Απαισιόδοξοι ως προς την αποφυγή της θνησιμότητας μέσω των μαστογραφιών, εμφανίζονται οι Δανοί και Νορβηγοί μελετητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη απτά στοιχεία για θετική επίπτωση.
Η έρευνα των επιστημόνων, με επικεφαλής την Κάρστεν Γιόργκενσεν, από το Σκανδιναβικό Κέντρο Κοχρέιν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, διαπίστωσε ότι οι μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο του μαστού στις περιοχές εκείνες, όπου γίνονταν τακτικές μαστογραφίες, είναι ίδιες ή και μικρότερες σε σχέση με τις περιοχές όπου καμία γυναίκα δεν έκανε ποτέ μαστογραφία.
Ειδικότερα, οι Σκανδιναβοί ερευνητές υπογράμμισαν, ότι η έρευνά τους καταλήγει ουσιαστικά σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες. «Είναι καιρός να αναρωτηθούμε κατά πόσο η μαστογραφία έχει όντως προσφέρει τις ωφέλειες που υποσχέθηκε σε επίπεδο μείωσης της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού».
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Γιόργκενσεν, τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε 2.000 γυναίκες που κάνουν μαστογραφία επί μία περίοδο δέκα ετών, μόνο μια σώζει τη ζωή της χάρη στην εξέταση που έκανε, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος να εμφανιστεί λανθασμένη (και περιττά ανησυχητική) διάγνωση στην μαστογραφία είναι δεκαπλάσια.
Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μελέτη, στις γυναίκες ηλικίας 55 – 74 ετών, η θνησιμότητα υποχώρησε κατά 1% ετησίως στις περιοχές όπου γίνονταν τακτικές μαστογραφίες, αλλά η μείωση ήταν διπλάσια (2%), εκεί όπου οι γυναίκες δεν έκαναν μαστογραφίες. Την ίδια χρονική περίοδο, στις πιο νέες γυναίκες ηλικίας 35 – 54 ετών, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 5% ετησίως στις περιοχές όπου γίνονταν μαστογραφίες, αλλά ελαφρώς περισσότερο (6%) εκεί όπου δεν γίνονταν. Από την άλλη όμως, έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε μια μείωση κατά 35% στους θανάτους από καρκίνο του μαστού μεταξύ εκείνων των γυναικών 50 – 69 ετών, οι οποίες κάνουν τακτικές μαστογραφίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το Νοέμβριο είχε ξεσπάσει διαμάχη στις ΗΠΑ, όταν στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αμφισβήτησαν την αξία των μαστογραφιών για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών και πρότειναν να ανέβει στην ηλικία των 50 ετών το όριο για την ετήσια εξέταση.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο και αποτελεί περίπου το 10% των συνολικών γυναικείων καρκίνων. Σκοτώνει περίπου 519.000 ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως.