Μια φλεγμονή της εποχής που δυσκολεύει τη ζωή μας!
Πόνος στο πρόσωπο ή το μέτωπο, «μπουκωμένη» μύτη και καταρροή, «βουλωμένα» αυτιά ακόμη και πυρετός. Η ιγμορίτιδα, είναι μία από τις πιο κοινές και συχνές σε εμφάνιση φλεγμονές της εποχής με έντονα συμπτώματα.
Συνήθως προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση που εμφανίζεται ως επιπλοκή μετά από κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Το οίδημα φράζει τους μικρούς αγωγούς που συνδέουν τη μύτη με τα ιγμόρια -τις αεροφόρες κοιλότητες που βρίσκονται στην άνω γνάθο- «παγιδεύουν» τη βλέννα και ανάβουν το «πράσινο φως» στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
Η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται όταν η απόφραξη των ιγμορίων παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές οι ενοχλήσεις δεν είναι τόσο έντονες όπως στην οξεία φάση της φλεγμονής, όμως η «δυσκολία» στην αναπνοή και οι βλέννες συνεχίζουν να υπάρχουν.
Συμπτώματα και διάγνωση
Τα πρώτα συμπτώματα της ιγμορίτιδας, μπορεί να είναι κοινά με αυτά του κρυολογήματος, τα οποία όμως επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνήθως παρουσιάζονται:
• Ρινικό έκκριμα κιτρινοπράσινου χρώματος.
• Αίσθημα βάρους πίσω από τη μύτη ή πόνος στο πρόσωπο ή το μέτωπο και κάποιες φορές έντονος πόνος στα επάνω πίσω δόντια.
• «Μπούκωμα» στη μύτη και στα αυτιά είτε μόνιμα ή κατά καιρούς και κυρίως όταν αυξάνεται απότομα η ατμοσφαιρική πίεση όπως συμβαίνει στην προσγείωση του αεροπλάνου.
• Σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται πυρετός που επιμένει.
Το λεπτομερές ιστορικό του ασθενή, είναι η βάση για τη σωστή διάγνωση της φλεγμονής. Ο ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να γνωρίζει λεπτομέρειες όπως ποια ώρα της ημέρας εμφανίζονται συνήθως τα συμπτώματα, ποια εποχή του χρόνου είναι πιο έντονα, πού εστιάζεται ο πονοκέφαλος κλπ. Τα τελευταία χρόνια, η ενδοσκόπηση προσφέρει σημαντική βοήθεια για την σωστή διάγνωση της ιγμορίτιδας αλλά και -σε κάποιες περιπτώσεις- τη χειρουργική αντιμετώπισή της. Εξέταση αντίστοιχη της γαστροσκόπησης, η ενδοσκόπηση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.
Η σωστή θεραπεία
Η θεραπεία της ιγμορίτιδας μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή σε ορισμένες περιπτώσεις με συνδυασμό και των δύο. Στην οξεία φάση της, η φλεγμονή αντιμετωπίζεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή ενώ η χρόνια ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Στα παιδιά η ιγμορίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά και τα συμπτώματα, της υποχωρούν περίπου σε 7 ημέρες. Τέλος, η χρήση των αποσυμφορητικών φαρμάκων, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και αφού πρώτα ζητηθεί η γνώμη του γιατρού.