Σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 14/5/2025, πέντε εργαζόμενοι του δήμου Καισαριανής κατατάχθηκαν σε προσωπαγείς θέσεις με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Είχε προηγηθεί θετική δικαστική απόφαση όπως και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής και του δημάρχου Ηλία Σταμέλου να μην ασκήσει έφεση, καθιστώντας έτσι την πρωτόδικη δικαστική απόφαση αμετάκλητη.
Υπενθυμίζεται ότι το μείζον αυτό θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που διεξήχθη στις 22 Νοεμβρίου 2024. Σε εκείνη την συνεδρίαση ύστερα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης συζητήθηκε εκτενώς (αλλά χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία η όποια απόφαση) το θέμα της έφεσης που έχει ασκήσει η διοίκηση του Δήμου κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε 32 συμβασιούχους εργαζόμενους του Δήμου Βριλησσίων οι οποίοι διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
Μετά από την πρόσφατη σημαντική εξέλιξη που κατά την δημοτική Αρχή Καισαριανής «’’σπάει στην πράξη τον νόμο Βορίδη» , η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων με επικεφαλής τον Βασίλη Αρχιμανδρίτη εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση παραθέτοντας το χρονικό των γεγονότων και προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του αγώνα της προκειμένου να καταργηθεί εν τοις πράγμασι η «αντεργατική νομοθεσία Βορίδη» που προβλέπει έως και «ποινές με παύση από τα καθήκοντά μας, φυλάκιση έως και ατομικό καταλογισμό στους αιρετούς» , όπως η παράταξη επισημαίνει.
Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων αναφέρει τα εξής:
Στις 14 Μάϊου 2025 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης το ΦΕΚ κατάταξης 5 εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, με τις συμβάσεις εργασίας τους να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Πρόκειται για μια κομβική εξέλιξη στον αγώνα εκατοντάδων ελαστικά εργαζόμενων στους δήμους και τις περιφέρειες που παλεύουν για το αυτονόητο: για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Αυτό δεν θα ήταν κατορθωτό χωρίς τον αγώνα χρόνων του σωματείου των εργαζομένων του δήμου και την κατηγορηματική άρνηση της Δημοτικής Αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης και του δημοτικού συμβουλίου της Καισαριανής να καταθέσει έφεση ενάντια στην απόφαση του Δικαστηρίου που δικαίωνε τους 5 εργαζόμενους. Αυτή η αγωνιστική στάση και πολιτική απόφαση άνοιξε τον δρόμο για τη μονιμοποίησή τους.
Η παραπάνω εξέλιξη αφορά άμεσα και τους εργαζόμενους του Δήμου Βριλησσίων, τους κατοίκους της πόλης μας, την ίδια την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Στο Δήμο Βριλησσίων περίπου το 55% των εργαζομένων, 211 στους 394, απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Την παραπάνω πολιτική της ομηρίας υλοποιεί απαρέγκλιτα και η τοπική διοίκηση Πισιμίση, στηριζόμενη από τη ΝΔ, η οποία επέλεξε να στείλει στην ανεργία 32 εργαζόμενους στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς των Βριλησσίων και στο ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ Κρίκος, με διάφορες ειδικότητες (ειδικοί παιδαγωγοί, παιδαγωγοί, καθαριστές, μάγειρες κλπ) ασκώντας έφεση κατά δικαστικής απόφασης, η οποία αναγνωρίζει ότι οι αλλεπάλληλες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις οποίες προσφέρουν την εργασία τους, συνιστούν μια ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Αναμένεται αντίστοιχη απόφαση και για δεκάδες άλλους συμβασιούχους εργαζόμενους.
Να καταστεί σαφές προς όλες και όλους ότι δεν μιλάμε για κέρδη και ζημιές, αλλά για ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, αναφερόμαστε σε εργαζόμενους που προσφέρουν την εργασία τους αδιαλείπτως ακόμα και από το έτος 2009. Χωρίς υπερβολή, η εργασία των εργαζόμενων αυτών είναι που εξασφαλίζει την λειτουργία των παραπάνω, ιδιαίτερα κρίσιμων, νευραλγικών τομέων (Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ Κρίκος).
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων και οι εκλεγμένοι δημοτικοί της σύμβουλοι, Βασίλης Αρχιμανδρίτης και Βασίλης Βήττος, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Νοεμβρίου 2024, αίτημα για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, με αντικείμενο να παραιτηθεί ο Δήμος από την έφεση που κατέθεσε. Η διοίκηση του Δήμου όμως έπραξε όμως το αναμενόμενο σύμφωνα με την αντίληψη και την πολιτική που υλοποιεί: επέλεξε να στείλει, πρακτικά και ουσιαστικά, στο άμεσο μέλλον τους εργαζόμενους στην ανεργία. Τα «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη και η προσπάθεια ωραιοποίησης της διοίκησης, δεν κοροϊδεύουν όμως, πλέον, κανέναν.
Μετά από τον παραπάνω εμπαιγμό, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων, αποφάσισε ομόφωνα, σε μαζική γενική συνέλευσή του, να διεκδικήσει το δικαίωμά στην εργασία με κάθε τρόπο, προκηρύσσοντας δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025.
Οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου και το πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης μας, οι οποίοι δείχνουν το σεβασμό και την αλληλεγγύη τους στα αιτήματά τους.
Ξεκαθαρίζουμε απόλυτα, χωρίς ήξεις αφήξεις, τα εξής:
το μόνο κριτήριο για τη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης, ενιαία, χωρίς πλαστούς διαχωρισμούς. Στην εργασία αυτών των ανθρώπων που δουλεύουν χρόνια στον δήμο, στα γραφεία, τα απορριμματοφόρα, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τις αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δομές στηρίζονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους δημότες μας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είναι άνθρωποι μίας χρήσης.
Πιστεύουμε βαθιά ότι η εργασία με δικαιώματα και η πλήρης κάλυψη των εργασιακών τους απαιτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι προϋπόθεση για να μπορούν να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες στους δημότες μας, για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες και να μη γίνονται βορά στα συμφέροντα των λίγων.
Για μας είναι μονόδρομος η σύγκρουση με ένα άδικο και αντεργατικό πλαίσιο, παρά τις προβλέψεις του νόμου Βορίδη, για ποινές με παύση από τα καθήκοντά μας, φυλάκιση έως και ατομικό καταλογισμό στους αιρετούς!
Γνωρίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα στραφούν ενάντια στη Διοίκηση του Δήμου Καισαριανής, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τσακίσει κάθε επόμενη διεκδίκηση. Είμαστε στο πλευρό τους. Το δρόμο αυτό θα βαδίσουμε μαζί.
Ας προβληματιστεί κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντί στον αγώνα του.
Ας προβληματίσει τόσο αυτούς που μιλάνε γενικά για ακομμάτιστο αγώνα, όσο και για τους τοπικούς εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ (με οποία πλέον διαίρεση) που τους χτυπάνε την πλάτη. Αυτοί δηλαδή που έχουν ψηφίσει με χέρια και πόδια τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
Ας σκεπτεί τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων και τη κομμάτων, που απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος ώστε να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Από λόγια είμαστε χορτασμένοι.
Όταν η τοπική και κεντρική διοίκηση υπηρετούν τα κέρδη των λίγων, εμείς υπηρετούμε τις ανάγκες των πολλών.
Τη συνέχεια θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.