Αντικαθιστώντας το καθημερινό τσουρεκάκι ή φέτα ψωμί με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με μία μελέτη.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης τους. Τα παραπάνω υποστηρίζει νέα μελέτη, προτείνοντας την αντικατάσταση του ψωμιού από μία ή δύο χούφτες ξηρών καρπών.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, αντικατέστησαν κάποιες από τις τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες εθελοντών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, τις οποίες κατανάλωναν καθημερινώς, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της «κακής» χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη βελτίωση μεταξύ των διαβητικών που αντικατέστησαν τις συνηθισμένες στη δίαιτά τους τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες με ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως σε καθημερινή βάση.
Η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το «κλειδί» για τον έλεγχο του διαβήτη, μπορεί όμως να συμβάλλουν σε μία υγιεινή διατροφή, εξηγεί ένας εκ των ερευνητών και συγκεκριμένα ο Σίριλ Κένταλ του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.
«Οι ξηροί καρποί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα λίπη είναι υγιεινά» είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στα ακόρεστα λίπη που συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και με άλλα οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και οι διαβητικοί δεν θα πρέπει απλώς να προσθέτουν μία χούφτα από αυτούς στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά να τους καταναλώνουν αντί άλλων λιγότερο υγιεινών σνακ, επισημαίνει ο Κένταλ.







































































































