Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association» η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει τον πιο συνήθη τύπο καρκίνου στα νεφρά. Αντιθέτως, η κατανάλωση λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να παράσχει προστατευτική επίδραση.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αν ορισμένες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών, συγκρίνοντας 335 ανθρώπους με καρκίνωμα με 337 υγιείς, οι οποίοι ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν ποικιλία διαφορετικών τροφών.
Ενώ η κατανάλωση σπανακιού και άλλων πράσινων λαχανικών όπως και ντομάτας μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου σε όλους τους συμμετέχοντες, ειδικά στους άντρες, οι πατάτες -τηγανητές και μη- τον αύξαναν, κυρίως στις γυναίκες.
Το λευκό ψωμί επίσης αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου στους συμμετέχοντες, με τη στενότερη σχέση να φαίνεται στις γυναίκες. Όσοι έτρωγαν άσπρο ψωμί 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λευκό ψωμί λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων και του καρκινώματος νεφρικών κυττάρων. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στα δυο φύλα, 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, οδηγούσε σε περισσότερες από τετραπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σχέση με ανθρώπους που κατανάλωναν κόκκινο κρέας λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.