Ο πολυχώρος γυναικών Αγίας Παρασκευής, που ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγο πριν από τις Δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου με την τότε αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μίνα Μουχτούρη, δεν είχε καταστατικό λειτουργίας, δεν είχε καν «περάσει» από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η ανακίνηση του θέματος, έγινε για δεύτερη φορά στο τελευταίο ΔΣ της Τρίτης 13 Ιανουαρίου, με αφορμή το τελευταίο θέμα της ημερησίας διάταξης, το οποίο είχε να κάνει με τη λήψη απόφασης για το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της κοινωνικής δομής. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ζωή Φωτεινού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη λειτουργία του Κέντρου και ότι το πρώτο βήμα τώρα είναι η νομιμοποίησή του για να αποκτήσει η δομή υπόσταση και μην είναι απλώς μια ταμπέλα. Συνάδελφος από τον Τοπικό Τύπο ζήτησε από την αντιδήμαρχο να γίνει συγκεκριμένη και να αποσαφηνίσει το πώς λειτουργούσε το Κέντρο μέχρι τώρα και από πού χρηματοδοτείτο, για να πάρει την απάντηση: «Ουδέν σχόλιον».
Το λόγο πήρε αμέσως ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει το θέμα. «Στον Πολυχώρο «Γυναίκα και Δημιουργία» για τις δράσεις (γιόγκα, χοροθεραπεία κτλ), οι γυναίκες πλήρωναν κάποιο ποσόν χωρίς απόδειξη. Η συναλλαγή γινόταν χωρίς διαφάνεια. Εννοείται ότι δε γίνεται να χρησιμοποιούνται οι κοινωνικές δομές του Δήμου χωρίς παραστατικά».
Το διαφορετικό πρόγραμμα του Κέντρου Γυναίκας
Η κοινωνική Δομή Στήριξης Γυναικών του Δήμου Αγίας Παρασκευής ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς καταγραφής και αξιολόγησης των αιτημάτων-αναγκών ,των άμεσα και έμμεσα ωφελουμένων στις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές του Δήμου, θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή υποστήριξη των Γυναικών (μακροχρόνια άνεργες γυναίκες, γυναίκες ΑΜΕΑ, γυναίκες θύματα κακοποίησης, γυναίκες μετανάστριες, γυναίκες μονογονεικές οικογένειες ).
Από τα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου Αγίας Παρασκευής , σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο, αποτυπώνεται ότι οι γυναίκες σε σύνολο 80% των άμεσα ή έμμεσα ωφελούμενων όλων των κοινωνικών προγραμμάτων (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Μαγειρείο, Κοινωνική Υπηρεσία, ΚΑΠΗ, , «Βοήθεια στο σπίτι» κ.α), προσέρχονται με αιτήματα για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Από αυτό το ποσοστό, τα διαθέσιμα στοιχεία των δομών, υπηρεσιών και προγραμμάτων ανέδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών ανήκει στις κατηγορίες των μακροχρόνια άνεργων και των γυναικών αρχηγών μονογονεικών οικογενειών, των γυναικών που πλήττονται από φτώχεια, υφίστανται περιορισμούς και κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.
Κεντρικός στόχος της δομής
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο υποστηρικτικής δομής για τις γυναίκες της πόλης, που θα κινείται στους εξής άξονες: θέματα ισότητας, θέματα απασχόλησης και αντιμετώπιση ανεργίας της, αντιμετώπιση της κακοποίησης των γυναικών της ενδοοικογενειακής βίας και δημιουργικότητα και ελεύθερη έκφραση.
«Θέλουμε να ακουστεί και να εισακουστεί η φωνή των γυναικών, να υπάρχει ενεργή εμπλοκή σε δραστηριότητες που τις αφορούν, με δυνατότητα εκπροσώπησής τους σε επιτροπές που ασχολούνται με θέματά τους, η ενθάρρυνσή τους, η ενεργοποίηση και ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες», είπε η κ Φωτεινού. «Άλλος στόχος θα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των κοινωνικών ομάδων στόχου και ιδιαίτερα των γυναικών ΑμεΑ, των αποκλεισμένων γυναικών, των ανέργων και μεταναστριών σε κάποια απασχόληση».
Η αντίδραση του Β. Ζορμπά
Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς πάντως, όταν άκουσε ότι μεταξύ άλλων, στόχος του Κέντρου θα είναι και εύρεση απασχόλησης σε μετανάστριες, δήλωσε ενοχλημένος: « Βρείτε πρώτα δουλειά στις κόρες μου και μετά βρείτε και στις μετανάστριες».
Απαντώντας και στην καταγγελία γιατί την παράτυπη λειτουργία του Κέντρου επί της θητείας του, είπε ότι το κέντρο δε χρηματοδοτείτο από πουθενά και εξήγησε: «Μεταξύ τους οι γυναίκες τα έβρισκαν όταν συναντιόντουσαν. Είχε άλλη φιλοσοφία τότε. Το αφήσαμε σε σας «το μεγάλο έργο». Πολύ θεωρία όμως. Πολύ λάδι και τηγανίτα καθόλου», είπε χαρακτηριστικά.