Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ήχησε καμπανάκι για την κατάσταση σε κάθε είδους μετακινήσεις και μεταφορές της καθημερινότητας.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εικόνα ασφυξίας στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής, γύρω από τον σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Την ανησυχία των περίοικων για επιβάρυνση της γειτονιάς με αφορμή (και) την ιδιωτικοποίηση του πάρκινγκ, επιβεβαιώνει η κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί, όπως την αποτυπώνει αυτοψία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, τέσσερα χρόνια αφότου μπήκαν σε λειτουργία οι μπάρες.
Από την ώρα που -στο τέλος Φεβρουαρίου 2019- τέθηκε σε ισχύ η τιμολόγηση εισόδου στον χώρο δίπλα στον σταθμό έως και σήμερα, επικρατεί πανικός για μια θέση στάθμευσης… έξω από το πάρκινγκ. Άναρχα αφημένα οχήματα, μέσα σε αυλές, πάνω σε πεζοδρόμια ακόμα και εντός των δρόμων, φτάνουν σε ακτίνα 500-600 μέτρων.
Το τοπίο της συμφόρησης καταγράφεται, εξάλλου, και στην προσέλευση οχημάτων του πάρκινγκ έναντι αντιτίμου, με βάση τις εικόνες που ενδεικτικά κατέγραψε η «Α» σε ώρες αιχμής, πρωί και απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαρτίου.
Το «παζλ» της επιβάρυνσης συμπληρώνουν, όπως σημείωσαν πολίτες, το καυσαέριο και η ηχορύπανση καθώς πολλοί οδηγοί, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μετρό και αναζητούν πάρκινγκ, επιδίδονται σε διαρκείς… αναστροφές, κύκλους επί ώρα στα γύρω τετράγωνα.
Με βάση κατοίκους της περιοχής, στον σταθερά -προ 2019- γεμάτο από ΙΧ χώρο στάθμευσης των 500 θέσεων, ιδίως τις καθημερινές, τα οχήματα πια δεν ξεπερνούσαν τα 200-250. Το κόμιστρο παραμένει στα 6 ευρώ σε ημερήσια βάση, κάτι που για κάποιον ο οποίος εργάζεται οκτώ ώρες σημαίνει 120 € τον μήνα.
Την κατάσταση στη γειτονιά έθεσε στον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, τον περασμένο μήνα. «Οι εικόνες είναι… Αποκάλυψης με το παρκάρισμα στην περιοχή. Αν ήταν εκεί η Αστυνομία κάθε μέρα και ξήλωνε πινακίδες, θα πάταγαν όλοι αυτοί ξανά εκεί, σταθμεύοντας όπου να ‘ναι;«
«Δικαιολογείται, όμως, η Τροχαία. Ούτε αυτή έχει προσωπικό. Ελέγχει όλη τη Βορειοανατολική Αττική έχοντας το 1/3 ανθρώπων σε σχέση με αυτούς που έπρεπε να διαθέτει», πρόσθετε ο ίδιος.
Τα αιτήματα των κατοίκων
Στις 2 Μαρτίου, τον «πρώτο πολίτη» της πόλης συνάντησε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντόπευκου – Παράδεισου – Πευκακίων. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στο ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ζορμπάς πέρσι υποσχέθηκε πως «θα ζητήσει συνάντηση με την Αττικό Μετρό και την Αττική Οδό για το πάρκινγκ και την ανάγκη δενδροφυτεύσεων».
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων επεσήμαναν ότι ο δήμαρχος «δεν έκανε τίποτα από αυτά που δεσμεύτηκε». Μάλιστα, παρέθεσαν νέα δήλωση του ίδιου ότι «θα κλείσουμε τώρα ραντεβού με την Αττικό Μετρό για τη διαχείριση του πάρκινγκ που έχουν νοικιάσει, θα πάμε μαζί και με την Αττική Οδό για τις δενδροφυτεύσεις».
Ο Σύλλογος υπενθύμισε στον «πρώτο πολίτη» της Αγίας Παρασκευής ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου αποφάσισε το 2019 να ζητήσει από το υπουργείο Μεταφορών να ακυρώσει την σύμβαση παραχώρησης των χώρων στάθμευσης στους σταθμούς Πλακεντίας και Χαλανδρίου».
«Το αίτημά μας πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των χώρων στάθμευσης και αυτό μπορεί να γίνει με την επαναφορά της δωρεάν στάθμευσης των χρηστών του μετρό στα πάρκινγκ», τόνισαν οι εκπρόσωποι των πολιτών του Κοντοπεύκου.
Επίσης, σημείωσαν την προ τετραετίας δήλωση που έκανε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό πως για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών είναι διατεθειμένος να συζητήσει ειδική τιμολογιακή πολιτική.
Ο Σύλλογος υπογράμμισε πως είπε στον δήμαρχο επίσης ότι «το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που παρουσιάστηκε δεν περιλαμβάνει τίποτε για την παράνομη στάθμευση γύρω από τον επίμαχο σταθμό αλλά και του Χαλανδρίου».
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων επιχειρηματολογήσαν, παράλληλα, για την ανάγκη μεταφοράς του τερματικού σταθμού στην Κάντζα. Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τους ίδιους, θα αποσυμφορήσει τους δρόμους της Αγίας Παρασκευής από τις γραμμές λεωφορείων που έχουν αφετηρίες στο Νομισματοκοπείο και στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.
«Το ΣΒΑΚ περιλαμβάνει έργα 20ετίας και δεν μπορεί να λείπει αυτή η μεταφορά που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Αγία Παρασκευή», υποστήριξε ο σύλλογος, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα περιορίσει δραστικά τους χρήστες του μετρό που έρχονται με τα αυτοκίνητά τους στην περιοχή μας και θα μειώσει την ανάγκη νέων χώρων στάθμευσης». Ο κ. Ζορμπάς είπε πως θα ζητήσει να μπει το αίτημα αυτό στο ΣΒΑΚ.
Παρέμβαση του Μιχάλη Γαβρά
Μάλιστα, πρωτοβουλία για την κατάσταση πέριξ του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας πήρε και ο Μιχάλης Γαβράς, πρώην αιρετός της Αγίας Παρασκευής και άλλοτε πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων. Έστειλε επιστολή με περιγραφή των προβλημάτων και κατάθεση προτάσεων προς τον δήμαρχο κι όλους τους αιρετούς της πόλης, κείμενο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ
Δείτε επίσης: Διοικητής Τροχαίας: Κατανόηση προβλημάτων και διάθεση συνεργασίας
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr