Για πρώτη φορά στα 70 χρόνια ιστορίας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ο Δήμος Κηφισιάς, θα φιλοξενήσει έξι ξεχωριστές παραστάσεις θεάτρου και χορού.
Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, μετά από συνάντηση που είχε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου και την καλλιτεχνική της ομάδα, τους οποίους υποδέχθηκε στο Δημαρχείο.
Μετά από μια εποικοδομητική -σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή- συζήτηση, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην ιστορική αυτή συμφωνία συνεργασίας του Δήμου με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στο πλαίσιο της οποίας και για πρώτη φορά στην ιστορία του καταξιωμένου Φεστιβάλ, θα δοθούν από τις 13 έως τις 18 Ιουνίου, έξι παραστάσεις του διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτιστικού θεσμού στην Κηφισιά, προσφέροντας μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία στους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένα μοναδικό φυσικό και ιστορικό τοπίο -τις όχθες του ποταμού Κηφισού- μετατρέποντας την Κηφισιά σε τόπο πολιτιστικής συνάντησης και δημιουργικής έκφρασης.
Το φυσικό περιβάλλον του Κηφισού, με τη διαχρονική του συμβολή στην ιστορία και ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου, θα γίνει φέτος σκηνή για την παράσταση «Κρυφό Νερό», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη, από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project.
Από τις 13 έως τις 18 Ιουνίου, στο Αδριάνειο Υδραγωγείο (οδός Κρεστένων, Κηφισιά), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια παράσταση-κατάδυση στην αθέατη πλευρά της πόλης: στα ποτάμια που δεν φαίνονται στους χάρτες, μα συνεχίζουν να κυλούν υπόγεια, μεταφέροντας μνήμη, ιστορία και ζωή.
Ιδιαίτερη στιγμή της διοργάνωσης αποτελεί η δωρεάν παράσταση την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στις 18:30, την οποία θα παρακολουθήσουν 120 δημότες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, με δήλωση συμμετοχής και αυστηρή σειρά προτεραιότητας με δήλωση συμμετοχής μέσω email στο: dimosiessxeseis@kifissia.gr
Η παράσταση «Κρυφό Νερό» αφηγείται την πορεία ενός περιπλανώμενου στη σύγχρονη Αθήνα, ο οποίος καλείται να καταδυθεί σε ένα υπόγειο υδραγωγείο, αναζητώντας το νερό που παραμένει αθέατο. Πρόκειται για μια μεταφορά της διαδρομής από τη λήθη στη μνήμη, από το αόρατο στο ορατό, από την ξηρασία στην αναγέννηση.
Η ομάδα UrbanDig Project, σε διαρκή δημιουργική σχέση με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, μετατρέπει την πορεία αυτή σε θεατρική και χορευτική εμπειρία, με τη σύμπραξη αρχιτεκτονικής έρευνας, πρωτότυπης μουσικής και σύγχρονης σκηνικής σύνθεσης.
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και τις 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με συμβολικό αντίτιμο εισόδου 5 ευρώ.
iNFO
– Οι θεατές παρακαλούνται να προσέλθουν εγκαίρως.
– Συνιστάται η χρήση αθλητικών παπουτσιών και η πρόβλεψη για προστασία από τον ήλιο (καπέλο, γυαλιά, νερό).
– Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, η παράσταση δεν είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρία.
Η παράσταση «Κρυφό Νερό» μέσα από τα λόγια του Φεστιβάλ
«Τα ποτάμια κρύφτηκαν από τον χάρτη της πόλης. Όμως οι χάρτες αγνοούν τη διάσταση του ύψους – ή του βάθους. Κάτω από το ρυτιδιασμένο δέρμα της κυλάνε πάντα τα νερά τους: αρχαία ποτάμια, χείμαρροι, υπόγεια υδραγωγεία…
Στη συμβολή ενός κακοποιημένου ποταμού με ένα λησμονημένο υπόγειο κανάλι, στο σημείο όπου διασταυρώνονται ο Κηφισός με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένας περιπλανητής της σύγχρονης Αθήνας συναντά σκιές ανθρώπων που συνδέθηκαν στενά με το Υδραγωγείο στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του.
Ο συναρπαστικός άθλος που θέλουν να του αναθέσουν μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας: θα πρέπει να καταδυθεί στο σκοτάδι της υπόγειας στοάς για να φέρει στο φως το κρυφό νερό της, να δοκιμάσει τα όριά του για να χαρίσει στην άνυδρη πόλη μια θαυμαστή υδατοφάνεια. Για να τον πείσουν, θα χρειαστεί να τον μυήσουν στα μυστικά της ανθεκτικότητας του Υδραγωγείου, αλλά και της δικής του.
Μια παράσταση Θεάτρου και Χορού στις όχθες του Κηφισού στην Κηφισιά, μια κατάδυση στο ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας, με αφετηρία και κατάληξη την Πλατεία Δεξαμενής Κολωνακίου. Η ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, σε διαρκή σχέση έμπνευσης με το Υδραγωγείο, επεξεργάζεται τη διαδρομή του ανθρώπου προς μια -αναγκαία γι’ αυτόν- υδάτινη συνείδηση, μια διαδρομή από το άυλο προς το υλικό, από το κρυφό προς το φανερό.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook