Ακόμα και ο πιο σύντομος ύπνος μπορεί να αποβεί αρκετός για τη βελτίωση της απόδοσης σε τεστ μνήμης, ανακοίνωσαν Γερμανοί ερευνητές.
Μόλις 6 λεπτά ύπνου σε εθελοντές φάνηκε να οδηγούν σε καλύτερη ανάκληση λέξεων, σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό New Scientist.
Αντίθετα, Βρετανός ερευνητής διαφωνεί, δηλώνοντας ότι χρειάζεται μακρύτερος ύπνος για να υπάρξει επίδραση στη μνήμη.
Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ ύπνου και μνήμης, υποδεικνύοντας ότι ο φυσικός κύκλος ύπνου εγρήγορσης του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ εξέτασε το πόσο μικρής διάρκειας μπορεί να είναι ο ύπνος για να έχει επίδραση. Η έρευνα εστίασε σε ομάδα μαθητών από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν ένα σετ λέξεων και στη συνέχεια τους δόθηκε διάλειμμα μιας ώρας πριν εξεταστούν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, ορισμένοι από τους μαθητές κοιμήθηκαν για 6 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν ξύπνιοι. Όταν ξύπνησαν, είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης.
Ορισμένες θεωρίες υποδεικνύουν ότι η επεξεργασία της μνήμης γίνεται σε βαθύ ύπνο, μια φάση που συνήθως δεν ξεκινά παρά τουλάχιστον 20 λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου.
Ωστόσο, η ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Olaf Lahl, δήλωσε ότι είναι πιθανόν τη στιγμή που κάποιος κοιμάται, να προκαλείται κάποια διαδικασία στον εγκέφαλο που συνεχίζεται ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος έμεινε ξύπνιος.
Επιφυλακτικός από την πλευρά του για τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ο Jim Horne αν και τη θεωρεί ενδιαφέρουσα. Ο Horne δηλώνει ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως η διαδικασία μνήμης μάλλον χρειάζεται περισσότερα από 6 λεπτά ύπνου.