειωδών νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Οι λίστες αναμονής των πολιτών για εξετάσεις μεγαλώνουν διαρκώς, ενώ υπάρχει ουσιαστική κατάργηση των απογευματινών ιατρείων που επιδεινώνει την ταλαιπωρία του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα οδηγούνται σε κλείσιμο τα κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών από έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ την ίδια εγκατάλειψη βιώνουν και οι ψυχικά ασθενείς που κυριολεκτικά ενδέχεται να βρεθούν στο δρόμο. Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και να κυριαρχήσει η απογοήτευση για τη δυνατότητά του πολιτικού συστήματος να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα του τομέα της υγείας και πρόνοιας.
Υπάρχει ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την υγεία που θα αυξήσει τη δημόσια χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ. Θα μειώσει την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Είναι ώρα να προσληφθεί μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που θα δώσει οξυγόνο στο ΕΣΥ και θα επιτρέψει την αξιόπιστη λειτουργία του. Να χορηγηθεί Κάρτας Υγείας σε όλους τους πολίτες. Να υπάρξει 24ωρη κάλυψη και κατ’ οίκον νοσηλεία σε ολόκληρο τον πληθυσμό με τη λειτουργία του νέου συστήματος ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Χρέος όλων μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτως ώστε να συμβολίζει και πάλι το δικαίωμα για αξιοπρεπή και ίση πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Χρέος όλων μας είναι να δώσουμε και πάλι αξία στον παράγοντα άνθρωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Άρθρο της Μιλένας Αποστολάκη