Λίγες ώρες μετά την παράταξη «Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής» και η «Νέα Αρχή» άσκησε κριτική στη διοίκηση του Δήμου ως προς τους χειρισμούς της τελευταίας στα οικονομικά ζητήματα. Το αυτοδιοικητικό σχήμα του Γ. Οικονόμου έκανε λόγο για «πλήρη εκτροχιασμό», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα περίπου 3,6 εκατ. ευρώ».
Αναλυτικά:
«Με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών συζητήθηκε τελικά σήμερα στη Δημοτική Επιτροπή ο Προϋπολογισμός του 2026. Είχε προηγηθεί η τροποποίηση – παρωδία του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο ΄΄συμμαζεύτηκε΄΄ πρόχειρα, στον βωμό μιας λογιστικής εξισορρόπησης. Το αποτέλεσμα είναι ένας προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν περιορίζει τις σπατάλες, αλλά συνεχίζει ακριβώς την ίδια προβληματική πορεία.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που εμφανίζεται ελλειμματικός κατά περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμπίπτει με τα ταμειακά διαθέσιμα της 31ης Δεκεμβρίου 2025 και υποτίθεται ότι θα καλυφθεί από αυτά.
Στην πραγματικότητα όμως αποκρύπτονται επιπλέον ελλείμματα, καθώς σημαντικές υποχρεώσεις και δαπάνες –ιδίως στα ανταποδοτικά– έχουν υποτιμολογηθεί.
Η ίδια η δημοτική αρχή ακυρώνει τις επιλογές της, καθώς τροποποιεί ακόμη και τις προβλέψεις που η ίδια είχε πρόσφατα ψηφίσει με την απόφαση για τα δημοτικά τέλη. Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα του Δήμου προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν δύο χαρακτηριστικά σημεία:
Τα ταμειακά διαθέσιμα της 31/12/2025 εμφανίστηκαν στο ύψος των 3.639.463,55 ευρώ, επειδή κρατήθηκαν απλήρωτες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ (ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός απλήρωτων τιμολογίων).
Το κόστος για τη διαχείριση απορριμμάτων (εισφορά στον ΕΔΣΝΑ) και το τέλος ταφής εγγράφoνται στον προϋπολογισμό με ποσά που υπολείπονται τουλάχιστον κατά 800.000 ευρώ των πραγματικών μεγεθών. Μιλάμε επομένως για πλήρη εκτροχιασμό των οικονομικών του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Ως ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την Αγία Παρασκευή είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει πού οδηγεί η πολιτική των κατά συρροή απευθείας αναθέσεων και της ανεξέλεγκτης κατασπατάλησης του δημοτικού χρήματος. Ο προϋπολογισμός αυτός συντηρεί τις παθογένειες των τελευταίων ετών, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Δήμου και της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του.
Τα έσοδα παραμένουν καθηλωμένα, με μοναδική εξαίρεση την εκτίναξη των δημοτικών τελών, που επιβαρύνουν χωρίς αντίκρισμα, δημότες και επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή, κάποιες δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο, χωρίς να ανταποκρίνονται σε ουσιαστικές ανάγκες της πόλης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα υπέρογκα ποσά για δήθεν «ενίσχυση και διάχυση του πολιτισμού», η επικοινωνία, η προσωπική προβολή του δημάρχου, οι ακριβές εκδηλώσεις και η δημιουργία πελατειακών σχέσεων, που έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Επίσης αδιαφανείς και πανάκριβες απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών, αμφίβολης ανταπόδοσης και χρησιμότητας, υποκαθιστούν τις υπηρεσίες του Δήμου.
Ταυτόχρονα, με τη χρήση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ως εργαλείου παράκαμψης των διαδικασιών ανταγωνισμού και ελέγχου, επιβαρύνεται το κόστος και συνεχίζεται μία πρακτική που οδηγεί τα οικονομικά του Δήμου στο κόκκινο.
Δεσμευόμαστε απέναντι σε όλους τους δημότες και σε όλους τους πολίτες που σέβονται τους νόμους και δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη οικονομικής επιβίωσης, ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση και η προστασία του δημοτικού χρήματος δεν είναι έννοιες διαπραγματεύσιμες»
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook






































































































