Ο ιός δεν μεταδίδεται από την καθημερινή κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το φιλί, τη συνάθροιση ατόμων, την τουαλέτα, τον ιδρώτα ή το σάλιο, τα ρούχα, τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχαιροπίρουνα, τα τηλέφωνα, τις πισίνες ή τη θάλασσα, τα κουνούπια ή άλλα έντομα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πόσο σημαντικό είναι βέβαια να απαλλαγούν οι άνθρωποι που πάσχουν από HIV/AIDS και οι οικογένειές τους, από το κοινωνικό στίγμα.
Παρ’ όλο, που τα νέα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν τάση σταθεροποίησης της πανδημίας, δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη έξαρση με συχνότητα 3 νέων κρουσμάτων ανά 2 ημέρες!
Ίσως πρέπει άμεσα να καταρριφθεί ο μύθος ότι το HIV/AIDS αφορά μόνο συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αντίληψη που οδηγεί σε εφησυχασμό που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Η σημασία της πρόληψης είναι αναγκαία, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση επιτακτική.
Η ανίχνευσή του γίνεται εύκολα, με μία απλή οικονομική εξέταση αίματος (μέθοδος ELISA) και ακολουθεί επιβεβαίωση των θετικών δειγμάτων με τεχνική WESTERN BLOT. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι τις πρώτες 23 περίπου μέρες της μόλυνσης, ο ασθενής δεν αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού. Γι αυτό τον λόγο, η περίοδος αυτή καλείται και «σιωπηλό παράθυρο» και είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, διότι ο φορέας μπορεί να μολύνει άλλους εν αγνοία του.
Νέες μοριακές τεχνικές έχουν μειώσει το «παράθυρο» στις 15 ημέρες, όμως έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος και δεν χρησιμοποιούνται ακόμα σαν μέθοδοι ρουτίνας.
Πηγές πληροφοριών:
www.hiv-aids.gr, www.keel.org.gr, www.hiv.gr, www.hivaids.gr