Η έντονη ζάλη, που εμφανίζεται έπειτα από κάποια απότομη κίνηση του κεφαλιού, είναι η συνηθέστερη αιτία ιλίγγου και ονομάζεται Καλοήθης Ίλιγγος Θέσεως. Ο ίλιγγος διαρκεί 10 – 60 δευτερόλεπτα και ο ασθενής νιώθει ανήμπορος, αβοήθητος και πανικοβλημένος, αφού νομίζει πως έπαθε κάτι σοβαρό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στο σύστημα ισορροπίας του ανθρώπου (λαβύρινθος) υπάρχουν 3 σωληνάκια με υγρό που αντιλαμβάνονται τις κινήσεις στο χώρο και τις μεταδίδουν στον εγκέφαλο για να ξέρουμε ότι κινούμαστε. Μέσα στα σωληνάκια αυτά υπάρχουν κάποια μικροσκοπικά πετραδάκια (ωτόλιθοι) που αν αποκολληθούν από τη θέση τους, πλέουν μέσα στο υγρό και τα κύματα που προκαλεί η κίνησή τους δίνει την ψευδαίσθηση της κίνησης στον ασθενή, ενώ είναι ακίνητος!
Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, η συχνότερη αιτία ιλίγγου θέσεως είναι κάποιος παλαιότερος τραυματισμός στο κεφάλι (π.χ. τροχαίο) όμως ακόμα και ένα δυνατό χαστούκι μπορεί να αποκολλήσει κάποιους ωτόλιθους. Στους ηλικιωμένους δρα επιβαρυντικά η γήρανση του νευρικού συστήματος και για αυτό εμφανίζουν συχνότερα καλοήθη ίλιγγο θέσεως.
Ο πιο συχνός Μύθος
«Έχω αυχενικό και παθαίνω ίλιγγο» ή «έχω στομαχικό ίλιγγο».
Η Αλήθεια
Δεν υπάρχει στομαχικός ίλιγγος, απλά όταν ερεθίζεται ο λαβύρινθος προκαλείται ναυτία και τάση για έμετο. Όσον αφορά το «αυχενικό», ούτε αυτό προκαλεί ίλιγγο και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων με βαριές καρδιαγγειακές βλάβες μπορεί η κίνηση του κεφαλιού να συμπιέσει κάποιο αγγείο και να προκαλέσει σκοτοδίνη. Όχι όμως ίλιγγο!
Τι να κάνω
Αποφύγετε τις κινήσεις που πυροδοτούν τον ίλιγγο και κυρίως μην προσπαθήστε να πιάσετε κάτι από ψηλό ράφι διότι μπορεί να πέσετε. Ο Καλοήθης Ίλιγγος Θέσης περνάει από μόνος του και δεν είναι απαραίτητο να πάρετε φάρμακα. O Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί με ειδικούς χειρισμούς να σας βοηθήσει να γίνετε καλά σε, μόλις, λίγες ημέρες.
Τι να μην κάνω
Μην παίρνετε φάρμακα για τον ίλιγγο χωρίς να σας δει Ωτορινολαρυγγολόγος. Φάρμακα που καταστέλλουν τη ναυτία και τον ίλιγγο είναι χρήσιμα για την άμεση ανακούφιση και συστήνονται από πολλούς ιατρούς, αλλά αφήνουν ένα αίσθημα αστάθειας και καθυστερούν την αποκατάσταση. Μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιού, ακόμα και αν δεν σας προκαλούν ίλιγγο και φυσικά μην οδηγήστε για μερικές ημέρες.
Τι κάνουμε εμείς
Αν επιβεβαιώσουμε πως η αιτία του ιλίγγου είναι ο καλοήθης ίλιγγος θέσης, με ειδικούς χειρισμούς στο ιατρείο και ασκήσεις που μαθαίνουμε στον ασθενή να κάνει σπίτι του, μπορούν να επανατοποθετηθούν οι ωτόλιθοι σε θέση που δεν προκαλούν ίλιγγο και σχεδόν 100% των ασθενών θα γιατρευτεί ήδη από τη 2η επίσκεψη.
Dr. Κωνσταντίνος Κ. Αναστασάκης ,ΜD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία
Ιατρείο: Περικλέους 7, Μαρούσι
Δέχεται καθημερινά 17.00 – 20.00, τηλ.: 210 8022163