Το δικό τους «στίγμα» έδωσαν, με ξεχωριστές παρεμβάσεις, η διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής (Βασίλης Ζορμπάς) και οι δημοτικές παρατάξεις «Νέα Αρχή» (Γιώργος Οικονόμου) και «Αλλάζουμε» (Γιάννης Μυλωνάκης), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σήμερα 25 Νοεμβρίου.
Δημοτική Αρχή: «Καμία γυναίκα μόνη της»

«Το ημερολόγιο γράφει 25 Νοεμβρίου 2021 και η ανθρωπότητα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο πανδημίες που την πληγώνουν δίχως έλεος. Με δύο «αρρώστιες» οι οποίες μοιάζουν ανίκητες και έχουν ως στόχο την εξάλειψη του ανθρώπινου είδους και της… ανθρωπιάς. Τη στιγμή που όλη η ανθρωπότητα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια «παλεύει» νυχθημερόν για να εξαφανίσει από την καθημερινότητά μας την COVID-19 και τις παρενέργειές της, σήμερα όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του σε όλες τις γυναίκες και τους απλώνει χέρι βοηθείας. Όμως αυτό δεν αρκεί να γίνεται μόνο σήμερα. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια και για ολόκληρο το ανθρώπινο είδος. Και όλοι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να κάνει αυτό που πρέπει, αυτό που μπορεί, αυτό που του αναλογεί προκειμένου να ξημερώσει άμεσα εκείνη η μέρα, όπου η βία κατά των γυναικών θα αποτελεί μια θλιβερή ανάμνηση.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δε μένει αμέτοχος. Η Δημοτική Αρχή μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών της βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο πλευρό όλων των γυναικών. Συγκεκριμένα: Για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας ,οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι των Υπηρεσιών μας είναι ευαισθητοποιημένοι ώστε να στηρίξουν τέτοιες περιπτώσεις και με την κατάλληλη συμβουλευτική παρέμβαση να τις κατευθύνουν ώστε να τύχουν ιατρικής ,νομικής και κοινωνικής κάλυψης .
Παράλληλα ,ο Δήμος μας λειτουργεί από οκταετίας το Κέντρο Γυναίκας που κεντρικό στόχο έχει την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και την κοινωνική ενσωμάτωση των κακοποιημένων γυναικών. Μη ξεχνάμε λοιπόν και σήμερα και κάθε μέρα ότι καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη, καμιά γυναίκα δεν είναι η μόνη.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Γραμμή SOS:15900 -Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Αγίας Παρασκευής: 213-2004578, 213-2004590»
«Νέα Αρχή»: «Χρέος όλων η εξάλειψη της εμφυλης βίας»

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προκειμένου να αναδειχθεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών, κακοποίηση που μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, είναι απογοητευτικά και τονίζουν την αναγκαιότητα να σταματήσει εδώ και τώρα η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών ανά τον κόσμο.
• 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
• 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
• 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
Κάθε γυναίκα μπορεί να πέσει θύμα έμφυλης βίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω του εγκλεισμού της κοινωνίας τέτοια φαινόμενα έχουν γιγαντωθεί και έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς. Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, σαφή μηνύματα μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοιας υφής παραβατικές συμπεριφορές και ενίσχυση του κέντρου γυναίκας του δήμου μας. Περισσότερες πράξεις, λιγότερα λόγια και ανακοινώσεις».
Γιάννης Μυλωνάκης: «Η Αυτοδιοίκηση να μπει μπροστά στην αλλαγή»

«Μέχρι σήμερα, το 2021, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες άλλες έχουν κακοποιηθεί από τους συντρόφους τους. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα τις μάθουμε ποτέ… Ίσως ο χειρότερος τρόπος για να τιμήσουμε την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ταυτόχρονα όμως αυτά τα θλιβερά γεγονότα μπορούν να αποτελέσουν και ένα ηχηρό καμπανάκι για να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. Ως γονείς ίσως, ακόμη και ασυνείδητα, να ακολουθούμε πρότυπα μεγαλώματος των παιδιών μας που συντηρούν και τρέφουν τις επιθετικές συμπεριφορές στα αγόρια μας και την παθητική στάση ανοχής στο κορίτσια μας.
Ως εκπαιδευτικοί πιθανότατα να επενδύουμε πολύ λίγο χρόνο για να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στα παιδιά για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούμε να αντιληφθούμε άμεσα τις πρώτες, αλλά ισχυρές, ενδείξεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς στον σχολικό χώρο.
Ως κοινωνία λειτουργούμε ακόμη με ισχυρά πατριαρχικά αντανακλαστικά, θεωρώντας περίπου ανεκτή μια δεσπόζουσα συμπεριφορά του αρσενικού πάνω στο θηλυκό. Ωστόσο, οι 13 γυναίκες που έφυγαν τόσο βάναυσα από τη ζωή φέτος, οι χιλιάδες που βίωσαν, και βιώνουν καθημερινά, σωματική και ψυχική κακοποίηση μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άλλου εφησυχασμού. Ό,τι είναι να αλλάξει, πρέπει ν’ αλλάξει ΤΩΡΑ.
Σε αυτήν την αλλαγή η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μπει και πάλι μπροστά. Αρχικά να ενθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές και να τις πείσει ότι έχουν τη δύναμη να βάλουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη. Παράλληλα, αναπτύσσοντας με ειδικές δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, με δημιουργία υποστηρικτικών δομών για κακοποιημένες γυναίκες και με την καθημερινή καλλιέργεια προτύπων που θα προάγουν τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Τις 13 γυναίκες-θύματα της βίας των συντρόφων τους δεν μπορούμε να τις φέρουμε πίσω. Εκείνο που μπορούμε είναι να αλλάξουμε συμπεριφορές, ώστε οι θάνατοί τους να μην πάνε άδικα. Εξάλλου, είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε την πιθανότητα το επόμενο θύμα να είναι μια γυναίκα του δικού μας περιβάλλοντος…»
Δείτε επίσης: Υπ. Υγείας – «Χαμόγελο του Παιδιού»: Σύμφωνο συνεργασίας με «σφραγίδα» Αγ. Παρασκευής