Στις 28 Απριλίου 2014 ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την προστασία των Ευρεσιτεχνιών, οργάνωσε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) εξειδικευμένο Συνέδριο με αντικείμενο την καινοτομία στον χώρο της Υγείας, και τίτλο «Διανοητική Ιδιοκτησία και Ιατρική Καινοτομία. Προκλήσεις για το μέλλον».
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στις 28 Απριλίου 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το α’ εξάμηνο του 2014.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν να φέρει στον ίδιο χώρο διακεκριμένους επιστήμονες, εκπροσώπους της διοίκησης, ερευνητές, εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών και δικηγόρους που ασχολούνται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στο χώρο της ιατρικής καινοτομίας και ν’ ανταλλάξουν απόψεις για το ρόλο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην προώθηση της καινοτομίας και την πρόσβαση στα φάρμακα.
Στο Συνέδριο επισημάνθηκε ο ρόλος των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ως βασικός και καθοριστικός παράγοντας στην προώθηση της Καινοτομίας για την υγεία και την πρόσβαση στα φάρμακα.
Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας Francis Gurry παρουσίασε την εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Διανοητική Ιδιοκτησία, Καινοτομία και Υγεία: η ανάγκη ισορροπίας».
Έλληνες και ξένοι ομιλητές κάλυψαν σημαντικά θέματα όπως:
• η ιατρική καινοτομία,
• η πρόσβαση στις ιατρικές τεχνολογίες και την καινοτομία,
• οι εξαιρέσεις, περιορισμοί και ευελιξίες στον τομέα των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας,
• οι προκλήσεις και τα προβλήματα κατά την ανάπτυξη φαρμάκων και διαγνωστικών,
• η εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και στρατηγική Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας,
• το συνεργατικό μοντέλο ανοιχτής καινοτομίας για τη φαρμακευτική έρευνα,
• η πολιτική δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόσβαση στα φάρμακα,
• τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα χρηματοδότησης καινοτομίας,
• η πολιτική ανταγωνισμού και τα ζητήματα επιβολής δικαιωμάτων.
Ένα ανοιχτό «πάνελ συζήτησης» έκλεισε το συνέδριο, με θέμα «ο ρόλος των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην ενθάρρυνση της ιατρικής καινοτομίας και της πρόσβασης στα φάρμακα».
Το σύνολο των συντελεστών του Συνεδρίου, συντονιστές, ομιλητές, συζητητές, αποτελούνταν από διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο.