Μεγαλύτερη σημασία δίνουν οι άνθρωποι στην απογοήτευση που νιώθουν, σε σχέση με το συναίσθημα της απρόσμενης χαράς, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει διαφορά μεταξύ του αναμενόμενου συναισθήματος που περιμένουν να νιώσουν οι άνθρωποι και του πραγματικού συναισθήματος που νιώθουν τελικά.
Όπως έδειξε η έρευνα των Vanessa Patrick (University of Georgia) και Debbie MacInnis και Whan Park (University of Southern California), οι άνθρωποι προσέχουν αυτή τη διαφορά του αναμενόμενου από το πραγματικό συναίσθημα μόνο όταν κάτι διαψεύδει τις προσδοκίες τους. Για παράδειγμα όταν ο έγγαμος βίος, ο οποίος αναμενόταν να είναι υπέροχος, αρχίζει να χάνει τη λάμψη του.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν χαιρόμαστε για κάτι περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε το θεωρούμε δεδομένο και δεν δίνουμε την ανάλογη σημασία στο γεγονός που προκάλεσε το αίσθημα της χαράς. Ωστόσο, όταν κάτι μας απογοητεύει περισσότερο από όσο είχαμε φανταστεί, του δίνουμε μεγάλη προσοχή.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των δύο ερευνών τους, οι οποίες έγιναν σε εθελοντές που τους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν μια κινηματογραφική ταινία.
Στους μισούς εθελοντές δόθηκαν πριν από την προβολή θετικές κριτικές για την ταινία, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκαν αρνητικές, όπως π.χ «πολύ βαρετό έργο».
Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια ασπρόμαυρη ταινία η οποία, όπως είχε προηγουμένως αποδειχτεί, προκαλούσε ουδέτερα συναισθήματα.
Όσοι περίμεναν να δουν μια βαρετή ταινία, δεν έδωσαν προσοχή στους τρόπους με τους οποίους η ταινία ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη. Όμως όσοι διάβασαν τις καλές κριτικές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές μεταξύ του αισθήματος που περίμεναν να νιώσουν και του πραγματικού και αξιολόγησαν χειρότερα την ταινία.