Η πολύπαθη οδός Γαρυττού, τα προβλήματα της οποίας έχει αναδείξει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ με ρεπορτάζ της, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στις 22 Ιανουαρίου 2025.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νίκη Πολιτών» Γιάννης Σταθόπουλος ρώτησε τι μέλλει γενέσθαι με τον κομβικό δρόμο που ανήκει και στον Δήμο Χαλανδρίου.
H συζήτηση «έβγαλε» ειδήσεις για τα επόμενα σχέδια της διοίκησης του Γιάννη Μυλωνάκη, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε άγνωστα ζητήματα του παρελθόντος.
«Η μονοδρόμηση θα απαιτήσει συνεργασία»
Πρώτη τον λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Υποδομών, Δικτύων και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λιάνα Σιούλα, δίνοντας το τεχνικό «στίγμα» της κατάστασης:

«Το ιδανικό θα ήταν προφανώς να βρεθεί μια συνολική λύση από κοινού με τον δήμαρχο Χαλανδρίου ήδη από αυτή την πρώτη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών ο Σ. Ρούσσος, αντιμετώπισε θετικά το ζήτημα της μονοδρόμησης. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι αυτό αποτελεί κομμάτι μιας κυκλοφοριακής μελέτης που έχει εκπονηθεί ήδη για το Δήμο μας. Αυτή του ΣΒΑΚ (Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), επειδή ακριβώς είναι δρόμος στο όριο μεταξύ δήμων, η Γαρυττού δεν συμπεριλαμβάνεται.
Άρα πρόκειται για ένα μελετητικό αντικείμενο το οποίο πρέπει να παραληφθεί ξεχωριστά. Δεν είναι κάτι που έχει αφεθεί στη μοίρα του, αλλά το ζήτημα της μονοδρόμησης θα απαιτήσει τη συνεργασία και σε μελετητικό επίπεδο αμφότερων των δύο δήμων, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους δικούς μας πόρους, την πρόθεση ή προτεραιοποίηση.
Το κομμάτι των πεζοδρομίων είναι σε εκκρεμότητα, παρόλο που η δική μας πλευρά βρίσκεται εντός σχεδίου, όπως πάρα πολλές ρυμοτομήσει. Για να προχωρήσουμε σε ανάπλαση πεζοδρομίων ή διαπλάτυνση -γιατί με τη μονοδρόμηση μειώνεται το πλάτος του οδοστρώματος- έχουμε το περιθώριο να αυξήσουμε την έκταση των πεζοδρομίων. Θα πρέπει προφανώς το κομμάτι των ρυμοτομίσεων να προηγηθεί ή τουλάχιστον να έχει δρομολογηθεί και να εκτελεστούν τα πεζοδρόμια στα ρημοτομημένα σε δεύτερη φάση.
Άλλο ένα ζήτημα που προβληματίζει και σε πρώτο βαθμό θα λυθεί με την επόμενη εργολαβία λακκούβων ή καθολικής ασφαλτόστρωσης τουλάχιστον για το κομμάτι που αφορά τον δήμο μας, είναι αυτό του οδοστρώματος. Εκεί υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που ανοίγει μέσα στο 2025 είναι αυτό των ομβρίων υδάτων. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την εκτέλεση, επειδή στη μελέτη των ομβρίων για το κομμάτι του Κοντοπεύκου και του Παραδείσου συμπεριλαμβάνεται και η Γαρυττού να δούμε σε ποια φάση θα υλοποιηθεί και κατά πόσο αν αυτό μετακινείται στο μέλλον με μια συνολική αντιμετώπιση της οδού στην οποία θα λαμβάνει μέρος και η Περιφέρεια. Θα μας δημιουργήσει θέμα και καθυστέρηση ή μπορεί να προηγηθεί κάποια ασφαλτόστρωση και να λύσει τουλάχιστον το ζήτημα του οδοστρώματος.
Παράλληλα ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βαδισιμότητα των πεζοδρομίων και την αποκατάστασή τους στη Γαρυττού σχετίζεται και με κοπές δέντρων και την ύπαρξη πεύκων. Εκεί έχουμε δέντρα που κόπηκαν στο παρελθόν και δεν είχε γίνει επί σειρά ετών αποκατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά δεν έχει υπάρξει και συνολική απόφαση από την πλευρά μας, παρόλο που προκλήθηκε τέτοια συνάντηση από την πλευρά του δημάρχου, για να πάρουμε μια συνολική απόφαση για το πώς αντιμετωπίζουμε τα δέντρα που βρίσκονται -ενώ είναι μεγάλης διατομής- σε πεζοδρόμια μικρού διαμετρήματος, κάτω των 80 εκατοστών ή περίπου στο μέτρο».
«Δεν είχε ασχοληθεί κανένας όλα αυτά τα χρόνια»
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης ανέφερε από την πλευρά του:

«Όπως πιθανόν να θυμόσαστε, η Γαρυττού ήταν από τα θέματα που είχαμε θίξει και προεκλογικά και είχαμε βάλει ως προτεραιότητα. Δεν υπάρχει κάτι έτοιμο. Δεν έχει δηλαδή ασχοληθεί κανένας όλα αυτά τα χρόνια με το να υπάρχει κάποια προεργασία, ή μελέτη, κάτι το οποίο να προβλέπει μία ενέργεια για τις ρυμοτομήσεις.
Το δεύτερο είναι ότι ανοίξαμε το θέμα από την πρώτη στιγμή και βέβαια επειδή είναι ένας δρόμος διαδημοτικός, καταρχάς δεν προβλέπεται στο ΣΒΑΚ.
Με ό,τι δυσκολία υπάρχει στους δρόμους που ανήκουν σε δύο Δήμους, θέλει συντονισμένες ενέργειες και από αμφότερες τις πλευρές, και σίγουρα πρέπει να δούμε τις πηγές της χρηματοδότησης. Μετά την Αγίας Τριάδος που ήδη έχουμε καταθέσει στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση, η Γαρυττού είναι ένας από τους δρόμους ίσως και ο επόμενος δρόμος όπως και η Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο Κοντοπεύκο όπου έχουμε εντοπίσει ότι έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα. Υπάρχει σχέδιο για την Γαρυττού και θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση μιας μελέτης προκειμένου να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν».
«Μονομερής μετατόπιση του άξονα από τον Δήμο Χαλανδρίου»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής Κώστας Κρητικίδης, μιλώντας, όπως είπε, ως πολιτικός μηχανικός και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών:
«Η Γαρυττού έχει πολύ σοβαρά προβλήματα ρυμοτομίας, γι’ αυτό και δεν τ’ αγγίζει κανένας. Mέχρι και σπίτια γκρεμίζονται, όχι μόνο μάντρες, γιατί έγινε μια τροποποίηση του σχεδίου από το Δήμο Χαλανδρίου, μονομερής, η οποία μετατόπισε τον άξονα προς την μεριά της Αγίας Παρασκευής, χωρίς να το πάρει κανείς είδηση.
Είναι ρυμοτομούμενα πάρα πολλά κτίσματα σε ένα τμήμα από τη μεριά της Αγίας Παρασκευής. Είναι πολύ σοβαρές οι ρυμοτομίες. Ένα από τα μεγάλα προβλήματά της επίσης δεν είναι τόσο η μονοδρόμηση, αλλά τα όμβρια ύδατα και όταν βρέχει, γίνεται μια λίμνη. Βέβαια όπως τόνισε και η κ. Σιούλα και αυτό το πρόβλημα έχει δρομολογηθεί να λυθεί».
Δείτε επίσης: ΥΠΕΣ: Α’ δόση ΚΑΠ στους Δήμους για το 2025 – Η κατανομή στη βόρεια Αθήνα